Gigantisk milliongave sikrer nyt vandmekka

16x9
Sådan kommer det nye vandkulturhus til at se ud ifølge tegningerne. Foto: Kengo Kuma / Cornelius Vöge

I samarbejde med TV 2 Lorry

Nordea-fonden støtter det kommende vandkulturhus på Papirøen i København med 300 millioner.

Badeglade københavnere er nu endelig sikret et spritnyt vandmekka på Papirøen.

Det kommende vandkulturhus vil rumme både udendørs havnebad og indendørs svømmehal, som er tegnet af blandt andre den berømte japanske arkitekt Kengo Kuma.

I marts 2018 afsatte Københavns Kommune midler til opførelsen af Papirøens kommende vandkulturhus, som skulle erstatte Copenhagen Street Food, der er rykket til Refshaleøen og nu hedder ’Reffen’.

Opførelsen af vandkulturhuset har imidlertid været forudsat af, at der kunne opnås støtte fra private fonde på 300 millioner kroner.

Det er nu sket, idet Nordea-fonden sikrer vandkulturhusets fulde finansiering.

- Papirøen skal også fremover være et af Københavns folkelige samlingssteder. Med Nordea-fondens støtte kan vi nu opføre Kengo Kuma & Cornelius Vöges enestående vandkulturhus, så Papirøen også fremover vil være et helt unikt og åbent sted for alle københavnere og byens gæster. Det synes jeg er fantastisk, siger Københavns overborgmester Frank Jensen i en pressemeddelelse.

Vandkulturhus i verdensklasse

Bestyrelsesformand for Nordea-fonden Peter Schütze siger, at man fra fondens side ”er glade for at kunne medvirke til at realisere visionen om at opføre et vandkulturhus i verdensklasse.”

Badeglade københavnere er nu endelig sikret et spritnyt vandmekka på Papirøen.
Badeglade københavnere er nu endelig sikret et spritnyt vandmekka på Papirøen. Foto: Kengo Kuma / Cornelius Vöge

- Det har potentiale til at blive et vartegn for København og en nyskabende ramme for byens borgere og foreninger. Kort sagt: Et hus fuldt af gode liv baseret på aktivitet og fællesskab, siger Peter Schütze i pressemeddelelsen.

I december måned 2017 blev vinderen af arkitektkonkurrencen offentliggjort, som blev japanske Kengo Kuma & Associates og den danske partner Cornelius Vöge.

Ventes færdigt i 2021

Den samlede udvikling af Papirøen blev påbegyndt i starten af 2018 og ventes færdig i slutningen af 2021, hvor også byggeriet af det nye vandkulturhus forventes at være afsluttet.  

Arkitektkonkurrencen omhandlede forslag på et op til 5000 kvadratmeter nyt vandkulturhus med svømme- og foreningsfaciliteter, en promenade og et havnebad på Papirøen.

Vandkulturhusets realisering fejres den 20. juni 2018, hvor arkitekten Kengo Kuma kommer til Danmark og afholder en forelæsning for studerende på Det Kongelige Danske Kunstakademis Skoler for Arkitektur, Design og Konservering (KADK) fra klokken 11-12.

Her vil Kengo Kuma og Yuki Ikeguchi, partner i Kengo Kuma & Associates, fortælle om visionerne bag det unikke vandkulturhus.

Det kommende vandkulturhus vil rumme både udendørs havnebad og indendørs svømmehal.
Det kommende vandkulturhus vil rumme både udendørs havnebad og indendørs svømmehal. Foto: Kengo Kuma / Cornelius Vöge
Japanske Kengo Kuma vandt arkitektkonkurrencen, da hans tegnestues projekt på en original måde kombinerer vandkulturhus, foreningsfaciliteter og havnebad.
Japanske Kengo Kuma vandt arkitektkonkurrencen, da hans tegnestues projekt på en original måde kombinerer vandkulturhus, foreningsfaciliteter og havnebad. Foto: Pressefoto - Københavns Kommune
Vandkulturhusets realisering fejres den 20. juni 2018.
Vandkulturhusets realisering fejres den 20. juni 2018. Foto: Kengo Kuma / Cornelius Vöge