TV 2 erfarer: Der er indgået våbenhvile i bandekonflikt

16x9
Arkiv Foto: Scanpix / Scanpix Denmark

Vagtchefen ved Københavns Politi siger til TV 2, at det ikke er noget, man kender til hos politiet.

Der er udsigt til en pause fra de mange skyderier, der har hærget i København de seneste måneder.

Der er nemlig indgået en våbenhvile mellem banderne Loyal To Familia, der holder til omkring Blågårds Plads på Nørrebro, og det der tidligere hed Brothas, som holder til omkring Mjølnerparken på det ydre Nørrebro.

Det erfarer TV 2 på baggrund af kilder i bandemiljøet og beboere i Mjølnerparken.

TV 2 har søndag været i kontakt med en af de fædre, der var med til at lave våbenhvilen.

Han fortæller, at aftalen blev lavet lørdag af fædre til flere af bandemedlemmerne og af fædre til børn i nabolaget, der kørte mellem de to grupperinger.

Aftalen er en stor lettelse for forældregrupperne, der i lyset af den seneste tids dødsfald har kunnet mærke alvoren og derfor på lørdagens møde havde truet med at opsøge bandemedlemmerne på gaden, hvis ikke skyderierne ophørte.

Faren fortæller ydermere, at højstående bandemedlemmer fra begge sider af konflikten er indforstået med aftalen - og er indstillet på at holde den.

Ifølge repræsentanten fra fædregruppen har de internt aftalt at udtale sig anonymt, da det er våbenhvilen, der skal være i fokus, og ikke hvem der står bag den.

Politi har ingen kommentarer

Vagtchefen ved Københavns Politi siger til TV 2, at man ikke har nogle kommentarer til oplysningerne om, at der skulle være indgået en våbenhvile.

Flere personer har mistet livet i skyderierne den seneste tid. Senest den 9. november, hvor en 22-årig mand afgik ved døden, efter at være blevet ramt af skud affyret i Mjølnerparken klokken 15.30.

En 19-årig mand blev ramt af et strejfskud ved samme episode, men kom ikke alvorligt til skade.

I sidste uge mistede to personer livet efter skudepisoder, og så sent som onsdag aften blev en 25-årig mand ramt af skud i Griffenfeldsgade i København.

I alt har der været 38 skudepisoder i den verserende bandekonflikt i Københavnsområdet siden juni i år. 24 personer er blevet ramt, og tre personer har mistet livet.

Derfor er det så svært at stoppe skyderierne 

Fredag talte TV 2 med journalisten og sociologen Aydin Soei om, hvorfor det er så svært for bandemedlemmerne at standse skyderierne mod hinanden.

- Når jeg spørger bandemedlemmerne, hvorfor de skyder tilbage på hinanden, når det er dårligt for deres forretning med hashsalget, og de selv siger, at skyderierne gør dem paranoide, så siger de, at hvis ikke, de slår tilbage, så kan de ligeså godt nedlægge sig selv. For det vil være det samme som at sende et signal om, at de andre bare kan træde på dem fra nu af og til evighed, forklarede Aydin Soei.

Han fortalte samtidig, at de fleste bandemedlemmer ikke selv bor på Nørrebro, men i forstæderne til København.

Selvom bandemedlemmerne med rygmærker hænger ud på Nørrebro, og selvom det er her, skyderierne finder sted, så er det ikke nødvendigvis her, medlemmerne selv bor.

- De er opvokset i forstæderne, og derfor rører det dem ikke, at konflikten skaber utryghed blandt beboerne, lød det fra Aydin Soei. 

