RP: Indvandrer­bander stor trussel

16x9

Landets højest rangerende politimand, rigspolitichef Torsten Hesselbjerg, vurderer, at indvandrerbander er den største trussel for samfundets orden.

"De står for den groveste form for organiseret kriminalitet. For dem handler det om narkomarkedet, men også om æresbegreber, prestige og magt," siger Hesselbjerg til Jyllands-Posten. Rigspolitiet overvåger i øjeblikket 14 kriminelle organisationer på det såkaldte niveau 1, som er politiets kategori for de mest vidtgående og indflydelsesrige inden for den organiserede kriminelle underverden.

Villige til at bruge våben
En rapport fra rigspolitiet beskriver, "at de kriminelle netværk har adgang til våben og sprængstoffer, og de er villige til at bruge begge dele i kampen om narkotikamarkedet og for at håndhæve interne æresbegreber."

Særligt Nørrebro og Københavns Vestegn har i slutningen af 2007 og begyndelsen af 2008 været plaget af skudopgør i indvandrermiljøet. Ifølge Torsten Hesselbjerg har opgørene været karakteriseret ved ikke at involvere personer fra niveau 1.

Politiet bruger Al Capone-metoden
Politiet har siden 2005 anvendt den såkaldte Al Capone metode, der handler at undersøge økonomi og skatteforhold, mod indvandrerbanderne, ligesom de har benyttet samme metode mod rockerne siden 2002.

Rockergrupper spiller stadig rolle
I løbet af 2007 blev der afsagt 39 domme mod de 141 medlemmer, som politiet monitorerer. Ud over indvandrerbanderne nævner Torsten Hesselbjerg, at de to store rockergrupper, Hells Angels og Bandidos, fortsat er væsentlige aktører inden for organiseret kriminalitet, men han bekræfter samtidig, at de er pressede af indvandrerbanderne.

Bl.a. af den grund har Hells Angels oprettet gruppen A81, som består af yngre supportere. Endelig mener rigspolitichefen, at det er en stor udfordring for politiet at forhindre unge indvandrere i at tænde bål på gaden i påskeferien, som det skete under skolernes vinterferie.