Ubådsejer sigtes for drab i sag om forsvunden kvinde

Den sigtede nægter sig skyldig. Han fastholder, at han satte kvinde i land torsdag aften.

Ejeren af den hjemmebyggede ubåd Nautilus, Peter Madsen, er blevet sigtet for drab på en forsvunden svensk kvinde.

Det oplyser Københavns Politi i en pressemeddelelse. Han vil blive fremstillet i grundlovsforhør lørdag med begæring om varetægtsfængsling.

Peter Madsen nægter drab og har forklaret, at han satte kvinden i land torsdag aften.

Svensk politi har tidligere oplyst, at den savnede er en kvinde i 30-årsalderen, der er bosat i Skåne. Hun er journalist og var om bord på ubåden sammen med Peter Madsen i forbindelse med en historie om ham, har avisen Sydsvenskan skrevet.

Meldt savnet af kæresten

Ubåden "Nautilus" stævnede torsdag aften ved 19.00-tiden ud fra Refshaleøen i København. Om bord var to personer - den svenske kvinde og den danske ejer.

Men kvinden vendte aldrig hjem, og hun blev i nat derfor meldt savnet af hendes svenske kæreste.

Fra morgenstunden blev der iværksat en større eftersøgnings- og redningsaktion, og omkring klokken 10.30 blev ubåden fundet i Køge Bugt.

Peter Madsen blev reddet op af vandet under en dramatisk redningsaktion, hvor ubåden sank kort tid efter. Men kvinden var ikke længere om bord.

Der har i eftermiddag været dykkere ved ubåden, der ligger på syv meter vand. Men det har ikke været muligt at komme ind i ubåden, idet den enten skal stabiliseres på stedet eller bjærges og bugseres til havn, før det vil være muligt, oplyser Københavns Politi. Dette vil formodentligt ske i løbet af lørdag.

Afviser at kvinde var med om bord

Peter Madsen har forklaret, at han satte kvinden af torsdag aften ved spidsen af Refshaleøen i København nær restaurationen ”Halvandet” omkring klokken 22.30. Derefter var han sejlet videre og havde været alene om bord.

- Jeg var bare på en øvetur, hvor jeg legede med forskellige ting på ubåden, og så opstod der en fejl, forklarede han til TV 2 efter at være reddet i land.

Den kendte dansker siger, at fejlen var på en ventil på en ballasttank, og at den pludselig blev meget alvorlig, da han prøvede at reparere den.

- Og så tog det cirka 30 sekunder for Nautilus at synke, og jeg kunne ikke lukke luger eller noget. Men det var nok meget godt, for så havde jeg stadig været dernede, sagde han til TV 2.

square to 16x9

Ubåden er en af verdens største privatbyggede ubåde og er lavet af Peter Madsen selv.

Politiet efterlyser vidner

I pressemeddelelsen efterlyser Københavns Politi vidner, der enten har set ubåden med de to personer forlade havnen omkring klokken 19.00 eller som har observeret ubåden og besætning komme nær spidsen af Refshaleøen omkring kl. 22.30. 

- Derudover vil vi gerne tale med eventuelle vidner, der kan have set den svenske kvinde efter kl. 22.30 torsdag aften, siger vicepolitiinspektør Jens Møller.

Af hensyn til sagens videre efterforskning vil politiet ikke sige mere på nuværende tidspunkt. 

Kvinden beskrives som: 160 cm høj, 56 kg, 30 år, spinkel af bygning, rødbrunt hår, grønne øjne. Hun var iført en orange bluse med lange ærmer, sort/hvid blomstret nederdel, nylonstrømper og hvide tennissko.

