Unge skal have hjælp med økonomien

Det er en myte, at danske unge generelt set ikke har styr på deres økonomi. Men et mindretal har brug for hjælp, mener Penge- og Pensionspanelet.

I en helt ny undersøgelse, som panelet har fået gennemført blandt 749 unge mellem 18 og 25 år, angiver næsten hver tredje, at de har et forbrugslån af en eller anden slags, hvad enten de skylder penge til banken, vennerne eller på et kontokort i en butik.

Desuden svarer næsten halvdelen af de unge - 44 pct. - at de indenfor de seneste 12 måneder har haft svært ved at få deres indtægter til at dække udgifterne, mens 47 pct. ikke har lagt budget for deres privatøkonomi.

"Når de unge først tager forbrugslån, så er der noget, der indikerer, at de ikke ved, hvad der foregår. Hvor meget det koster, og lignende. Når de først går over grænsen, så falder de ned i et hul," siger Pelle Guldborg Hansen, post. doc fra Syddansk Universitet, der har været med til at lave undersøgelsen.

Ny kampagne skal hjælpe de unge

Den ny viden får nu Penge- og Pensionspanelet, der hører under Finanstilsynet og har til opgave at "fremme forbrugernes interesse for og viden om finansielle produkter og ydelser" til at søsatte en kampagne målrettet mod unge med overforbrug og rod i økonomien.

Kampagnen, der kører under navnet "På røven - undgå klatgæld" skal med radio- og tv-værterne Huxi Bach og Karen Thisted som frontfigurer lære unge om økonomi og motivere dem til at undgå klatgæld.

"Det er vigtigt, at unge får en god start som økonomisk selvstændige, og derfor er det glædeligt, at flertallet af unge er økonomisk stabile. Det er dog samtidig afgørende, at vi ikke glemmer de finansielt svage, som ellers risikerer at få en hård start," siger erhvervs- og vækstminister Ole Sohn (SF).