Østre Landsret idømmer Kundby-pigen otte års fængsel

Anklageren krævede forvaringsdom til den 17-årige pige fra den vestsjællandske by Kundby.

Otte års fængsel.

Sådan lyder dommen til den 17-årige Natascha Colding-Olsen, som også er kendt som Kundby-pigen.

Hun er mandag blevet tildelt sin straf ved Østre Landsret for forsøg på terror. Samtidig er hun fundet skyldig i legemesangreb af særlig rå, brutal eller farlig karakter, fordi hun stak en pædagog ned på den sikrede institution Grenen med et glasskår fra et knust spejl.

For to år siden planlagde hun et terrorangreb mod to skoler - Sydskolen i Fårevejle, hvor hun selv havde været elev, og den jødiske Carolineskole i København.

Blev kendt skyldig for tre dage siden

Natascha Colding-Olsen blev kendt skyldig i Østre Landsret fredag.

Her kaldte otte nævninge og tre dommere det for et forsøg på "jihad mod de vantro", da Kundby-pigen planlagde et bombeangreb. Én nævning mente ikke, det var bevist, at Natascha Colding-Olsen ville fuldføre sine planer. Derfor mente nævningen, at hun skulle frifindes.

Anklageren krævede forvaring på ubestemt tid til Natascha Colding-Olsen.

Hvis ikke kravet blev opfyldt, ville han kræve en længere tidsbestemt straf end de seks års fængsel fra byretten.

Fik tidsbegrænset straf

Den 19. april 2017 begyndte sagen ved Retten i Holbæk. En måned efter blev den nu terrordømte pige idømt seks års fængsel. 

Byretten mente ikke, at hun var så farlig, at hun skulle modtage en forvaringsdom.

Statsadvokaten valgte den 31. maj at anke dommen til Østre Landsret og krævede forvaring, da Natascha Colding-Olsen ifølge Retslægerådets vurdering er til fare for andres liv eller levned.

Konverterede til islam

Under retssagen i Østre Landsret er blandt andet en chat blevet fremlagt som bevis.

En chat med det, som Natascha Colding Olsen mente, var den selvudnævnte leder af Islamisk Stat, Al-Baghdadi. Hun kom i kontakt ham med, efter hun i efteråret 2015 konverterede til islam og på nettet fandt ISIS media, som hun kontaktede.

Sådan har hun tidligere forklaret det i retten.

Under retssagen er det kommet frem, at hun ventede på en ordre fra terrororganisationen Islamisk Stat for at gennemføre et angreb. Hun blev anholdt den 13. januar 2016, efter man fandt kemikalier i kælderen, hvor hun boede med sin mor.

Kemikalier, der kan bruges til fremstilling af sprængstoffer TATP.

- Forestil jer, hvad en rigtig Baghdadi ville kunne få Natascha til at gøre. Hun kender ikke forskel på rigtig og forkert. Hun skal ikke lukkes ud i friheden, før hun ikke er til fare længere. Om det så tager 5, 10 eller 15 år, det må være ligegyldigt. Hensynet til os er vigtigere end hensynet til hende og hendes unge alder, sagde anklager Kristian Kirk ved Østre Landsret mandag eftermiddag.

Forsvarer krævede fængselsstraf

Natascha Colding-Olsens forsvarsadvokat Mette Grith Stage argumenterede for, at hendes klient skulle have en fængselsstraf.

- For en pige på 15, 16, 17 år, der er seks år meget lang tid. Men for en teenager, der er en forvaringsdom endnu længere tid. Der skal gå mindst to år, før hun kan komme ud med en ledsager. Og i gennemsnit sidder en forvaringsdømt i knap 15 år. I skal sige nej til forvaring, sagde forsvareren direkte til de ni nævninge og tre dommere.

TIDSLINJE: Terrorsagen fra Kundby
13. januar 2016
15-årig pige anholdes
Midt- og Vestsjællands Politi finder under en større politiaktion sprængstoffer på en adresse på Trønningevej i Kundby tæt ved Holbæk. Bomberyddere arbejder det meste af dagen på adressen.
 
