Vi doper os med hovedpinepiller

16x9

I gennemsnit spiser hver dansker 175 hovedpinepiller om året, eller cirka en pille hver anden dag. Og det er li­ge præcis nok til, at vi bliver immune over for pillernes smertestillende virkning. Tværtimod begynder pillerne at give nogle symptomer, som de i første omgang skulle virke mod.

"Hvis man spiser hovedpinepiller hver anden dag eller oftere, så kan de have den modsatte virkning. Nemlig at de giver mere hovedpine," siger professor og leder på Dansk Hovedpinecenter Rigmor Højland Jensen til Nyhedsbureauet Newspaq.

Hun understreger, at det er lige meget, om man spiser en eller flere hovedpinepiller, men at det er antallet af dage med hovedpinepiller på menuen, der er afgørende.

963 mio. svage smertestillende piller
En beregning, som Danmarks Apotekerforening har lavet viser, at danskerne i 2007 konsumerede 963 mio. svage smertestillende piller - som for eksempel Panodil og Ipren. Det svarer til 175 per person og er en stigning på 11,5 procent i forhold til 2003.

Det høje forbrug bekymrer Lægemiddelstyrelsen.

"Det signalerer, at danskerne har en lidt ukritisk tilgang til anvendelsen af medicin. Man skal ikke glemme, at selv om det er håndkøb, så er det jo lægemidler, hvor der er risiko for alvorlige bivirkninger," siger overlæge Steffen Thierstrup.

Et overforbrug kan blandt andet medføre mavesår, maveblødninger og forgiftninger med sig. Derudover øges risikoen for blodpropper i hjertet, og man kan blive nødt til at spise stærkere medicin, hvis man virkelig har ondt, da den svage smertestillende medicin ikke virker længere.

En spejling af samfundet
Rigmor Højland Jensen fra Dansk Hovedpinecenter ser stigningen i forbruget som en spejling af samfundet.

"Vi lever i en forbrugskultur, hvor hovedpinepiller kan købes på lige fod med tyggegummi og halspastiller, og det er blevet en del af kulturen at tage smertestillende medicin. Men det er stærkt bekymrende at piger på helt ned til 12 år jævnligt tager smertestillende medicin, fordi det er en del af deres hverdag," siger hun.

Professoren mener, at man bør gøre medicinen receptpligtig og gøre pakningerne mindre, så danskerne ikke kan købe så store mængder af hovedpinepillerne.

Stop op og tag den med ro
Steffen Thierstrup fra Lægemiddelstyrelsen mener i stedet, at der er brug for en oplysningskampagne, så danskerne bliver bevidste om de alvorlige bivirkninger og bliver mere kritiske i deres brug af hovedpinepiller.

"Det er en glidebane, at man tager hovedpinepiller i stedet for lige at stoppe op og tage den med ro. Man bør være lidt mere kritisk og overveje, om det er nødvendigt at bruge hovedpinepiller, eller om det kan klares med et glas vand eller en halv time på sofaen," siger han.