Stresscoach-uddannelser er intet værd

16x9

Chefer bør droppe stress_ coaching og gribe i egen barm

De danske arbejdspladser er stress-ramte som aldrig før.

Det er indtrykket man får, når man fordyber sig i sygdoms- og fraværsstatistikkerne. Og virksomhederne er tilsyneladende alt for dårlige til at rette op på stressfraværet.

Godt nok er det blevet moderne at tale om stress og udarbejde en såkaldt stresspolitik på arbejdspladsen. Men det batter bare ikke rigtig noget, mener en erhvervspsykolog, som giver en ny chef-type skylden for, at medarbejdere går ned på stress;

- Jeg ser oftere og oftere, at ledere deponerer den menneskelige faktor. Der er opstået en ny destruktiv ledertype, der er blottet for faglig og menneskelig indsigt. Medarbejderne påføres urimelige ansvar, de overvåges og gøres usikre ved, at der ustandselig findes fejl og mangler, samtidig med at vigtige informationer og midler til at udføre arbejdet holdes tilbage, siger psykolog med speciale i stress, Nadja U. Prætorius, til Finansforbundets magasin, Finans.

Drop stresscoach-uddannelser

Udover at være kilde til en stor del af de kendte stressfaktorer, reagerer cheferne ofte også alt for sent og helt forkert i forhold til at tackle stress.

Mange tror, de kan købe sig fra problemerne ved at sende en medarbejder på et af de for tiden populære kurser, der reklamerer med, at man kan blive kontorets stress-ekspert på mindre end en uge.

I bedste fald er sådanne uddannelser penge lige ud af vinduet - i værste fald kilde til at overse de væsentlige problemer, advarer en arbejdspsykolog;

- Hvis vi kigger på, hvad det typisk er, kurserne fokuserer på, så er det mit indtryk, at en del af dem handler om, at man skal huske at slappe af, trække vejret, meditere, ikke drikke for meget kaffe osv. Problemet er, at der mangler evidens og viden om, hvilke metoder der rent faktisk virker, siger Janne Hertz.