Den kølige sommer rammer mariehønerne

I samarbejde med TV2 Nord

Det kølige vejr, vi har fået over sommeren, går ikke kun ud over os mennesker - mariehønerne er også hårdt ramt.

Marie, Marie, Marolle, flyv op til Vorherre og bed om godt vejr... Sådan lyder den populære børnevise om de små rød-sorte biller, mariehønerne. Men den sang bliver svær at virkeliggøre i år, for mariehønerne er slet ikke til at se nogen steder.

Årsagen til det skal findes i det kølige sommervejr, fortæller museumsinspektør fra Naturhistorisk Museum i Århus, Morten Hansen.  

- På grund af det dårlige vejr i år er mariehønernes fremkomst forsinket. For hver måned, det har har været én grad køligere, er deres udvikling forsinket med en uge, siger han. 

Og vejret er ikke kun gået ud over mariehønerne. Morten Hansen fortæller, at bladlusene og sommerfuglene heller ikke har haft særligt gode forhold henover sommeren. Og bladlusenes relativt lille antal går igen ud over mariehønerne, der udelukkende lever af bladlus. 

Morten Hansen er dog overbevist om, at vi nok skal få enkelte mariehøner at se i løbet af de næste par uger. 

- Jeg er begyndt at se en del mariehønelarver, men det bliver ikke et stort mariehøneår. Hvis der lige pludselig kommer varm vind fra Østeuropa, skal vi nok få en masse at se, men det er ikke særlig sandsynligt, siger han. 

Alternativt kan vi derfor blive nødt til at finde et nyt dyr at få til at bede om godt vejr.