Skud, knivstikkerier og masseslagsmål - Esbjerg hårdt ramt af bandeopgør
Esbjerg er sammen med Storkøbenhavn det eneste sted i Danmark, som Rigspolitiet lige nu betragter som ramt af bandekonflikt
Bandekonflikten i Esbjerg
Der er mellem 17. august og 28. oktober i år foretaget 523 visitationer indenfor visitationszonen, hvilket har givet følgende sager:
- 36 sager om lov om euforiserende stoffer
- 21 kniv- og våbenlovssager
- 4 færdselssager
- 1 sag vedrørende fornærmelig tiltale mod politimand
- 1 sag vedrørende ordensbekendtgørelsen
- 1 lov om forbud mod visse dopingmidler
-
1 konfiskation jf. strfl. §77A (skudsikker vest)
Kilde: Syd- og Sønderjyllands Politi
Bandekrigen er igen eskaleret i København og fylder mediebilledet med skyderier, knivstikkerier og slagsmål. Men det er ikke kun i hovedstadsområdet, at banderne slås.
Et andet sted i Danmark har Rigspolitiet lavet et såkaldt konfliktnotat om en bandekonflikt: Esbjerg.
Så sent som søndag aften var der nye meldinger om skyderi i byen og tre biler, der i høj fart bevidst kørte ind i hinanden.
Politiet oplyser til TV 2, at der er tale om et nyt sammenstød i den verserende bandekonflikt, men der er efter al sandsynlighed ikke blevet skudt, skriver politiet mandag formiddag i en pressemeddelelse.
Sammenstød i det offentlige rum
Bandekonflikten i Esbjerg handler om to lokale grupperinger, der det seneste år er tørnet sammen adskillige gange i det offentlige rum. Konflikten er så alvorlig, at den vestjyske by sammen med Storkøbenhavn nu har Rigspolitiets øgede opmærksomhed.
- Ud fra de indberetninger, vi har fået fra Syd- og Sønderjyllands Politi, har vi lavet et samlet overblik over situationen, og så har vi sammen med vores jurister vurderet, at bestemmelserne er til stede for at oprette et konfliktnotat om Esbjerg, forklarer Michael Kjeldgaard, leder af Rigspolitiets Nationale Efterforskningscenter.
Et konfliktnotat har den konsekvens, at politiet kan gøre brug af regeringens bandepakker.
Skyderier, knivstikkerier og masseslagsmål
De to grupperinger i Esbjerg kommer fra boligområderne Stengårdsvej og Kvaglund.
Der har i årevis hersket en hadsk stemning mellem personer fra de to steder, men situationen spidsede for alvor til i efteråret sidste år, og siden har der været adskillige opgør i form af skyderier, knivstikkerier, masseslagsmål og bevidste påkørsler i det offentlige rum.
Og det har altså gjort, at Esbjerg har fået Rigspolitiets opmærksomhed i form af et konfliktnotat. Det betyder blandt andet, at fængslede bandemedlemmer fra de to grupperinger ikke kan komme på udgang eller blive prøveløsladt, og det betyder også, at der kan gives dobbelt straf til medlemmerne af de to grupperinger i straffesager.
Undtaget fra assistance i København
Konflikten fylder sammen med grænseindsatsen så meget, at Syd- og Sønderjyllands Politi som den eneste politikreds vest for Storebælt ikke har skullet afgive mandskab til den verserende bandekonflikt i hovedstadsområdet, hvor bandemedlemmer igen skyder efter hinanden på åben gade.
- Grænseindsatsen er en stor opgave, og konflikten i Esbjerg er omfangsrig. Derfor er Syd- og Sønderjyllands Politi blevet undtaget, siger Michael Kjeldgaard.
- Al erfaring viser, at man skal tage en konflikt mellem to grupperinger alvorligt, fordi den har potentiale til at udvikle sig. Det kan ende med flere skyderier og knivstikkerier i det offentlige rum, og man risikerer, at konflikten spreder sig geografisk, fordi grupperingerne begynder at søge opbakning i andre byer, så det handler om for kredsen at få slået urolighederne ned hurtigst muligt.
Handler om narkomarkedet
Station 2 Politirapporten fulgte i foråret Syd- og Sønderjyllands Politi og var med til flere sager med personer med tilknytning til de to grupperinger.
Adskillige biler blev standset med personer, som betjentene i forvejen kendte godt, og ofte lugtede der så meget af hash, at bilerne blev ransaget og personerne visiteret.
Flere gange fandt de små mængder hash på de unge mænd. Ved en enkelt episode fandt politiet 100 gram hash smidt i en baggård, hvor de mistænkte lige havde været, og netop hash og hårdere narkotika er et af omdrejningspunkterne for konflikten.
- Konflikten er en blanding af alting, men det helt grundlæggende er nok narkomarkedet. Det er en økonomisk god butik at have en stor andel af narkomarkedet i en by som Esbjerg, og så er det nok også et spørgsmål om den kriminelle dominans generelt og om at vise, hvem der styrer, fortæller politiinspektør Jens Langdal, linjechef for efterforskningen i Syd- og Sønderjyllands Politi.
21 personer fængslet
Siden 17. august har der været visitationszone i en del af Esbjerg, hvilket betyder, at politiet indenfor det givne område må standse og visitere folk uden at have en konkret mistanke til dem.
Der er foreløbigt foretaget 523 visitationer, og det har kastet 65 sager af sig omhandlende alt fra narkotika til våben og fornærmelig tiltale mod tjenestemand.
21 personer med relationer til konflikten er siden 20. oktober sidste år blevet fængslet, heraf er 10 dømt. Den hårdeste dom er på fire et halvt års fængsel og udvisning af Danmark for bestandigt.
Foreløbigt er visitationszonen sat til at vare frem til 17. november.
Om Esbjerg forbliver på Rigspolitiets konfliktnotat lige så længe, vil tiden vise. Minimum hver 14. dag vurderer jurister, om konflikten fortsat indeholder de elementer, der skal til for, at der ligger et notat.
Mandag sender TV 2 Station 2 Politirapporten klokken 20.55. Programmet kan også ses på TV 2 Play.