OVERBLIK: Skyderier i København
2017
Torsdag den 9. november
En person ramt af skud ved højlys dag i København
Der var torsdag eftermiddag skyderi ved Mjølnerparken på Nørrebro i København.
En 22-årig mand blev ramt af skud og afgik senere ved døden, oplyser Københavns Politi. Afdøde var kendt af politiet, og skyderiet er banderelateret. 
Onsdag den 8. november
25-årig ramt af skud i København
En person blev onsdag aften ramt af skud i Griffenfeldsgade på Nørrebro i København.
Politiet tilføjer, at personen er uden for livsfare.
- Det var en 25-årig mand, der blev ramt af skud onsdag aften på Nørrebro i København, og han har banderelationer, siger vicepolitiinspektør Torben Svarrer.
Fredag den 3. november
20-årig død efter skudepisode
En 20-årig mand rammes af skud i Tingbjerg. Manden bliver fragtet på hospitalet i kritisk tilstand. Han afgår senere ved døden. Politiet oplyser, at det er banderelateret. 
Tirsdag den 31. oktober
En dræbt og flere såret af skud
Flere personer med relation til bandemiljøet blev skudt på Tagensvej på ydre Nørrebro i København. En er afgået ved døden, en er hårdt såret, mens den sidste er lettere tilskadekommen.
Tirsdag den 24. oktober
To personer ramt af skud i Emdrup
To personer kom lettere tilskade efter et skyderi ved Emdrup Torv aften. Politiet var massivt tilstede på Emdrupvej en stor del af tirsdag aften og natten til onsdag, og man efterforsker skyderiet som banderelateret.
Tirsdag den 14. oktober
Skud ved Emdrup Torv
En mørk personbil med smadret bagrude dukkede sent tirsdag aften op på Herlev Hospital. Politiet formoder, at den er fra aftenens skudepisode på Emdrup Torv, hvor mindst to personer er kommet til skade. Local Eyes
Flere personer bringes til behandling på Herlev Hospital efter et skyderi på Emdrupvej. Samtidig er en sort Mercedes blevet parkeret foran Herlev Hospital. Bilens bagrude er ødelagt af skudhuller. 
Lørdag den 7. oktober
En person ramt af skud i Københavns Nordvestkvarter
En person blev bragt på hospitalet efter at være blevet ramt af skud på Tomsgårdsvej natten til lørdag. To personer flygtede fra stedet henholdsvis på cykel og til fods. Den skudramte - en 21-årig mand - overlevede skudattentatet.
Fredag den 29. september
Civil politibil ramt af skud
En civil politibil fra Københavns Politi blev ramt af flere skud på Nørrebro i København. Senere på aftenen var politiet massivt til stede på Strødamsvej på Østerbro i København i forbindelse med skudsagen. 
Ingen personer blev ramt ved skudepisoden, men der sad to betjente i bilen, oplyser vicepolitiinspektør ved Københavns Politi Rasmus Bernt Skovsgaard.
Tirsdag den 26. september
Politiet finder patronhylster efter skyderi i Nordvestkvarteret
Politiet på gerningsstedet. Local Eyes
Politiet får anmeldelse om, at der er affyret to til tre skud i på Jacob Lindbergsvej i Københavns Nordvestkvarter. Politiet finder et patronhylster, men ingen personer blev ramt.
Torsdag den 21. september
Kvinde skudt på Nørrebro
En 26-årig mand bliver anholdt for to skudepisoder. Først bliver der skudt efter en tilfældig mand på Heimdalsgade, mens en tilfældig kvinde senere bliver ramt af skud ved Den Røde Plads. Ved denne episode bliver en mand også strejfet af skud. Begge overlever.
Den 26-årige anholdte har tilknytning til bandemiljøet omkring Blågårdsgade.
Søndag den 20. august
21-årig ramt af skud i Brøndby Strand
En 21-årig mand er uden for livsfare, efter han natten til søndag blev ramt af skud på en parkeringsplads ved Strandporten i Brøndby Strand. Det har endnu ikke været muligt at fastslå, om skyderiet er banderelateret.
Tirsdag den 15. august
20-årig mand ramt af skud på Amager
En 20-årig mand blev tirsdag aften den 15. august ramt af skud på Holmbladsgade på Amager. Tobias Eichner Larsen, TV 2
En 20-årig mand bliver tirsdag aften den 15. august ramt af tre skud i en banderelateret skudepisode på Holmbladsgade på Amager.
Tre formodede gerningsmænd bliver senere på aftenen anholdt af politiet efter en biljagt, som ender i et industriområde i Vallensbæk.
Den 20-årige mand meldes onsdag den 16. august uden for livsfare.
 
