Hus rives ned, før det styrter i havet

I samarbejde med TV2 Nord

Efter 35 år er det slut. Kamma Ladegaards hus skal rives ned, inden havet æder det.

Kamma Tuxen Ladegaard i gang med at tømme sit hus i Nørre Lyngby ved Løkken i Nordjylland. Et hus, som hun har haft i 35 år, men nu er huset under to meter fra at styrte i Vesterhavet. Derfor skal det rives ned.  

- Det er sørgeligt. Det er traumatisk, lyder det fra Kamma Tuxen Ladegaards nabo, Jørgen Jørgensen.

Kamma Tuxen Ladegaard er selv for berørt af situationen til at udtale sig til citat.

Hendes familie har haft hus i Nørre Lyngby siden 1893, men nu er det altså slut, og når Kamma Tuxen Ladegaards hus om nogle dage er revet ned, så kommer Jørgen Jørgensen til at ligge i forreste række. Han får 24 meter til Vesterhavet. Et pilotprojekt med kystsikring fra nedkørslen til stranden og 130 meter langs kysten skal være med til at sikre, at havet ikke æder mere af kysten og dermed flere huse.

- Hvis det centrale Nr. Lyngby skal reddes, så skal der gøres noget nu. I den tid, jeg er kommet her, er der forsvundet to helårshuse og et sommerhus, og længere oppe ad Lyngby Møllevej var der syv grunde, som alle er væk, siger Jørgen Jørgensen.

Det er lodsejerne selv, der betaler for kystsikringen. De har samlet en million kroner ind til projektet, som skal etableres med blandt andet jernrør og pilebundter på stranden. Både staten og Hjørring Kommune har meldt ud, at de ikke vil yde økonomisk hjælp.

- Det er grundejerne selv, som skal betale. Det kan vi ikke. Vi kan betale for de steder, som kommunen ejer, siger Hjørrings borgmester Arne Boelt (Socialdemokratiet).

I alt 12 huse i Nørre Lyngby er i fare for at styrte i havet ligesom Kamma Tuxen Ladegaards. Og der sker jævnligt skred fra de store klitter. De seneste tre uger har der været to skred tæt ved vejen ned til stranden i Nr. Lyngby.