OVERBLIK: Kvinde forsvundet efter ubådstur
Torsdag den 10. august kl. 19.00
Ubåden stævner ud fra Københavns Havn
Et fotografi af ubåden "Nautilus" med Peter Madsen og den forsvundne svenske journalist om bord - fanget få timer før, kvinden blev meldt savnet af sin kæreste. Frederik Brandstrup / TV 2
Ubåden Nautilus sejler ud fra Refshaleøen omkring klokken 19 med to personer om bord - ejeren, Peter Madsen, og en 30-årig kvindelig svensk journalist.
Fredag den 11. august kl. 03.39
Kvinde meldes savnet
Københavns Politi modtager en henvendelse fra Joint Rescue Coordination Centre om en mulig søulykke, efter den svenske journalists kæreste har meldt hende savnet. På dette tidspunkt formoder man, at journalisten stadig er sammen med Peter Madsen, som heller ikke er vendt hjem.
Fredag den 11. august tidligt morgen
Stor eftersøgning iværksættes
Forsvaret leder efter ubåden "Nautilus", som har været forsvundet siden i går aftes. Bax Lindhardt / Scanpix Denmark
Forsvaret begynder at lede efter den forsvundne ubåd med to redningshelikoptere og tre skibe tidligt fredag morgen. Man søger i områderne omkring Københavns havn, Drogden og sejlrenden mod Bornholm.
Fredag den 11. august kl. 9.54
Internationale medier skriver om sagen
Efter nyhedsbureauet AP begynder at omtale sagen om den forsvundne ubåd, følger flere internationale medier efter - blandt andet i USAIndien og Irland
Fredag den 11. august kl. 10.30
Ubåden bliver fundet
Der bliver skabt visuel kontakt til ubåden, da den ses ved Drogden Fyr i Køge Bugt. Efterfølgende bliver der etableret radiokontakt til båden, der ifølge ejeren satte kurs mod havn.
Fredag den 11. august kl. 11.00
Ubåden synker - ejer reddes i land
Umiddelbart inden klokken 11.00 synker ubåden pludselig, og ejeren bliver efterfølgende reddet op på en privat motorbåd, der sejler ham i havn. Den svenske kvinde er ikke længere om bord.
Ifølge Peter Madsen satte han hende af ved Refshaleøen i København aftenen før.
Fredag den 11. august kl. 11.20
Peter Madsen eskorteres væk
Peter Madsen taler fredag med politiet, efter hans ubåd fredag blev meldt savnet. TV 2
Peter Madsen er sikkert i land igen. Politiet tager Peter Madsen med for at tale med ham, om hvad der er sket.
Fredag den 11. august kl. 13.04
Kvinde bekræftes savnet
Den svenske journalist, Kim Wall. Tom Wall / Scanpix Denmark
Svensk politi bekræfter, at den svenske kvinde Kim Wall er forsvundet i forbindelse med den forliste ubåd Nautilus i Danmark.
Fredag den 11. august kl. 13.26
Dykkere skal undersøge ubåd
. Liselotte Sabroe / Scanpix Denmark
Københavns Politi oplyser, at der skal sendes dykkere ned til den forliste ubåd, der ligger på syv meter vand. Det er dog ikke muligt at komme ind i ubåden, idet den enten skal stabiliseres på stedet eller bjærges og bugseres til havn, før det vil være muligt. Det vil i stedet formodentligt ske i løbet af lørdagen, oplyser politiet.
Fredag den 11. august kl. 17.44
Peter Madsen sigtes for drab
Politiet meddeler i en pressemeddelelse, at Peter Madsen er anholdt og sigtet for drab på den savnede svenske kvinde. Han ventes fremstillet i grundlovsforhør mandag.
Han nægter sig skyldig og fastholder, at han satte kvinden i land ved spidsen af Refshaleøen nær restaurationen ”Halvandet” omkring klokken 22.30.
Lørdag den 12. august kl. 10
Bjærgningen af ubåden begynder
Klokken 10 begynder bjærgningen af den sunkne ubåd. Arbejdet vil vare flere timer.
Når det teknisk er muligt, vil ubåden blive transporteret til en lukket hal på Nordhavnen i København, hvor der vil blive gennemført en egentlig gerningsstedsundersøgelse.
Lørdag den 12. august kl. 15
Peter Madsen fremstilles i grundlovsforhør
Retsmødet mod den drabssigtede opfinder Peter Madsen foregår for lukkede døre. Anklager Louise Nielsen mener, at sagens behandling ved et åbent retsmøde vil hindre sagens oplysning. Hun har fået medhold af dommer Kari Sørensen.
Lørdag 12. august kl. 16.45
Dommer Kari Sørensen afsiger kendelse
Peter Madsen bliver varetægtsfængslet, men ikke for drab. Bag de lukkede døre har han afgivet forklaring, og anklager Louise Nielsen har rejst en underordnet sigtelse om uagtsomt manddrab. Det er netop sigtelsen for uagtsomt manddrab, som danner grundlag for fængslingen.
Søndag den 13. august kl. 02.30
Ubåden kommer i land
Natten til søndag kommer ubåden Nautilus i land i Nordhavn i København. Efter at være blevet tømt for vand er den klar til at blive undersøgt af politiet.
Søndag den 13. august kl. 9.45
Politiet går om bord
Efter ubåden er blevet tømt for vand, er politiet søndag formiddag klar til at gå om bord på ubåden Nautilus.
Søndag den 13. august kl.11.30
Ingen personer fundet i ubåd
På et pressemøde fortæller drabschef ved Københavns Politi, Jens Møller, at der ikke er fundet nogen personer i ubåden. Desuden oplyser han, at det virker til, at det var en bevidst handling, at ubåden fredag sank.
Søndag den 13. august
Fly og dykkere leder efter forsvundet kvinde
Københavns Politi og Forsvaret har hele søndagen været i gang med en storstilet eftersøgning efter den forsvundne, svenske kvinde Kim Wall. Et fly udstyret med kamera, hundepatruljer og dykkere har taget del i eftersøgningen.