42 jyske landmænd bytter jord - og får minister 'helt op at ringe'

I samarbejde med TV 2 Østjylland

På Djursland er 42 landmænd blevet enige om at bytte jord. Det betyder flere penge i lommen og færre traktorer på vejene.

Lars Jensen er landmand på Djursland, og fremover kommer han til at køre færre kilometer i traktor på vejene.

Han er én blandt 42 landmænd ved Øster Alling på Djursland, der har indgået en aftale med Miljø- og Fødevareministeriet om at fordele deres jord anderledes.

For ham betyder det, at hans jord kommer seks kilometer tættere på, og det betyder, at han sparer penge og forstyrrer trafikken mindre, end han gør i dag. 

Landmand på Djursland Lars Jensen er glad for, at han fremover ikke skal køre så meget i traktor.
Landmand på Djursland Lars Jensen er glad for, at han fremover ikke skal køre så meget i traktor. Foto: TV 2 Østjylland

- Jeg skal flytte meget foder og lort, og det koster meget, når vi skal have maskiner på vejene, så jeg er godt tilfreds med den her aftale. Jeg har regnet ud, at jeg sparer 1500 kroner pr. hektar pr. år, siger Lars Jensen og tilføjer, at borgerne i den nærliggende by formentlig også bliver meget glade:

- Jeg kan godt forstå, at folk bliver irriteret, når der kører mange traktorer på vejene. Altså, når vi rigtig kører igennem, kører vi fra 6 til 22, og når vi en gang om måneden snitter græs, er det fra klokken 6 om morgenen til klokken 2-3 om natten. I de perioder svarer det jo til, at man pludselig bor ved siden af en S-togstation, siger Lars Jensen, der forventer at halvere sin trafik igennem Øster Alling.

Ifølge Miljø- og Fødevareministeriet kommer de 42 landmænd til at køre 5600 færre kilometer om året for at nå deres marker.

Og det er noget, der glæder miljø- og fødevareministeren.

- På en skala fra 1 til 10 er jeg altså oppe at ringe på en 10'er over det her, siger miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen (V) til TV 2 ØSTJYLLAND.

Han uddyber:

- Det gør hverdagene nemmere for de pågældende landmænd. Det er bedre for klimaet, og hysteriet på vejene bliver mindre.

Sådan ser en miljø- og fødevareminister ud, når han er oppe at ringe på en 10'er - på en skala fra 1 til 10.
Sådan ser en miljø- og fødevareminister ud, når han er oppe at ringe på en 10'er - på en skala fra 1 til 10. Foto: TV 2 Østjylland

I alt har 460 hektar jord byttet hænder - et areal på størrelse med 460 fodboldbaner - og står det til ministeren, skal der i fremtiden laves flere af den her slags aftaler.

Begrænset begejstring

Hos oppositionen er begejstringen dog til at overse.

- Jeg mangler en regering, som ikke bare giver enkelte eksempler på noget, der giver grøn effekt, men som helt generelt sikrer en grøn omstilling af vores land, siger klimaordfører Jens Joel (S).

Jens Joel (S) savner, at regeringen gør mere for at sikre en grøn omstilling af Danmark.
Jens Joel (S) savner, at regeringen gør mere for at sikre en grøn omstilling af Danmark. Foto: TV 2 Østjylland

- Selve CO2-besparelsen i det her betyder jo meget, meget lidt i det samlede regnskab. De besparelser, der er i antallet af kørte kilometer for traktorerne, betyder ikke særlig meget, siger seniorrådgiver på Institut for Miljøvidenskab ved Aarhus Universitet Morten Winther.

Nemmere hverdag

Socialdemokratiet vil have regeringen til at lave flere aftaler, hvis der skal ske noget med klimaet.

- Nu skal regeringen i arbejdstøjet og sørge for, at vi får mange flere klimaprojekter, mange flere naturprojekter; det er vejen frem, og det har regeringen været for sløve til, siger Jens Joel.

Men uanset hvad politikere og forskere mener – så er landmand Lars Jensen tilfreds med aftalen.

- Det er jo 120.000 kroner om året, jeg sparer, fordi jeg ikke skal ligge og rasle frem og tilbage. Det betyder meget for mig, for jeg får også en nemmere hverdag, siger Lars Jensen.

Landmand Lars Jensen er glad for den nye jordfordelingsaftale. Han sparer 120.000 kroner om året.
Landmand Lars Jensen er glad for den nye jordfordelingsaftale. Han sparer 120.000 kroner om året. Foto: TV 2 Østjylland

460 hektar har skiftet hænder

Jordfordelingsaftalen betyder, at landmændene har fordelt deres jord anderledes. I alt har 460 hektar jord skiftet hænder.

Jordfordelingsaftalen er finansieret af Naturpakken 2016, der er en aftale mellem Venstre, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og Konservative.

En forudsætning for at kunne få en sådan jordfordelingsaftale er, at der i nærheden er et vådområdeprojekt, som er under realisering. Hermed belønnes lodsejere i de områder, hvor man etablerer vådområder af hensyn til vandmiljøet i de danske fjorde.

Vådområder renser vandet for kvælstof, hvilket betyder bedre levevilkår for blandt andet planter og fisk.