Turisterne er vilde med Christiania

16x9
Christiania Foto:

Fristaden Christiania kan i dag fejre sin 40 års fødselsdag. Hvad der startede som en skarp konfrontation med det etablerede samfund, har med årene udviklet sig til en gigantisk turistmagnet.

Ifølge opgørelser fra turistorganisationen Wonderful Copenhagen, besøges Christiania hvert år af cirka en halv million turister. Tallet er svært at angive præcist, og derfor er Christiania ikke at finde på de officielle opgørelser over Danmarks mest besøgte attraktioner.

Men hvis man lægger de omkring 500.000 til grund, er Christiana blandt de ti største turistattraktioner - ikke bare i København, men i hele kongeriget.

Men hvad er det, der trækker så mange turister ud at ose på det gamle militære område?

To typer turister
"Man kan dele turisterne op i to grupper. Den ene gruppe kommer for at blive bekræftet i deres positive fordomme, den anden gruppe for at blive bekræftet i deres negative. Og begge parter går som regel lidt klogere herfra," fortæller Joker fra Christianias pressegruppe og uddyber:

"Alt er jo ikke lutter idyl. Vi er sgu ikke Utopias forgård, men vi er heller den forbryderrede, vi ofte fremstilles som i diverse kriminal-tillæg."

Hash-handel
Hvad med en udflugt til Staden efter en bønne til en pibe moderne tobak?

"Det er da ikke utænkeligt, at folk tager lidt med hjem at ryge på terrassen foran Weber-grillen. Og om man ryger en joint eller drikker et glas rødvin, gør for mig ingen forskel."

"Og så har vi rigtig mange skoleklasser. En del unge har godt af lidt produktoplysning. Og de unge lytter altså mere, når de kommer herud," siger den garvede christianit,

I det hele taget udgør turisterne en blandet landhandel, der tæller både store mængder udenlandske besøgende, pensionistgrupper og jyske husmoderforeninger.

Folkeaktier
For at udnytte den brede popularitet, har Christiania i dag påbegyndt salget af folkeaktier. Aktien er for alle, der vil investere i frihed, lyder det. Målet er at rejse 76 millioner til støtte af frikøbet via Fonden Fristaden Christiania.