Politiet afviser at kommentere sagen, men en 15-årig pige, der er konverteret til islam, bliver anholdt klokken 12.22.
 
Den pige er Natascha Colding-Olsen.
14. januar 2016
24-årig mand anholdes i Østjylland
Dagen efter bliver pigen fremstillet i et grundlovsforhør. Det sker for dobbeltlukkede døre, så offentligheden får ikke at vide, hvad pigen er sigtet for.
 
Ifølge Ritzaus oplysninger er pigen sigtet for besiddelse af sprængstoffer. TV2 erfarer, at hun også er sigtet for billigelse af terror.
 
Pigen bliver isolationsfængslet til den 26. januar og varetægtsfængslet til 9. februar.
 
Samme dag anholdes en 24-årig mand i Østjylland, da han melder sig selv til politiet, og ifølge DR's oplysninger er der tale om en dansk mand, der har været i Syrien for at lære at håndtere våben.
 
På de sociale medier har den 15-årige pige tidligere kaldt manden "sin bedste ven".
15. januar 2016
Forsvarer kærer isolationskendelsen
Pigens nye forsvarer, advokat Nima Nabipour, kærer isolationskendelsen til landsretten. Han mener, at det er uhensigtsmæssigt, at hans unge klient sidder isolationsfængslet.
 
Den 24-årige mand fremstilles i grundlovshør, der, ligesom pigens, foregår for dobbeltlukkede døre. Han isolationsfængsles til den 26. januar og varetægtsfængsles til den 9. februar.
16. januar 2016
24-årigs forsvarer kærer fængsling
Den 24-åriges forsvarer, Michael Alstrup Kristensen, oplyser til Ritzau, at man kærer kendelserne om varetægtsfængsling og isolation til Østre Landsret.
18. januar 2016
Landsret stadfæster kendelser
Manden får ikke held med at kære kendelserne til landsretten. Østre Landsret stadfæster kendelserne fra grundlovsforhøret.
21. januar 2016
Landsret: Pige skal blive i isolation
Heller ikke pigen får noget ud af at kære til landsretten, der vælger at stadfæste kendelsen fra grundlovsforhøret om, at pigen skal sidde i isolation.
26. januar 2016
Isolationsfængslinger forlænges
Ved et retsmøde i Retten i Holbæk forlænges isolationsfængslingen for begge frem til den 9. februar. Det er samme dato, hvor deres varetægtsfængsling udløber.
4. februar 2016
Isolation af pigen ophæves
Anklagemyndigheden har besluttet at ophæve isolationen af pigen, selv om fristen først udløber den 9. februar. Hun sidder dog stadig varetægtsfængslet.
9. februar 2016
24-årigs fængsling forlænges
Dommer Anette Codam beslutter ved et retsmøde, at den 24-årige skal forblive varetægtsfængslet i fire uger frem til den 8. marts. De to af ugerne skal tilbringes i isolation.
 
Hans nye forsvarer, Henrik Garlik, vælger at få prøvet afgørelsen ved landsretten. Også anklager Peter Ahleson kærer afgørelsen, da han vil have den 24-årige isoleret i alle fire uger.
 
Den 15-årige pige besluttede samme dag frivilligt at få sin varetægtsfængsling forlænget i fire uger.
8. marts 2016
De to sigtes for planer om skoleangreb
Både den nu 16-årige pige og den 24-årige mand bliver i Retten i Holbæk sigtet for at planlægge angreb mod Sydskolen i Fårevejle og Carolineskolen i København. Begge er varetægtsfængslet frem til den 30. marts.
 
