To sigtet for illegalt arbejde efter afsløringer i TV 2-program

En medarbejder fra Kirkens Korshær og en vinhandler er sigtet i sagen.

To personer er blevet sigtet for at have medvirket til illegalt arbejde.

Det oplyser Københavns Politi til TV 2.

Sigtelserne kan ende med bøde og i værste fald fængsel. De kommer i kølvandet på dokumentarserien 'Illegal i Danmark', der blev bragt på TV 2 i foråret.

Rådgiver om sort arbejde

Den ene sigtede er en medarbejder fra Kirkens Korshærs tilbud, som bliver kaldt Kompasset.

I 'Illegal i Danmark' bliver TV 2s muldvarp rådgivet af medarbejderen til at søge sort arbejde. Vedkommende sigtes angiveligt for forsøg på medvirken til ulovligt arbejde.

Den anden sigtede er en vinhandler fra Københavns nordvestkvarter. I dokumentaren bliver TV 2s muldvarp tilbudt at arbejde sort, velvidende at manden opholder sig ulovligt i Danmark.

En af TV 2s muldvarper i dokumentarserien
En af TV 2s muldvarper i dokumentarserien "Illegal i Danmark" fik arbejde og skulle renovere en vinbutik til 50 kroner i timen. Foto: TV 2

Program ledte politiet på sporet

Ifølge vicepolitiinspektør ved Københavns Politi Jacob Søndergaard går sigtelserne på medvirken og forsøg på medvirken i forhold til illegalt arbejde i Danmark.

- Nu er de sigtet, og derefter følger sagsbehandlingen. Endelig vil det være op til en juridiske vurdering, hvordan strafudmålingen skal være, siger han.

TV 2-dokumentar afslører illegalt arbejde i Danmark Video: Hans-Henrik Busk Stie

Sendt under jorden

I programmet 'Illegal i Danmark' sendte TV 2 Dokumentar to mænd fra henholdvis Nigeria og Pakistan under jorden i 30 dage. Som muldvarper skulle de forsøge at afdække, hvordan tusinder af illegale indvandrere er i stand til at leve og arbejde i Danmark.

Begge mænd var løbende i tæt kontakt med programmets tilrettelæggere, som tæt fulgte deres færden via GPS-tracker.

Dermed kunne tv-journalisterne konstant være i nærheden og foretage interviews med muldvarperne undervejs.

Skabte politisk røre

Dokumentaren afslørede, at to illegale indvandrere uden papirer kunne finde et sted at bo og arbejde i Danmark - helt uden at støde på politiet.

Afsløringen skabte reaktioner på Christiansborg over en bred politisk kam.

Et politisk flertal bestående af Socialdemokratiet, SF, Enhedslisten og Dansk Folkeparti ønskede efter programmet at styrke kontrollen og hæve størrelsen på bøderne for illegalt arbejde i Danmark.

- De eksempler, vi har set i TV 2s dokumentar, hvor man bevidst ansætter illegal arbejdskraft, det skal straffes hårdt, sagde Christian Langballe, der er indfødsretsordfører for Dansk Folkeparti.