Bombeattentat på Hotel Atlantic

16x9

Braget kunne høres i hele Århus midtby, da en bilbombe sprang på Hotel Atlantic i september 2000

Lørdag den 23. september 2000 var en dejlig lun sommerdag i Århus. Men freden i byen blev brudt klokken 11.53, da der lød et øredøvende brag, der kunne høres over det meste af midtbyen

Af Sofie Sparre

Da den 38-årige Henrik Nielsen i et parkeringshus på Hotel Atlantic ved Århus Havn, satte sig ind i sin bil, og den bevægede sig lidt, udløste det en kontakt under det ene baghjul, og en bombe, der var anbragt under bilens førersæde, eksploderede.

På trods af svære læsioner på lår, underliv, kønsorganer med videre overlede Henrik bombesprængningen. Men politiet var sikre på, at bomben var anbragt i bilen for at dræbe.

Brødre var kendte hashhandlere
Efterforskningen af drabsforsøget bragte poltiet tilbage i tiden. Henrik Nielsen og hans storebror Steen blev nemlig anholdt under en razzia i Århus, hvor politiet afslørede 12 kilo hash i deres besiddelse i marts 1996. De to blev senere idømt fængselsstraffe på fire og seks år for narkohandel som havde indbragt dem op mod 37 millioner kroner. Henrik Nielsen var således blevet løsladt i 1999.

Det viste sig de også hurtigt, at bombeattentatet havde at gøre med fordums tids hashhandel.

I sagen var en af brødrenes venner nemlig også blevet fængslet. Claus Michael Bye Jensen var blevet idømt seks måneders ubetinget fængsel for at have opbevaret et større pengebeløb for brødrene, samt for overtrædelse af våbenloven.

Bye Jensen var utilfreds med denne dom, da han følte sig angivet af de to brødre. Han nægtede hårdnakket overfor både politiet og i retten.

Mistænkt allerede fra begyndelsen
På grund af dommen opstod der nu et fjendskab mellem brødrene og Claus Michael Bye Jensen samt en 46-årig bekendt, der under sagen havde valgt side.

Gennem årene opstod der et fjendskab mellem de to sider. Skiftevis aflagde de to sider hinanden besøg og optrådte truende overfor hinanden. På et tidspunkt blev Bye Jensen også sigtet for et skudattentat mod Henrik Nielsen.

Politiet havde derfor allerede fra starten af mistanke til at Bye Jensen og hans 46-årige kammerat ikke havde rent mel i posen, når det kom til bombesprængningen.

Indicier fundet i mistænkts hjem
Under en ransagning i Claus Michael Bye Jensen hjem blev der fundet skruestumper af samme slags som de to skruer, udløsningsmekanismen til bomben var skruet sammen med. Desuden fandt politiet 13 dåser sort spraymaling på hans bopæl. Malingen i en af dåserne svarede til den maling, som udløsningsmekanismen var malet med. Dette blev dog kun betragtet som et indicium, da der i Danmark i år 2000 var blevet solgt 3.372 dåser af netop den bestemte type maling.

Et andet indicium, der pegede på at Bye Jensen var involveret i sagen, var, at et brunt stykke plastik, der var blevet benyttet som isolering på bomben, viste sig at stamme fra en BKI cacaodåse. Det viste sig, at Bye Jensens hustru havde været storforbruger af netop dette produkt.

Men på trods af mangel på håndfaste beviser, rettede mistanken sig alligevel mod den 41-årige Bye Jensen som gerningsmand og den 46-årige som mulig håndlanger. Der forelå jo flere indicier og et stærkt motiv fra den Bye Jensen side. Og ved efterforskningen var der ikke kommet noget som helst frem, der tydede på andre mulige gerningsmænd.

Flere indicier i Bye Jensens hjem
Under endnu en ransagning hjemme hos Claus Michael Bye Jensen fandt politiet i brændekurven et stykke træ, der var spraymalet sort, men med en aftegning i midten, der viste, at et emne, der nøje svarede til størrelsen af af et ringetryk havde ligget på træstykket, da det blev malet. Politiet betragtede også dette som et indicium, da bomben i bilen jo var sat af med en ringeklokke under det ene hjul.

Ingen faste beviser i retten
Efter næsten et års varetægtsfængsling begyndte sagen mod Bye Jensen den 11. september 2001 ved et nævningeting i Vestre Landsret.

Alle ventede med spænding på nævningenes afgørelse, da der jo ikke forelå et klart bevis eller tilståelse, men kun flere indicier. Et træstykke med maling og spor som efter en ringklokke, skruedele der ansås for at hænge sammen med skruer fundet på gerningsstedet, spraymaling, en del af et BKI cacaodåse og et meget stærkt motiv var de indicier nævningene skulle dømme efter.

Efter fire timers votering den 27. september 2001 faldt nævningenes afgørelse. Den Claus Michael Bye Jensen blev dømt skyldig i drabsforsøg ved bombesprængning mod Henrik og overtrædelse af våbenloven, fordi politiet under en af ransagningerne i hans hjem havde fundet en ulovlig pistol.

Claus Michael Bye Jensen blev idømt ni års fængsel for drabsforsøget mod den århusianske hash-handler Henrik Nielsen.

Endnu en tur i fængsel for narkohandel
Henrik Jensen blev fire år efter bombeattentatet på Hotel Atlantic endnu engang varetægtsfængslet for narkohandel. Også Henriks bror Steen blev fængslet igen. Brødrene blev begge anholdt efter et besøg på en restaurant i Århus. Politiet fandt hash for 20 millioner kroner og 750.000 kroner i kontanter på de anholdtes bopæle.

Året før havde Henrik Jensen været for retten. her fik han en mild dom efter at have slået en cyklist ned. Dengang slap han billigt, fordi landsretten vurderede, at han havde psykiske mén efter bombeattentat.

Kilde: Danske Kriminalsager i perioden 2000-2004, Dansk Politi-Idræts Forlag, TV 2, Ekstra Bladet, B.T., MetroXpress