To mænd taget af strømmen i Vesterhavet - én afgået ved døden

16x9
Tysk mand druknet ved Henne Strand. Foto: Arkivfoto

I samarbejde med TV Syd

En tysk mand mellem 40 og 50 år er omkommet ved Henne Strand. Han blev fanget i et såkaldt hestehul og måtte reddes af en helikopter.

Kl. 13.13 alarmeres politiet, fordi en tysk mand er kommet i alvorlige problemer under en svømmetur ved Henne Strand. Han var livløs, da den tilkaldte helikopter fik ham bjærget op af vandet.

- Han var i vandet med en anden mand, som får sig selv reddet i land, fortæller vagtchef Nikolaj Hølmkjær, Syd- og Sønderjyllands Politi, til TV SYD. Meldingen går på, at de to mænd er blevet taget af strømmen – formentlig i et af de hestehuller, der kan opstå. Den ene mand bliver trukket længere ud og kan ikke selv komme i land.

Redningsmandskabet rekvirerer en af forsvarets redningshelikoptere. Den får hentet den tyske mand op fra vandet. Han er livløs.

Manden bliver fløjet til Skejby, hvor lægerne kunne konstatere, at han var død kl. 15.15

De pårørende er netop blev underrettet, oplyser vagtchefen.

Hestehuller skyld i drukneulykker

Som Peter Tanev fra TV 2 Vejret har beskrevet i sin artikel kommer badegæster hvert år i problemer ved de danske kyster.

Ofte er det hestehuller, der er skyld i de udfordringer, badegæsterne oplever, og ved flere drukneulykker de seneste år har hestehuller været en del af årsagen.

I Danmark oplever man oftest hestehuller langs den jyske og nordsjællandske kyst. Det er især, når det blæser fra vest, man kan opleve store huller langs de danske strande.

Ved Vestkysten opstår de med cirka 100 til 400 meters mellemrum, når der er kraftig pålandsvind, og ved den nordsjællandske kyst opstår hestehullerne typisk ved høfderne, som stikker ud i vandet.

Hestehuller Video: Anders Brandt

Opstår ved huller i revlen

Både i Jylland og ved Nordsjælland dannes de ved vesten- og nordvestenvind.

Hestehullerne ved Vestkysten opstår, når vand skubbes ind over revlerne. Det resulterer i, at vandet samler sig bag revlen, og på et tidspunkt skal strømme frit ud igen.

Der dannes derfor strømhuller eller hestehuller i revlen, hvor vandet med stor kraft strømmer tilbage til havet.

I disse hestehuller vil man opleve, at det pludselig bliver dybt, og at strømmen er kraftigt udadgående. Man kommer som badegæst let i problemer, hvis man fanges i denne udgående strøm.

Gå ikke i panik

Ved Nordsjællandskyst oplever man samme fænomen. Her er det blot bag høfderne, at vandet fanges, og når det strømmer ud igen, graver det hestehuller ved ydersiden af høfden.

Det bedste råd, hvis man fanges af strømmen, er ikke at kæmpe i mod. Det vil blot resultere i, at man udmattes og går i panik.

Det bedste, man kan gøre, er at lade sig føre ud med strømmen, til den aftager. Alternativt skal man forsøge at svømme på tværs og komme ud af den kraftige strøm.

Se mere om hestehuller på livredningstejenesten.dk