Smittefare: Mor og hvalpe aflivet efter fund af dødelig virus

16x9
Dyrlæger advarer mod farlig hundevirus, der er meget smitsom. Foto: Scanpix

I samarbejde med TV 2/Fyn

Den frygtede og smittefarlige Parvovirus er blevet konstateret hos flere hvalpe på Fyn. Et kuld hvalpe og deres mor er aflivet.

Fredag blev et kuld hvalpe konstateret smittet med Pavovirus ved Otterup, og lørdag blev den farlige virus fundet hos endnu en hvalp i Næsby i det nordlige Odense. 

- De seks hvalp var kun seks uger gamle, og er nu blevet aflivet. Moren havde slikket på deres afføring, og er også blevet aflivet, fortæller dyrlæge Anne Louise Sparvath fra Årslev Dyreklinik.

En anden hund er stadig i behandling, men det vides ikke om den overlever.

- Vi anbefaler, at alle hvalpeejere og opdrættere udviser stor forsigtighed i forhold til at møde andre hunde og så vidt muligt holder sine hvalpe på egen matrikel, siger Anne Louise Sparvath.  

Parvovirus ses heldigvis yderst sjældent, men er farlig for ikke-vaccinerede hunde og i særdeleshed for hvalpe, som endnu ikke er basisvaccinerede.  Sidst den farlige virus blev konstateret på Fyn var i 2010.

- Da der er tale om en virus, findes der ingen reel behandling, hvorfor dødeligheden blandt ikke-vaccinerede hvalpe er 80-95 procent, siger Anne Louise Sparvath.

Parvovirus spreder sig gennem afføring, og hundene bliver smittet efter kontakt med andre dyrs afføring eller gennem jord.  Parvovirus er resistent mod langt de fleste rengøringsmidler og kan overleve i jord i op til seks måneder.

Hvis en hund er smittet vil den efter 4-14 dage få utilpashed, nedsat appetit, opkastninger og blodig diarre. Hvis hundeejere har mistanke, om at deres hund er smittet, skal de straks søge kontakt til en dyrlæge, som kan fastslå om hunden er smittet gennem en afføringsprøve. 

Hvis din hvalp udviser nogle af ovenstående symptomer, bør dyrlægen straks kontaktes.