Fem mænd raserer bageri foran spisende gæster

I samarbejde med TV 2 Lorry

Bager i Tingbjerg er gentagne gange blevet udsat for hærværk. Ifølge ejeren skyldes det, at han har nægtet at betale beskyttelsespenge.

Bevæbnet med baseballbat og jernstænger raserede fem unge, maskerede gerningsmænd lørdag aften en bager og restaurant i Tingbjerg i det nordvestlige København.

Den alvorlige hændelse på Kaj Bageri fandt sted, mens der var fyldt med spisende gæster.

Episoden kommer, efter at den kombinerede bager og restaurant både torsdag og fredag fik smadret alle sine vinduer.

Ejeren Ali Parnian fortæller til TV 2 Lorry, at det grove hærværk skyldes, at han er blevet opkrævet beskyttelsespenge, som han har nægtet at betale.

Samler stumperne 

Da TV 2 Lorry søndag møder ham i hans butik, sidder chokket over at se sit levebrød blive smadret til ukendelighed stadig dybt i den 19-årige, iranskfødte ejer.

- Mit hjerte gik næsten i stå. Jeg græd og vidste ikke, hvad jeg skulle gøre. Jeg følte, mit liv var ødelagt, siger Ali Parnian på engelsk.

Jeg kan ikke arbejde her. Hvem vil komme og købe brød eller mad her, når de ved, det ikke er sikkert

Ali Parnian, indehaver af Kaj Bageri

Han har søndagen igennem samlet stumperne sammen af den forretning, han startede i sommer - bare halvandet år efter han kom til Danmark.

Og hvad der lignede en solstrålehistorie om vellykket integration, er nu slået i stykker.

- Jeg kan ikke arbejde her. Hvem vil komme og købe brød eller mad her, når de ved, det ikke er sikkert, siger Ali Parnian.

Stenkast mod butikken

Sagen startede allerede i torsdags. På overvågningsbilleder, som TV 2 Lorry har fået lov til at bringe, ser man, hvordan et kanonslag smadrer butikkens vinduer, mens der også bliver kastet sten mod butiksfacaden.

Sohila Ghiasvand, der har hjulpet til i forretningen
Sohila Ghiasvand, der har hjulpet til i forretningen Foto: TV 2

Sohila Ghiasvand, der har hjulpet til i forretningen som tolk, fortæller, at episoden skete bare få timer efter, at en mand af udenlandsk herkomst havde henvendt sig i butikken og forsøgt at true sig til penge.

- Han startede med at sige, at "drengene her i området vil smadre og lukke jeres forretning. Det er mig, der styrer drengene. Så hvis du giver mig 100.000 kroner, stopper jeg dem", fortæller hun til TV 2 Lorry.

Men ejer Ali Parnian står fast: Han vil ikke ligge under for trusler. For ham er det en principsag ikke at betale så meget som en krone.

- For hvis jeg betaler nu, vil de bare have mere og mere. Det er skruen uden ende, siger han.

Ali Parnian, der ejer bageriet Kaj Bageri i Tingbjerg, har fået sit bageri smadret, fordi han angiveligt ikke vil betale beskyttelsespenge. Video: Karoline Lunddal Dam

Fem maskerede mænd

Ali Parnians stålsatte princip er dog blevet testet flere gange siden torsdag. For allerede fredag aften blev der igen smadret vinduer i butikken.

Lørdag aften mellem klokken 18 og 19 kulminerede det hele med, at fem maskerede mænd på iskold og kynisk vis vadede ind og gik bersærk, imens de skrækslagne gæster måtte flygte ud af butikken.

Ali Parnian.
Ali Parnian. Foto: TV 2 Lorry / TV 2

Hvad der for den unge ejer har kostet blod, sved og tårer at bygge op, blev på bare 36 sekunder smadret i stumper og stykker.

- De sagde ingenting. De smadrede bare og gik, siger Ali Parnian.

Afpresningssager ser vi på med stor alvor, og der bliver efterforsket i sagen. Men vi har foreløbig ikke foretaget nogen anholdelser

Thomas Tarpgaard, vagtchef ved Københavns Politi

Københavns Politi bekræfter over for TV 2 Lorry, at de har modtaget en anmeldelse og nu efterforsker sagen.

- Vi kan bekræfte, at der har været en hændelse. Der er lavet en politianmeldelse af hærværk og også anmeldt afpresning, siger Thomas Tarpgaard, der er vagtchef ved Københavns Politi.

- Afpresningssager ser vi på med stor alvor, og der bliver efterforsket i sagen. Men vi har foreløbig ikke foretaget nogen anholdelser, tilføjer han.

Oprydning i butikken

Ifølge Ali Parnian har flere andre butikker i området set sig nødsaget til at betale beskyttelsespenge. Denne oplysning har Københavns Politi søndag hverken kunnet af- eller bekræfte.

Ali Parnian har dog fået nok. Han har derfor valgt at stå frem offentligt for at sige fra over for den brutale afpresning.

- De siger, de betaler dem, fordi de er mafia. For hvis man ikke betaler dem, ødelægger de dit liv, siger han.

Søndagen igennem har Ali Parnian haft travlt med oprydningen i butikken. Men i morgen har han ingenting at lave.

Hærværket har nemlig fået ham til at lukke og opgive drømmen om et spisested i Tingbjerg.

- Alt, jeg kan gøre, er at overveje, hvad der skal ske. Jeg har ingen anelse. Jeg er bare i chok, siger Ali Parnian.

Det samme er Sohila Ghiasvand, der har hjulpet Ali Parnian i butikken.

- Det kan simpelthen ikke være rigtigt, at det skal foregå her i Danmark. Det er den slags, vi er flygtet fra, siger hun.