Dårlige veje generer østjyske bilister - punkterer på stribe

I samarbejde med TV 2 Østjylland

På grund af regn og frost er flere veje i Østjylland ramt af store huller. På Skalborgvej nær Odder punkterer bilisterne på stribe.

Vejene i Østjylland er ramt af store vejhuller for tiden. Regn og temperaturer under frysepunktet tager hårdt på asfalten, der flere steder må give efter.

Pludselig eksploderer mit dæk, og jeg mister kontrollen over bilen.

Julie Grangaard, billist, Odder

På Skalborgvej, lige uden for Odder, er bilisterne særligt hårdt ramt. Her er punkterede, flænsede dæk og andre skader næsten hverdag for bilisterne. Den smalle vej tvinger nemlig trafikanterne ud i rabatten, og her venter huller med en dybde på 10-15 centimeter.

På Skalborgvej bor Maja og Rene Ploug. De kan hver dag følge med i bilisternes store udfordringer.

- Der var tre, som punkterede her i weekenden. Og en i sidste uge, fortæller Maja Ploug til TV 2 ØSTJYLLAND.

Parret er selv punkteret fem gange inden for det seneste halve år. De mener, at kommunen kommer med kortsigtede løsninger, når den gang på gang forsøger at lappe hullerne.

Et af de store huller på Skalborgvej i Odder Kommune.
Et af de store huller på Skalborgvej i Odder Kommune. Foto: TV 2 ØSTJYLLAND

Svært at komme problemer til livs

Det er Vej og Park i Odder Kommune, der står for vedligeholdelsen af områdets veje. Kommunen erkender, at der er udfordringer med flere lokale veje, men det er svært at komme alle problemerne til livs.

- Det hele handler om økonomi og prioritering, og en vej som Skalborgvej får ikke nyt slidlag i de kommende år, siger Leo Kristoffersen, der er leder i Vej og Park.

Vej og Park vil dog igen lappe hullerne i rabatten, når vejret tillader det.

- Jeg kan love, at ligeså snart vi kan komme til at lave ordentligt arbejde, så bliver det lavet, siger Leo Kristoffersen.

Indtil da har kommunen forsøgt med skilte og kegler for at gøre bilisterne opmærksomme på vejens udfordringer.

Mor og datter tæt på uheld

Julie Grangaard er en af de bilister, som har haft en ubehagelig oplevelse med et vejhul. Forleden kom hun kørende med sin 2-årige datter på bagsædet.

- Pludselig eksploderer mit dæk, og jeg mister kontrollen over bilen, fortæller Julie Grangaard.

Hun ramte et 13 centimeter dybt hul i rabatten på Skalborgvej og endte få centimeter fra grøften.

Det var dette 13 centimeter dybe vejhul, som Julie Grangaard ramte med sin datter på bagsædet. Der er sidenhen kommet en kegle i.
Det var dette 13 centimeter dybe vejhul, som Julie Grangaard ramte med sin datter på bagsædet. Der er sidenhen kommet en kegle i. Foto: TV 2 ØSTJYLLAND

Udover den ubehagelige oplevelse kan hun nu se frem til en regning på 4000 kroner for reparation af bilen. Hun har af princip sendt regningen til kommunen for at gøre opmærksom på problemet.

Det er dog yderst tvivlsomt, om Julie Grangaard får penge fra kommunen. Odder Kommune udbetaler kun sjældent  erstatning til bilister, der har ramt et vejhul.

- Det sker, men det er ikke noget, der sker 10 gange om året. Nærmere to-tre gange, siger Leo Kristoffersen fra Vej og Park i Odder Kommune.

Flere veje i dårlig stand

Det er ikke kun Skalborgvej, som mangler vedligeholdelse. På Facebook har TV 2 ØSTJYLLAND fået flere hundrede henvendelser fra borgere, som er utilfredse med flere veje i Odder Kommune.

Petersholmvej er jo som en schweizerost.

Maria Nielsen, Facebook-bruger

- Rasborgvej. Kæmpe huller i rabatten i begge sider af den smalle vej. Man skal ofte ud i rabatten, da der er meget trafik. Også tung trafik som lastbiler, traktorer og så videre, skriver Gitte Hasle Sander.

- Petersholmvej er jo som en schweizerost, skriver Maria Nielsen.

- Oldrupvej gennem Oldrup. Det er lap på lap, skriver Else Marie Bojsen.

Leder hos Vej og Park i Odder Kommune Leo Kristoffersen forstår godt, at folk kan være utilfredse, men det hele handler om økonomi og prioritering.

- Vi laver veje hvert år, og vi laver dem i prioriteret rækkefølge. Men hver gang vi laver den ringeste vej, så er de ringeste stadig tilbage. De ligger bare et andet sted, siger Leo Kristoffersen.

Han fortæller desuden, at han ikke på nuværende tidspunkt kan sige, hvilke veje der bliver repareret i den nærmeste fremtid.