Syv anholdt i sag om smugleri af 16 millioner kopicigaretter

16x9
Politiinspektør og leder af Særlig Efterforskning Vest kan ikke udelukke flere anholdelser i smuglersagen (Arkivbillede). Foto: Henning Bagger / Scanpix

Seks personer vil torsdag formiddag blive fremstillet i grundlovsforhør i Retten i Aarhus.

I forbindelse med en større politiaktion har dansk politi anholdt en række personer, der menes at tilhøre et stort smuglernetværk, som har forsøgt at indføre mindst 16 millioner kopicigaretter til Danmark fra Polen.

Det skriver Særlig Efterforskning Vest (SEV), der er en del af Østjyllands Politi, i en pressemeddelelse.

Kopicigaretterne blev indsmuglet i Danmark med henblik på videredistribution til et større netværk herhjemme.

De 16 millioner kopicigaretter ville have ført til et provenutab for den danske stab på mellem 15 og 20 millioner kroner.

Grænseoverskridende kriminalitet

Politiinspektør Brian Olsen fra Østjyllands Politi har som leder af Særlig Efterforskning Vest været en central del af politiaktionen.

Han kommenterer fangsten af de mindst 16 millioner kopicigaretter over for TV 2.

- Vore fokus har siden vedtagelsen af Bandepakke III i 2017 været på særlig grænseoverskridende kriminalitet, og i den forbindelse har vi blandt andet efterforsket indsmugling af kopicigaretter.

I Bandepakke III, der blev vedtaget 24. marts 2017, er der i punkt 32 blandt de i alt 35 initiativer i aftalen besluttet følgende fokusområde:

"Rigspolitiet skal inden udgangen af 2017 i samarbejde med blandt andet SKAT analysere cigaretsmugling med henblik på at afdække kriminalitetsmønstre, nye trends og nøglepersoner bag kriminaliteten, herunder forbindelser til rocker- og bandemiljøet."

Brian Olsen siger til TV 2, at Særlig Efterforskning Vest har arbejdet med den konkrete smuglersag siden 2018.

- Den har et pænt stort omfang, og jeg kan ikke huske en tilsvarende sag, lyder det fra politiinspektøren.

Hjælp fra SKAT

Onsdag gennemførte politiet anholdelser på en række adresser i Jylland, hvor man også fik hjælp fra skattemyndighederne.

I alt syv personer er blevet anholdt, og seks af dem vil blive fremstillet i grundlovsforhør torsdag klokken 9.30 i Retten i Aarhus.

Af hensyn til efterforskningen vil anklagemyndigheden anmode om lukkede døre til grundlovsforhøret.

De anholdte er mellem 42 og 54 år.

- Vi kan ikke udelukke flere anholdelser, siger Brian Olsen til TV 2.

I Polen er der yderligere blevet anholdt to polske statsborgere, som Særlig Efterforskning Vest nu vil kræve at få udleveret til Danmark til retsforfølgelse.