Æggeskandale er 'nok kun lige startet'

I samarbejde med TV Midtvest

Mere end 20 ton forurenede æg er solgt i Danmark.

Personalet på sygehusene i Herning og Holstebro mærkede som nogle af de første herhjemme konsekvenserne af den æggeskandale, som i øjeblikket har ramt 15 europæiske lande.

Hundredvis af smurte æggemadder havnede fredag i sygehus-køkkenernes skraldespande i stedet for i patienternes maver. Æggene var forgiftede med det ulovlige insektmiddel fipronil, der kan være farligt for mennesker.

Ifølge Fødevarestyrelsen er æggene distribueret via Danæg Products og Nordic Egg. I alt er 22 tons kogte og pillede æg solgt til kantiner, køkkener, cafeer og cateringvirksomheder nu trukket tilbage.

Toppen af isbjerget

Men det er formentlig kun toppen af isbjerget, siger beredskabschef i Fødevarestyrelsen, Nikolas Kühn Hove.

- Vores første prioritet har været at sikre, at der ikke var nogen farlige fødevarer på det danske marked. At vi nu står i en situation hvor vi kan se, at der kommer ulovlige varer på markedet, viser, at det er en stor sag, og den nok kun lige er startet, siger beredskabschefen.

I Fødevarestyrelsen er medarbejderne derfor i højeste alarmberedskab når det gælder fødevaresikkerheden.

- Vi håber ikke der dukker flere sager op. Men vi er klar på, at der kan komme flere beskeder om at der er produkter på det danske marked, der indeholder fipronil, som er ulovligt, siger Nikolas Kühn Hove.

Hos DTU Fødevareinstitut, forklarer seniorrådgiver Max Hansen, fipronil er et insektbekæmpelses-middel, som selv i mindre doser kan være ret giftigt.  

Lav risiko

- Koncentrationen af insektmidlet i produkterne herhjemme er dog meget lav. Derfor udgør det ikke nogen umiddelbar fare for forbrugerne, vurderer Max Hansen.

Seniorforskeren tilføjer, at det for gravide vil være forbundet med en ekstra stor risiko, hvis de får for meget af giftstoffet.

- Det kan give ændringer i adfærden hos de nyfødte. Men det kræver betydeligt større mængder end det, vi har set i æggene herhjemme, konstaterer Max Hansen fra DTU Fødevareinstitut.

Fødevarestyrelsen fastholder, at der ikke er tegn på, at insektmidlet er anvendt i danske fjerkræbesætninger, men at det udelukkede er æg importeret fra Holland, der er problemet.

Danmark importerede i 21,2 millioner æg sidste år. Modsat blev der eksporteret 15,7 millioner æg til udlandet.

I gennemsnit spiste hver danske 243 æg i 2016.

Artiklen fortsætter under videoen.

Se efter æggenes stempel. Video: Nina Brorson

Sagen kort forklaret

Det er det danske firma Danæg Products, der har købt de over 20 tons kogte og pillede æg, og de er solgt videre til danske kantiner og caféer. 

- Der er nogen nede i Holland og Belgien, der har svindlet, og så har Danmark importeret nogle produkter dernede fra, siger Jørgen Nyberg Larsen.

Internationalt er æggeskandalen en stor sag. Millioner af æg er trukket tilbage fra butikshylderne i Holland, Tyskland, Belgien, Schweiz og Sverige på grund af skandalen.

I Holland er 300.000 høns blevet aflivet på grund af æggeskandalen, og der er frygt for, at yderligere millioner af høns må aflives.

  • Efterforskningen af skandalen tyder på, at stoffet er endt i æggene, fordi der er solgt sprøjtemiddel fra Holland, der har været blandet op med det ulovlige giftstof. 
  • Omkring 200 æggeproducenter i blandt andet Belgien og Holland brugte det.
  • Hollandsk politi har torsdag anholdt to personer i sagen.
  • Torsdag gennemførte efterforskere i Holland og Belgien koordinerede ransagninger.
  • Samarbejdet mellem myndighederne kommer, efter at Belgien har beskyldt Holland for at have kendt til problemet med fipronil i æg siden november 2016.
  • Det er først i juli 2017, at Holland har informeret Belgien om problemet.

Kilde: Fødevarestyrelsen, Ritzau, AP, Reuters, AFP