Ulv på spil i Jylland - er født nær Hamborg

16x9
Foto af ulv fra vildtkamera den 8. november 2017m der viser en voksen ulv fotograferet ved Skive. Foto: Naturhistorisk Museum, Aarhus

I samarbejde med TV2 Nord

DNA-spor viser, at ulven, der lige nu huserer i Vendsyssel, stammer fra et kobbel syd for Hamburg. Og så har den fået et navn.

Der er ikke længere tvivl om, at det var en ulv, der 23. november nedlagde et får i Nordjylland. Og ud fra DNA-spor kan forskere ved Naturhistorisk Museum i Aarhus fastslå, at ulven er tysker. 

Takket være det centraleuropæiske ulvesamarbejde (CEwolf) som Aarhus Universitet er en del af, har det været muligt at fastslå hanulvens identitet og oprindelse ved at matche dens DNA-profil med det centraleuropæiske ulveregister.

Ulven har fået et navn

Ud fra DNA-profilen kan det fastslås, at hannen, som har fået kodenavnet GW781m, er søn af Lübtheen-koblet fra sydøst for Hamborg, hvor dets territorium dækker et militær øvelsesområde i delstaten Mecklenburg-Vorpommern. 

I lige linje over land svarer dette til en afstand på 450 km fra dens fødested til det danske fundsted.

Selvom det ikke med sikkerhed kan siges, hvilket år hanulven er født, så fik dens forældre for første gang hvalpe i 2014, og de har ynglet hvert år siden, så den nordjyske hanulv er som minimum er 1½ år og højest 3½ år.

Han er alene

Forskerne mener, at GW781m er en enlig strejfende hanulv, der leder efter et egnet levested og en mage. 

- Fundene ligger som perler på en snor op igennem Nordjylland. Vi vurderer det derfor som overvejende sandsynligt, at der kan være tale om samme individ, der i perioden fra den 8. november til den 14. december er vandret fra Salling op igennem Vesthimmerland til Vendsyssel, hvor sidste sikre fund blev gjort syd for Skagen Odde. Siden har vi ikke modtaget oplysninger, der med sikkerhed kan bekræfte, hvor den befinder sig, udtaler projektleder af den nationale bestandsovervågning af ulv, Kent Olsen fra Naturhistorisk Museum i Aarhus.

Svømmet over Limfjorden ved Aggersund

På sin vandring må hanulven dermed have krydset Limfjorden sidst i november, skriver forskerne.

Der er sikre ulvefund både nord og syd for Aggersundbroen. Ved en gennemgang af videomateriale fra overvågningskameraer fra Aggersundbroen har man ikke kunnet påvise noget ulvelignende, der krydser broen.

Vær med til at dokumentere ulvens færd

På www.ulveatlas.dk kan man læse mere om, hvordan man kan indsende fund og på den måde bidrage til den samlede viden om ulve i Danmark.

Her kan man også følge arbejdet med at registrere ulve og se de seneste dokumenterede fund af ulv med en geografisk opløsning på 10x10 km. 

Natustyrelsens fem anbefalinger man kan følge, hvis man møder en ulv

  1. Hæv stemmen og lav store fagter med armene. Det vil få de fleste ulve til at forsvinde.
  2. Hvis ulven mod forventning ikke stikker af: Gå stille og roligt derfra. Optræd bestemt og hold øjenkontakt med ulven – vend ikke ryggen til den.
  3. Syng, snak eller råb højt og vredt. Skrig ikke, som om du er bange. Løb ikke – det kan få den til at jage, og man risikerer at falde og gøre sig sårbar.
  4. Hvis ulven følger efter, når man roligt går fra stedet: Stop op og gør dig stor ved at holde arme og tasker over hovedet. Råb og klap i hænderne. Gå hellere et par skridt mod ulven end væk fra den.
  5. Hvis ulven mod alle odds angriber: Spil ikke død, men slå og spark, så meget du kan. Kravl eventuelt op i et træ, da ulve ikke kan klatre i træer.