Tiltalt for vold mod Papes kæreste bliver bag tremmer

16x9
Den konservative formand, Søren Pape Poulsen, med sin forlovede, Josue Vasquez. Billedet er fra 2014. Foto: Linda Kastrup / Scanpix Denmark

På trods af en gravid kæreste og ønsket om at komme hjem skal en 34-årig slovak sidde fængslet for at sikre, at han er til stede under retssagen.

En 34-årig mand fra Slovakiet, der er tiltalt for at have overfaldet justitsminister Søren Pape Poulsens (K) forlovede foran en natklub i København, skal fortsat sidde varetægtsfængslet i Danmark.

Det skal han frem til den 6. juli, hvor den tiltalte stilles for en dommer under en egentlig retssag.

- Efter anklagemyndighedens opfattelse er en varetægtsfængsling nødvendig for at sikre arrestantens tilstedeværelse under sagen, argumenterede anklager Jack Hurup, da den fortsatte varetægtsfængsling blev behandlet i Københavns Byret onsdag formiddag.

Ikke hadforbrydelse

Den 34-årige blev oprindeligt sigtet for brud på Straffelovens paragraf om hadforbrydelse, idet han i forbindelse med overfaldet skal have udtalt "I don't like homos", og at forbrydelsen dermed skulle være motiveret i homofobi.

Anklagemyndigheden mener fortsat, at ordene er sagt - men har vurderet, at selvom omstændighederne bør være skærpende for straffen, så handler tiltalen alene om almindelig vold.

Selvom sagen er rejst som en almindelig voldssag, har den dog fået stor medieomtale - ikke mindst fordi statsminister Lars Løkke Rasmussen samt en række andre politikere kort efter episoden udtalte sig offentligt om sagen uden tvivl om, at der måtte være tale om et homofobisk overfald:

- Man skal frit kunne leve sit liv, som man ønsker. Det burde være en selvfølge i 2018. Tanker til Søren og Josue, skrev han. 

Også Socialdemokratiets politiske ordfører, Nicolai Wammen, udtalte sig:

- Det er noget svineri og helt uacceptabelt. Positivt, at der allerede er sket fængsling i sagen. Mine varme tanker og store medfølelse til Josue og Søren, skrev han på Twitter.

Det ved vi om episoden

Det påståede overfald fandt ifølge anklageskriftet sted natten til den 17. maj omkring klokken 03.30 foran natklubben LA Bar på Gammel Mønt i det centrale København, hvor den tiltalte slovak ifølge anklagemyndigheden skal have slået justitsministerens forlovede, Josue Vasquez, med knyttet hånd i ansigtet.

I den forbindelse skal de nedsættende ord om homoseksuelle også være faldet - ingen vidner har dog fortalt til politiet, at de har hørt dem.

Slovakken, der var i Danmark for at se VM i ishockey, nægter sig skyldig. Han var ikke til stede i Københavns Byret, men blev fremstillet for dommeren via et videolink fra arresten.

Rimelig fængsling?

Til daglig arbejder som advokat i Warszawa i Polen, og hans forsvarsadvokat forsøgte forgæves at få ham løsladt frem til retssagen.

- Der er ved at være et proportionalitetsproblem, sagde forsvarer Michael Sahl Nielsen med henvisning til, at straffen for almindelig vold i nattelivet typisk udløser en straf på 30-40 dages fængsel. Når retssagen går i gang, vil han have siddet fængslet 50 dage.

Dommeren var dog ikke enig, og selvom den tiltalte er EU-borger og har en gravid kæreste hjemme, skal han fortsat sidde fængslet.

 - Når der er fængsling efter udlændingelovens bestemmelser gælder der en lidt anden proportionalisering. Det er nødvendigt at sikre tiltaltes tilstedeværelse, og jeg mener ikke der skal ske løsladelse, lød det kortfattet i dommerens kendelse.

Ingen sikre optagelser

Der findes ingen videooptagelser af selve overfaldet, men ifølge anklager Jack Hurups fremlæggelse under et tidligere retsmøde jagtede den tiltalte Josue Vasquez gennem Sværtegade, ligesom han spyttede efter ham.

Den tiltalte, der er slank og mørkhåret med et moderne skæg og et dyrt ur om håndleddet, har på den anden side forklaret, at han var fuld, og at han på et tidspunkt kom op at skændes med en person inde på baren.

Den tiltalte husker efter eget udsagn ikke så meget, men han afviser at have slået med knyttet næve. Han nægter ligeledes at have noget imod homoseksuelle. 

Tidligere møde

Kort efter det påståede overfald forklarede Josue Vasquez, at han kom ud fra LA Bar, og at den tiltalte slovak uden videre slog ham, uden at de to tidligere skulle have haft kontakt. Senere er der dog kommet videooptagelser frem fra baren, hvor det fremgår, at de to talte sammen.

Ifølge slovakken tilbød Søren Papes forlovede ham mindst to drinks.

Søren Pape Poulsen og Josue Vasquez, der kommer fra Den Dominikanske Republik, mødte hinanden i sommeren 2013 i Bruxelles, hvor sidstnævnte arbejdede. Parret er forlovet og planlægger at blive gift i løbet af 2018.