Kommune måtte droppe ulovlig praksis - nu stiger sygefraværet igen

16x9
Arkivfoto Foto: TV Midtvest

I samarbejde med TV Midtvest

Antallet af sygemeldinger er steget efter, at Skive Kommune droppede krav om besøg hos en sygeplejerske ved sygdom

Sygefraværet blandt eleverne på sprogskolen i Skive er steget markant, siden kommunen sidste år blev tvunget til at droppe en omstridt praksis, der betød, at flygtninge og personer i aktivering skulle møde op hos en sygeplejerske, hvis de meldte sig syge.

Lisbeth Sander, der er sektionsleder i Skive Kommunes integrationsafdeling, oplyser, at fraværet i sprogskolen lå på 21-22 procent, da ordningen kørte. Og nu er fraværet så steget til mellem 30 og 35 procent.

- Det er ærgerligt, men selvfølgelig skal det også være i orden lovgivningsmæssigt og juridisk, siger hun.

Skive Kommune valgte i januar 2018 selv at droppe den omstridte praksis efter en periode med hård kritik.

Kritikken tog fart, da kommunen for et år siden sendte et brev ud, hvor der blev lagt op til, at alle kontanthjælpsmodtagere nu skulle møde personligt op og tilses af en sygeplejerske allerede fra den første sygedag. Metoden havde kommunen allerede siden 2016 brugt til at nedbringe sygefraværet blandt flygtninge og kontanthjælpsmodtagere med stort sygefravær. 

Vil prøve en ny ordning

Formanden for kommunens erhvervs- og arbejdsmarkedsudvalg Goska Rasmussen (V) erkender i dag, at ordningen med at kræve et besøg hos sygeplejersken var ulovlig. Men kommunen har bestemt ikke opgivet intentionen i den omstridte praksis og venter nu på et svar fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering for at få vurderet, hvor langt man kan gå uden at overtræde loven.

- Jeg håber, at vi får et meget klart svar, og på basis af det finder vi ud af, hvordan vores sygeplejerskeordning skal fungere i fremtiden. Jeg håber, at vi kan hjælpe vores borgere med at nedbringe deres fravær, så de er bedre rustede til at komme på arbejdsmarkedet. Det vil vi gerne hjælpe dem med.

- Men håber du på en ordning, som den i måtte sætte i bero?

- Det kan jeg simpelthen ikke svare på på nuværende tidspunkt, siger Goska Rasmussen.