Anklager: - Kundby-pigen har ingen samvittighedsmæssig stopklods

Dommen over Kundby-pigen falder i eftermiddag omkring klokken 13.30 i Østre Landsret.

Anklageren er lige så klar i mælet i Østre Landsret, som han var ved Retten i Holbæk i maj måned.

Kundby-pigen skal idømmes en forvaringsdom, en såkaldt tidsubestemt straf.

Kræver forvaringsdom 

Anklageren læner sig op af Retslægerådet, der på baggrund af en mentalundersøgelse af hende konkluderer, at det er påkrævet, at hun får en forvaringsdom, da hun er til fare for andres liv og legeme.

- Hun vil være farlig, lige så længe hun ikke er i stand til at angre sine handlinger. Og hendes fascination af islam og terror præger hende. Der er ingen samvittighedsmæssig stopklods, siger anklager Kristian Kirk under sin procedure for straf i Østre Landsret.

Hendes mor, søster, bror og deres kærester er igen mødt op i retten. Og lytter til anklageren, efter den 17-årige pige blev kendt skyldig i Østre Landsret i fredags.

Ville bombe to skoler

Et flertal af nævningetinget kendte hende skyldig i planlægning af terror ved at ville bombe to skoler. Sydskolen i Fårevejle, hvor hun selv havde været elev, og den jødiske Carolineskole i København.

Flertallet forkastede hendes forklaring om, at hun blot søgte spænding og ville have opmærksomhed og mente, at hun ville ”begå jihad mod de vantro”.

Nogle af beviserne i sagen har været chat med det, som Natascha Colding Olsen mente, var den selvudnævnte leder af Islamisk Stat Al-Baghdadi, som hun kom i kontakt med, efter hun i efteråret 2015 konverterede til islam og på nettet fandt ISIS media, som hun kontaktede.

Ventede på ordre fra Islamisk Stat

Under retssagen er det kommet frem, at hun ventede på en ordre fra Islamisk Stat på at gennemføre et angreb. Hun blev anholdt den 13. januar 2016, efter man fandt kemikalier i kælderen, hvor hun boede med sin mor. Kemikalier, der kan bruges til fremstilling af sprængstoffer TATP.

- Forestil jer, hvad en rigtig Baghdadi ville kunne få Natascha til at gøre. Hun kender ikke forskel på rigtig og forkert. Hun skal ikke lukkes ud i friheden, før hun ikke er til fare længere. Om det så tager 5, 10 eller 15 år, det må være ligegyldigt. Hensynet til os er vigtigere end hensynet til hende og hendes unge alder, siger Kristian Kirk.

Natascha Colding Olsen sidder ved siden af sin forsvarer og kigger tomt ud i retslokalet. Hun fortalte i fredags, at hun har taget sin 9. klasse færdig, at hun gerne vil begynde på HF og på længere sigt vil læse til veterinær sygeplejerske.

Forsvarer kræver fængselsstraf

Hendes forsvarsadvokat Mette Grith Stage argumenterer for, at hendes klient skal have en fængselsstraf.

- For en pige på 15, 16, 17 år, der er seks år meget lang tid. Men for en teenager, der er en forvaringsdom endnu længere tid. Der skal gå mindst tre år, før hun kan komme ud med en ledsager. Og i gennemsnit sidder en forvaringsdømt i knap 15 år. I skal sige nej til forvaring, siger forsvareren direkte til de ni nævninge og tre dommere.

Forsvareren anbefaler i stedet seks års fængsel til hendes klient:

- Det ville være helt forfærdeligt, at idømme en person en forvaringsdom, hvis det ikke er påkrævet. Jeg gør mig ikke klogere end retslægerådet, men det er en vanskelig vurdering. Og medlemmerne af retslægerådet har aldrig mødt min klient. Hun er førstegangslovovertræder. Der er intet, der indikerer, at hun har en voldelig eller aggressive træk. Det taler imod forvaring, siger Mette Grith Stage.

Umoden og letpåvirkelig

Forsvareren har flere gange pointeret, at der ikke har været nogen hjælp til hendes klient til at få ændret hendes tankegang. Det har hendes mor også bedt om.

- Man har gennem 22 måneder haft muligheden for at hjælpe hende og forsøgt at få hende ind i et antiradikaliserings program. Det har man ikke gjort, måske er det fordi, man så ikke har kunne kræve en forvaringsdom både i by- og landsret, hvis man havde arbejdet med hende, pointerer forsvarer Mette Grith Stage.

Forsvareren dokumenterer flere passager fra mentalundersøgelsen af hendes klient. Hun er umoden, letpåvirkelig og har store identitetsproblemer.

- Kodeordet her er påvirkeligheden og umodenheden. Og selvfølgelig kan vi som samfund korrigerer en 17-årig piges letpåvirkelige adfærd over nogle år. Hun er jo letpåvirkelig, så kan man også ændre hendes tankegang, Men man giver ikke en forvaringsdom til et barn, der ikke har begået kriminalitet tidligere, siger forsvarer Mette Grith Stage.

Dommen i Østre Landsret forventes afsagt over Kundby-pigen klokken 13.30 mandag.