100 år gamle breve fra Einstein dukket op i København

16x9
Brevvekslingen foregik fra 9. maj 1920 og frem til 21. juni 1920 og drejede sig om Einsteins foredrag i Astronomisk Selskab 25. juni 1920 i København. Foto: Astronomisk Selskab

I samarbejde med TV 2 Lorry

Under en gennemgang af arkiverne i Astronomisk Selskab dukkede en brevveksling mellem selskabets daværende formand og selveste Albert Einstein op.

Håndskrevne breve fra en af videnskabens absolut vigtigste skikkelser er blevet fundet blandt støvede papirer i et arkiv i Hvidovre.

Under en gennemgang af arkiverne i foreningen Astronomisk Selskab dukkede en brevveksling mellem selskabets daværende formand og selveste Albert Einstein op blandt gamle dokumenter.

Det oplyser Astronomisk Selskab i en pressemeddelelse.

- Vi blev mildt sagt overraskede, da vi under gennemgangen af vores arkiver støder på både håndskrevne og maskinskrevne breve, et postkort og telegrammer underskrevet af selveste Albert Einstein. Et helt unikt nedslag i videnskabshistorien og den samtid, som brevvekslingen foregik i, siger Majken Brahe Ellegaard Christensen, der er formand for Astronomisk Selskab og astrofysiker.

Brevvekslingen foregik fra 9. maj 1920 og frem til 21. juni 1920 og drejede sig primært om et planlagt foredrag, som Einsteins skulle holde i Astronomisk Selskab 25. juni 1920 i København.

Håndskrevet brev fra Albert Einstein til den daværende formand for Astronomisk Selskab, Elis Strømgren.
Håndskrevet brev fra Albert Einstein til den daværende formand for Astronomisk Selskab, Elis Strømgren. Foto: Astronomisk Selskab

Einstein var inviteret til Danmark af den daværende formand i Astronomisk Selskab, Elis Strømgren, i forbindelse med sin nye teori - den generelle relativitetsteori.

I brevene fremgår det, at Einstein er inviteret til at bo hos Strømgren eller på observatoriet i forbindelse med sit besøg. Einstein, der i øvrigt ifølge Astronomisk Selskab udtrykker sig meget høfligt, understreger dog, at han ikke ønsker at være til last.

Albert Einstein

Albert Einstein - født i 1879, død 1955 - var en tysk-schweizisk-amerikansk fysiker og en af 1900-tallets mest navnkundige videnskabsmænd.

Einstein er berømt for at have fremsat den specielle relativitetsteori, som han senere generaliserede til også at omhandle tyngdefelter (den såkaldte almene relativitetsteori). Han fik nobelprisen i 1921.

Albert Einstein blev født i Ulm i Württemberg og var af jødisk herkomst. Han emigrerede til USA, da nazisterne kom til magten i Tyskland.

Kilde: Gyldendals 'Den store danske'

Ved foredraget var dengang 41-årige Albert Einstein allerede verdenskendt for sine bedrifter inden for kvantefysikkens videnskab. Året efter foredraget i København modtog Einstein Nobelprisen i fysik. 

Brevene er på tysk, og Astronomisk Selskab arbejder nu på at gøre Einstein-dokumenterne tilgængelige digitalt i en høj opløsning, så alle interesserede får mulighed for at læse dem.

Samtidig er det også ambitionen, at brevvekslingen skal udstilles.

Albert Einstein emigrerede til USA i 1933. Her fortsatte han sit virke inden for fysikken som professor på Institute for Advanced Study i Princeton.
Albert Einstein emigrerede til USA i 1933. Her fortsatte han sit virke inden for fysikken som professor på Institute for Advanced Study i Princeton. Foto: Ritzau Scanpix