Tidligere PET-chef: Iran-sag er langt fra den eneste spionagesag i Danmark

Offentligheden bliver sjældent oplyst om spionagesager, fortæller Frank Jensen, der er tidligere chef for PET.

På et pressemøde tirsdag brød PET-chef Finn Borch Andersen den larmende tavshed, der har været, efter store dele af Danmark den 28. september blev lukket ned i forbindelse med en enorm politiaktion.

Den iranske efterretningstjeneste har forsøgt at planlægge et attentat mod en herboende person, var overskriften på pressemødet.

Tre personer er i øjeblikket under politibeskyttelse, fordi PET er af den overbevisning, at den iranske efterretningstjeneste vil foretage et attentat mod dem. 

Den ene af de tre mænd går under dæknavnet 'Yacoub al-Tostari', bor i Ringsted og er talsmand for den iraniske separatistbevægelse ASMLA, som Irans regering betegner som en terrorgruppe.

Selv afviser Iran kategorisk beskyldningerne, men hvis man spørger tidligere operativ chef ved PET Frank Jensen, er det ikke noget nyt, at Iran driver efterretningsvirksomhed i andre lande.

 - I nyere tid har der været en række formodede iranske attentater i Europa, fortæller han og henviser til blandt andet drabet på ASMLA’s formand i Holland for et år siden, som Iran menes at stå bag.

- Iran er af den opfattelse, at de her mennesker (ASMLA, red.) er terrorister. De (iranerne, red.) er villige til at bruge alle midler. Det adskiller dem fra så mange andre lande, for de er villige til at tage konfrontationen politisk og tage de omkostninger, der kan være ved sådan en sag, forklarer Frank Jensen i ’Bag Forbrydelsen’ på TV 2 News.

Norsk statsborger varetægtsfængslet

En norsk statsborger med iransk oprindelse er varetægtsfængslet i den aktuelle danske sag. Han er sigtet for at have sat "iransk efterretningstjeneste i stand til at virke i Danmark". 

Ligeledes er han sigtet for at have taget del i forberedelserne til et attentat mod lederen af den danske afdeling af ASMLA - en iransk separatistgruppe, der kæmper for selvstyre i Ahvaz-området i Iran, og som den iranske regering betegner som en terroristgruppe.

PET holder øje

PET-chef Finn Borch Andersen beskrev tirsdag, at livvagter dagen inden den store politiaktion – den 27. september – havde observeret manden i området omkring den danske ASMLA-leders bopæl. Her havde blandt andet taget billeder, hvilket fik PET til at reagere.

Og ifølge Frank Jensen er netop den type suspekt opførsel noget af det, den danske efterretningstjeneste kigger efter, når de er på udkig efter udenlandske agenter.

- Jeg kan ikke gå i detaljer, men man bruger nogle forskellige værktøjer til at spotte dem, forklarer han med en henvisning til, at man eksempelvis sagtens kan mødes med en russisk diplomat, uden det vil virke suspekt, men hvis man aldrig har direkte kontakt med den russiske diplomat, og altid mødes på et bestemt sted på et bestemt tidspunkt, kan det virke suspekt.

Det er intet held, at livvagterne opdager truslen. Det er deres arbejde

Frank Jensen, tidligere operativ chef for PET

Han uddyber i øvrigt, at den nu varetægtsfænglede nordmand formentlig ikke er trænet agent.

- Det er intet held, at livvagterne opdager truslen. Det er deres arbejde. Det var dog nemt, da manden ikke var særlig godt oplært i at observere, siger han.

Bliver sjældent offentligt kendt

Ifølge Frank Jensen er det sjældent, at spionagesager ender dødeligt, men han understreger, at PET hele tiden har øje på utallige af slagsen.

Offentligheden hører bare sjældent om dem, og det er der flere grunde til, forklarer den tidligere PET-chef.

- For efterretningstjenesten er succeskriteriet ikke, at få spionerne anholdt og retsforfulgt. Succesen er, når man kan omvende dem til kontraspionage, og de sager bliver af gode grunde aldrig kendte. 

Han uddyber, at andre sager bliver holdt skjulte for offentligheden på grund af landets sikkerhed, men også for at beskytte samarbejdet med andre landes efterretningstjenester.

Disse vil ifølge Frank Jensen kunne miste tillid til PET, hvis de agerede som en åben bog.

PET - den tavse type

Derfor er det også ganske usædvanligt, at PET tirsdag valgte at offentliggøre så mange detaljer, som de gjorde.

- Jeg tror, at det spiller ind, at der har været en del kritik af PET og myndighederne, siden de lukkede Danmark ned uden forklaring, fortæller den tidligere PET-chef og tilføjer:

- Med det sagt handler det formentlig også om, at man vil fortælle Iran og andre lande utvetydigt, at vi finder ud af det, hvis de forsøger den slags i Danmark.