Ifølge anklageren har pigen anskaffet kemikalier og forsøgt at fremstille sprængstoffet TATP. Den 24-årige tidligere syrienkriger skal blandt andet have hjulpet hende med at skaffe bombemanualer.
Sommeren 2016
Den 16-årige stikker en medarbejder ned under fængslingen
Den 16-årige pige overfalder under sin varetægtsfængsling på en lukket institution en medarbejder og stikker ham flere gange med et glasskår fra et knust spejl.
Episoden finder sted i sommeren 2016, da pigen har en form for opgør med en mandlig ansat på institutionen. Hun er blevet sur på ham efter en diskussion om opfattelse af religion. 
Pigen er derfor - foruden terrortiltalen - også tiltalt efter straffelovens paragraf 245, der omhandler kvalificeret vold med våben.
10. februar 2017
Den 16-årige pige tiltales
Politiet vælger at frafalde sigtelsen mod den nu 25-årige mand, der løslades. Samtidig bliver der rejst tiltale mod pigen, der fortsat sidder varetægtsfængslet.
Hun er tiltalt for at have gjort forberedelser til bombefremstilling og for at have planlagt prøvesprængning. 
23. marts 2017
Anklager kræver forvaring
Anklagemyndigheden oplyser, at man vil kræve pigen idømt forvaring på ubestemt tid. Det sker efter anbefaling fra Retslægerådet.
19. april 2017
Straffesagen mod den 16-årige pige begynder
Retssagen mod den tiltalte nu 17-årige pige begynder ved Retten i Holbæk. På første retsdag kom det blandt andet frem, at det var pigens egen familie, der tilkaldte politiet.
 
TV 2 livebloggede alle dage fra Retten i Holbæk:
4. maj 2017
Nye beviser dukker op
Sagen tager en uventet drejning, da skyldskendelsen udskydes, fordi anklagemyndigheden anmoder om og får tilladelse til at "føre nye beviser" i sagen, selvom bevisførelsen er afsluttet, og både anklager og forsvarer har procederet.
 
Der er tale om noter og breve, der er fundet i pigens celle, mens retssagen har kørt.
9. maj 2017
Landsretten tillader nye beviser
Østre Landsret imødekommer anklagemyndighedens ønske om at fremlægge nye beviser i Kundbysagen, selv om bevisførelsen egentlig er afsluttet. Pigens forsvarsadvokat, Mette Grith Stage, havde ellers bedt landsretten afvise de nye beviser.
10. maj 2017
Nye beviser fremlagt i retten
Anklager Kristian Kirk fremlægger nye beviser i retten. Der er tale om noter og breve, der er produceret og fundet i pigens celle under retssagen.
 
Pigen har skrevet breve til den terrordømte Enes Ciftci, hvor pigen forklarer, at hun stak en pædagog ned på en lukket institution, hvor hun sad varetægtsfængslet, fordi han var tidligere soldat i Irak og Afghanistan.
 
Derudover skriver hun i en note dateret 30. april 22.27 med overskriften "Sandheden", at hun ikke går med tørklæde for at narre, og at hun vil lokke alle i en fælde.
 
Forsvareren argumenterer for, at det beviser, at hun har spillet skuespil under hele retssagen, mens forsvareren afviser, at de nye beviser ændrer noget.
18. maj 2017
17-årig idømt seks år fængsel
Den 17-årige Natascha Colding-Olsen er efter byretten i Holbæks mening ikke så farlig, at hun skal idømmes forvaring. I stedet får hun seks års fængsel.
31. maj 2017
Stadsadvokaten anker dommen
Statsadvokaten anker dommen til Østre Landsret.
 
Statsadvokaten går i stedet efter forvaring, fordi Natascha Colding-Olsen ifølge Retslægerådets vurdering er til fare for andres liv eller levned.
 
Forsvarer Mette Grith Stage overvejer sammen med den 17-årige pige, om de skal anke for frifindelse.
24. november 2017
Kendes skyldig i planlægning af terror
Ved Østre Landsret bliver Natascha Colding-Olsen kendt skyldig for at have planlagt terrorangreb mod to skoler. 
Pigen er samtidig fundet skyldig i legemesangreb af særlig rå, brutal eller farlig karakter, fordi hun stak en pædagog ned på den sikrede institution Grenen med et glasskår fra et knust spejl.
Senest den 27. november 2017 kommer rettens strafudmåling.
27. november 2017
Bliver idømt otte års fængsel
Natascha Colding-Olsen idømmes en fængselsstraf på otte år for planlægning af terror og legemesangreb på en pædagog, som hun stak ned.