Søndag den 13. august
Tilfældig igen ramt af skud på åben gade i København
Ved Heimdalsgade på Nørrebro blev en tilfældig 39-årig mand ramt i benet af skud søndag nat.
To personer kom kørende på en knallert forbi en gruppe mænd.
Knallerten stoppede op og sigtede med en pistollignende genstand mod en afrikansk mand i gruppen.
Mandens tilstand er fortsat kritisk. 
Lørdag den 12. august
To personer ramt af skud på Nørrebro nær Den Røde Plads
To personer blev skudt ved Den Røde Plads sent lørdag aften. Mathias Øgendal / Scanpix Denmark
Sent lørdag aften fandt et skyderi sted ved Den Røde Plads på Nørrebrogade i København. 
To personer blev ramt. Efterfølgende blev de to personer kørt på hospitalet, hvor de blev vurderet som uden for livsfare. 
Fredag den 11. august
Skyderi i Københavns Nordvestkvarter
Klokken 22.06 modtog Københavns Politi en anmeldelse om et skyderi ved Birkedommervej og Tomgårdsvej i Københavns Nordvestkvarter. 
Politiet havde eftersat mod Lyngby, men mistede bilen da den kørte for hasarderet. 
Kort før midnat oplyste politiet, at ingen var blevet ramt ved episoden.
Torsdag den 10. august
Tre skud på én aften
Københavns Politi er rykket ud til Tingbjerg for at undersøge anmeldelser om skud. Mathias Øgendal
Torsdag aften bliver der skudt hele tre steder i København.
Et af skyderierne sker i Nordvest, hvor en tilsyneladende tilfældig 27-årig mand var i skudlinjen. Kun mandens knallert bliver dog ramt.
De to andre skudepisoder torsdag skete i Tingbjerg og i Korsgade på Nørrebro.
Onsdag den 9. august
Bil ramt ved Mjølnerparken
Arkivfoto Scanpix
Da klokken var 22.06 modtog Københavns Politi en anmeldelse om, at flere skud var afgivet ved Mjølnerparken på Nørrebro i København.
Ingen personer har henvendt sig på skadestuen med skader efter skuddene - efterfølgende har efterforskere fundet et skudhul i en bil.
Skyderiet er sket på strækningen mellem Mimersgade og Tagensvej, der ligger på den ydre del af Nørrebro.
8. august
Vildfaren kugle ender i sofa
En vildfaren kugle ender i en sofa i en lejlighed på Lundtoftegade, mens en person var til stede i lejligheden. Personen har ingen banderelationer, og politiet mener, at det var tilfældigt, at netop denne lejlighed blev beskudt.
Lørdag den 5. august
19-årig ramt af skud
Skyderi på Mimersgade på Nørrebro natten til lørdag. Daniel/presse-fotos.dk
Kort efter midnat bliver en 19-årig mand skudt i benet i Mimersgade på Nørrebro. Offeret er en tilfældig mand, der intet har at gøre med bandekonflikten.
Fredag den 4. august
En 17-årig dreng ramt af skud
Politiet har afspærret et område i Tingbjerg. TV 2 / TV 2
En 17-årig dreng bliver det tilfældige offer, da to mænd på knallert skyder ham i foden i Tingbjerg.
Fredag 4. august
En person ramt af skud
Bax Lindhardt / Scanpix Denmark
Der bliver kort før klokken 13 affyret skud mellem to biler på Rovsingsgade i København. En bliver ramt. Politiet mener, at der er tale om "en bytter" efter et skyderi i samme gade 25. juli.
Onsdag den 2. august
24-årig ramt af skud
Politi på stedet, hvor en person onsdag 2. august 2017 blev ramt af skud i København. Mathias Øgendal / Scanpix Denmark
En 24-årig mand bliver skudt i ryggen, da han er ved at gå over et fodgængerfelt i lyskrydset ved Frederiksborgvej og Tomsgårdsvej. Det er to mænd på en knallert, der åbner ild.
Tirsdag den 1. august
Mand ramt af skud
Politiet har afspærret Nørrebrogade efter skyderi. TV 2
To mænd på knallert affyrer flere skud på Nørrebrogade. En mand bliver ramt i den ene balle.
Fredag den 28. juli
Skud affyret
Politiet er massivt til stede ved Mjølnerparken på Nørrebro, hvor der fredag aften er blevet affyret skud. TV 2
Flere skud bliver affyret i Mjølnerparken. Tre biler - men ingen personer - bliver ramt.
Tirsdag den 25. juli
26-årig mand ramt af skud
Tirsdag blev der affyret skud fra en bil på Rovsinggade på Østerbro i København. Henrik R. Petersen
En 26-årig mand bliver ramt af to skud i benet, da en bil stopper op i Rovsinggade, og en mand affyrer 8-10 skud. Kort efter bliver to mænd på 23 og 29 år anholdt i Mjølnerparken. De bliver dagen efter varetægtsfængslet.
Fredag den 14. juli
Skud affyret
Skyderi i Mimersgade. Politiet finder efterfølgende afskudte hylstre, og dagen efter finder politiet et skudhul i en kaffebar på Heimdalsgade.
Fredag den 16. juni
Skud affyret
Ukendte personer affyrer skud fra en knallert på Frederiksborgvej. To af skuddene rammer ruder i en kiosk og i en lejlighed. Ingen bliver ramt.
Tirsdag den 13. juni
Skud affyret mod gruppe
På Gadelandet i Husum kommer to personer på en knallert kørende forbi en gruppe personer om eftermiddagen. Den ene affyrer mindst 12 skud mod gruppen. Politiet mener, at der er tale om "en bytter" for et skyderi samme morgen på Bogtrykkervej.
Tirsdag den 13. juni
Skud affyret
Der bliver skudt på Bogtrykkervej i Nordvestkvarteret nær Tagensbo Skole natten til 13. juni. Politiet finder flere patronhylstre, men ingen gerningsmænd eller nogen ramte.