Tændte bål i park - får bøde på mindst 5000 kroner

16x9
Et - lovligt - sankthansbål. ARKIV Foto: Henning Bagger / Scanpix

Det kan blive en dyr affære at tænde bål eller grill, når der er afbrændingsforbud.

Flere steder i landet er der fortsat afbrændingsforbud. 

Og efter flere tilfælde, hvor folk har grillet eller tændt bål på offentlige pladser i København, fik politiet nok.

Søndag eftermiddag udsendte Københavns Politi derfor et tweet, hvor man understregede, at det er ulovligt at grille eller tænde bål på offentlige bålpladser.

- Vi oplever stadig nogen, som griller på offentlige pladser, samt små bål på bålsteder. Det er ikke tilladt, og i hvert tilfælde overvejer vi, om der skal sigtes for overtrædelse af afbrændingsbekendtgørelsen, skrev Københavns Politi ved 17-tiden.

 Og det har måske haft en effekt.

- Om det er det, der har virket, eller om der er andre årsager, ved jeg ikke. Men vi har ikke haft tilfælde siden, siger Thomas Tarpgaard, central vagtleder hos Københavns Politi, klokken 19.30 søndag aften til TV 2.

Det var fire tilfælde af bål og grilltænding, der udløste tweetet.

En sigtet

Den groveste overtrædelse fandt sted i Valbyparken ved 23-tiden lørdag og resulterede i, at én person, som erkendte at stå bag et bål, blev sigtet for overtrædelse af afbrændingsbekendtgørelsen og må nu imødese en bøde, som er på mindst 5000 kroner.

I løbet af søndagen har der været endnu tre overtrædelser, to på Amager og ét i Vigerslevparken.

Afbrændingsforbuddet er indført i en række kommuner på grund af de tørre forhold, som også betød, at sankthansaften lørdag blev uden de store bål i flere kommuner.

Truede vidne

Også uden for København har der været problemer med at overholde forbuddet, skriver TV 2 Øst.

Lørdag aften overtrådte flere borgere forbuddet og tændte et sankthansbål, oplyser Midt- og Vestsjællands Politi.

- Vi har været ude til fire bål, og tre af stederne er der afbrændingsforbud, så der er lavet tre sigtelser, siger Henrik Olesen, vagtchef ved Midt- og Vestsjællands Politi til TV 2 Øst.

Det kan ende med en bøde

Henrik Olesen, vagtchef ved Midt- og Vestsjællands Politi

De tre steder, hvor det endte med en sigtelse, var i Stevns, Køge og Roskilde kommuner. Det fjerde sted, som politi og brandvæsen rykkede ud til, var i Holbæk Kommune.

Blev taget med på politistationen

Værst gik det til på Stevns, hvor det endte i vidnetrusler.

Efter politiet var ankommet til det ulovlige sankthansbål og beordret ejermanden til omgående at slukke det, valgte manden bag bålet at true den person, som havde anmeldt ham til politiet. 

I Holbæk Kommune, hvor der ikke er udsted afbrændingsforbud, var der blevet tændt et sankthansbål i nærheden af en høstak.

- Manden, der blev sigtet for overtrædelse af beredskabsloven, valgte at opsøge anmelderne og komme med ytringer, der gjorde, at vi kørte derud igen for at sigte ham for vidnetrusler, siger Henrik Olesen.

Han blev efterfølgende taget med ind på politistationen, hvor han overnattede. Søndag morgen blev han løsladt igen. Men han kan - ligesom sagerne fra Køge og Roskilde kommuner – se frem til en bøde.