16-årige Julie vinder filmpriser på stribe: Nu skal hun instruere spillefilm

I samarbejde med TV 2/Fyn

Da Julie Annlie Kjærgaard vandt Svendborgs kulturtalentpris, var det endnu en pris til samlingen.

Hendes kortfilm har allerede vundet på fem udenlandske filmfestivaler.

- Jeg blev virkelig overvældet, da jeg modtog den. Wow, hvor er det fedt, at nogle mennesker gider indstille mig. Jeg blev så overrasket og virkelig glad.

Vi sidder i aulaen på Svendborg Gymnasium, hvor 16-årige Julie Annlie Kjærgaard egentlig skulle have haft samfundsfag. Hun genkalder sig fornemmelsen, da hun for nylig vandt Svendborg Kommunes talentpris på kulturområdet. En pris, hun fik for sit arbejde med kortfilm, hvor hun allerede har gjort sig internationalt bemærket.

Hendes seneste film 'Døren til solen' har vundet fem priser i USA og England, flere af dem i kategorien 'Best Young Filmmaker'. Men en enkelt af dem fra Festigious Film Festival i USA er hun særlig stolt af. 

- Det var 'Best science fiction'-prisen, og det var en voksenpris, så den er jeg meget glad for.

Julie Annlie Kjærgaard burde have været til samfundsfag, men hun har taget sig tid til at snakke med os i aulaen på Svendborg Gymnasium.
Julie Annlie Kjærgaard burde have været til samfundsfag, men hun har taget sig tid til at snakke med os i aulaen på Svendborg Gymnasium. Foto: Morten Albek / TV 2 Fyn

Filmen 'Døren til Solen' handler om Frederik, der flygter fra sine problemer ind i en drømmeverden, hvor han møder drømmepigen Mathilde. Du kan se filmen i bunden af artiklen.

Især Julies arbejde med lys og effekter blev nævnt i indstillingen, da hun blev nomineret til Svendborgs talentpris. Og det har også fået opmærksomhed fra Mikael Woelke, der er daglig leder ved 'Klar til film Station Next' i Faaborg. Han har tidligere vurderet Julies filmarbejde, både som jurymedlem ved Svendborg Skolefilmfestival 2015 og ved regionsfinalen i The Next Film Festival 16, hvor 'Døren til Solen' blev nomineret.

- Den har nogle flotte kompositioner, nogle flotte farver og ikke mindst superflot lys. Og specielt i 'Døren til Solen' har hun virkelig arbejdet med lys, det kan man se. Og der er jo nogle helt fantastiske billeder, som man kunne hænge på væggen, hvis det var. Det tror jeg, er en af de ting, man er blevet overrasket over, også med hendes alder taget i betragtning. Hun har fortalt en følsom film igennem billeder, fortæller Mikael Woelke.

Julies eget fokus er på at beskrive følelser i sine film.

- Jeg prøver at beskrive nogle karakterer, som står mig meget nær. Og udtrykke nogle følelser som sorg, mørke og noget psykotisk. Følelser som måske alle mennesker føler, men som ingen rigtig snakker om. Det er det, jeg har prøvet at overdrive og vise, hvad der ville ske, hvis disse følelser var virkelige.

Spillefilm på vej

Julie Annlie Kjærgaards filmtalent har allerede bragt hende videre til nye projekter. Filmproduktionsselskabet Fridthjof Film har lavet en aftale med hende, om at hun skal være instruktør på en kommende spillefilm, 'Af hele mit hjerte', sammen med ni andre kvindelige instruktører.

- Julie har jo vist et helt indlysende talent, som hun også nu er blevet honoreret for med en fin pris. Og i den alder handler talent lige så meget om at brænde for noget. Det kunne jeg tydeligt mærke, da vi fik noget på skrift fra Julie, at hun virkelig brændte for det her, fortæller Ronnie Fridthjof fra Fridthjof Film.

Filmprojektet 'Af hele mit hjerte' har sit forbillede i den engelske film 'Love Actually' fra 2003. Man skal opleve ti forskellige kærlighedshistorier, der fletter sig ind i hinanden, og der skal Julie Annlie Kjærgaard instruere én af dem.

- For at få en variation og se kærligheden fra forskellige vinkler, og dermed også aldersgrupper, så er det enormt relevant at tage sådan én som Julie med, siger Ronnie Fridthjof.

Hvis alt går vel, skal 'Af hele mit hjerte' optages i sensommeren 2017 og få premiere i 2018.

Der bliver travlt for den 16-årige filminstruktør.

- Nogle gange kan man godt føle et pres på ens skuldre, når man både skal aflevere franskopgaver og skrive den her film.  Og så tænke på det, der skal ske til sommer, hvor vi skal optage den, siger hun. Og selvom der er et stort stykke arbejde forude, siger hun det med et begejstret udtryk i øjnene.

Julie rejser sig for at indhente det forsømte i samfundsfagstimen.

Herunder kan du se filmen 'Døren til solen'.