Lene E bag udlevering af Broe

16x9

Camilla Broe blev udleveret til USA fordi ministeren banede vejen

Det var daværende justitsminister Lene Espersen, der banede vejen for at den narkosigtede Camilla Broe blev udleveret til retsforfølgelse i USA. Det forklarede den føderale anklager Armando Rosquete ved en over otte timer lang høring i Miami tirsdag, hvor retten skulle tage stilling til om retssagen skulle falde eller fortsætte.

Det skriver Ekstra Bladet.

"Danskerne ville ikke være med til at lokke hende ud af landet. Derefter opgav vi egentlig at få hende udleveret, indtil både politi og justitsministeren i Danmark anbefalede, at vi ansøgte om at få hende udleveret. Det forklarede Joseph Kilmer, der er tidligere efterforsker for det amerikanske narkopoliti DEA, under ed i vidneskranken.

"De signalerede, at udlevering var mulig, og at de var interesserede i at få en "retssag"," sagde han.

Var tæt på at droppe sagen
Kilmer opsøgte i 2001 den nu 42-årige dansker og fortalte hende, at hun var genstand for en efterforskning om smugling af 106.000 ecstasytabletter. Først to år senere kom der et anklageskrift mod Camilla Broe.

På det tidspunkt havde Camilla Broe forlængst forladt USA og amerikanerne var tæt på at droppe sagen.

Det troede Joseph Kilmer også, indtil han i 2006 mødtes med Lene Espersen, forklarede han.

Dommer Edwin G. Torres sagde i sin opsummering af sagen, at han havde lyst til at lade sagen falde på baggrund af forældelse, men at det ville virke ironisk, når man tænker på udleveringsforløbet, der har varet fra 2006 til 2009.

Anklageren har nu frem til mandag den 7. december til at komme med yderligere argumenter for, at sagen skal fortsætte. Det bliver i givet fald med begyndelse 11. januar, skriver Ekstra Bladet.