Flere danskere sigtes for spritkørsel

16x9
For første gang siden 2011 stiger antallet af bilister, der er taget med sprit i blodet. Foto: Tommy Kofoed / Scanpix Denmark

Mangel på offentlige transportmidler er blandt undskyldningerne fra de berusede trafikanter, lyder det fra politiet.

Flere danskeres bliver taget i at sidde bag rattet med for meget spiritus i blodet. Det viser nye tal fra Rigspolitiets Nationale Færdselscenter.

I 2017 sigtede politiet 5595 personer for spirituskørsel. Det tal forventes i år at stige til omkring 6000. Antallet af sigtelser har ellers været faldende siden 2011, hvor lige under 11.000 blev sigtet for spritkørsel.

At flere danske trafikanter nu igen bliver sigtet for spirituskørsel, kan der være flere grunde til. 

Politiet forklarer det med, at de er blevet bedre til at lave spritkontroller, og de bakkes op af Rådet for Sikker Trafik.

- De fisker simpelthen de rigtige steder, og derfor får de også flere syndere på krogen, siger Jesper Sølund, chefkonsulent hos Rådet for Sikker Trafik, der dog også peger på en anden årsag. 

- Vi ved af erfaring, at når det er gode og mere sikre tider for job og økonomi, så er man tilbøjelig til at tage lidt lettere på tingene og sige, det går nok. Det tror jeg, er en del af forklaringen, siger Jesper Sølund, der er chefkonsulent i Rådet for Sikker Trafik, til TV 2.

Politiet: Lad nu bilen stå

Politiet selv bliver ofte mødt af bilisterne egne forklaringer på, hvorfor de bliver taget med for høje promiller. 

- En af de forklaringer, vi hører, når vi stopper folk, er, at der er mangel på offentlige transportmuligheder. I storbyerne er det ikke et problem, men nedlagte busruter i mere tyndt befolkede områder kan være en forklaring på, at flere vælger at tage køretøjet, selvom man har drukket over det tilladte, siger Christian Berthelsen, politiassistent ved Rigspolitiets Nationale Færdselscenter, til TV 2:

En anden forklaring, politiet ofte hører fra folk med for meget sprit i blodet, er, at de troede, de havde drukket under den tilladte grænse på 0,5 promille. Christian Berthelsen anbefaler, at man helt lader bilen stå, når man har drukket alkohol.

- Den der med at sidde og regne på genstande, og hvor hurtigt man forbrænder det, går bare ikke. Vores kroppe reagerer forskelligt fra dag til dag, og nogle dage kan man ikke klare ligeså meget som andre.

- Grænsen på 0,5 promille er beregnet ud fra et gennemsnit, som man ikke kan overføre på sig selv, så for en sikkerheds skyld lad køretøjet stå, når du har indtaget alkohol, lyder anbefalingen fra politiassistenten.

Pas på dagen derpå

Søndag gik det helt galt for en 24-årig mand fra Letland, der nu er sigtet og varetægtsfængslet for uagtsomt manddrab og spirituskørsel efter en trafikulykke nær Herning. Ulykken kostede en 41-årig kvinde og to børn livet.

Ved grundlovsforhøret mandag forklarede manden, at han havde drukket både øl og vodka aftenen inden ulykken.

Netop alkoholindtag dagen inden, man sætter sig bag rattet, er en fælde, man skal være opmærksom på, advarer Rigspolitiet.

- Det er en fælde, som mange falder i. Heller ikke her kan man regne sig frem til, om det er forsvarligt at køre. Så lad være. Alt kører i slowmotion, og ens reaktionsevne og opmærksomhed er kraftigt forringet, hvis man har været beruset aftenen før, siger Christian Berthelsen til TV 2.