Dansker mistænkt for at medvirke til terror i Tyrkiet

16x9
Arkivbillede. Foto: Ida Marie Odgaard / Scanpix Denmark

De tyrkiske myndigheder mistænker mand fra Vejle for at have medvirket til et terrorangreb i Istanbul.

En 42-årig vejlensisk mand er onsdag eftermiddag blevet varetægtsfængslet i fire uger.

Det sker, efter at myndighederne i Tyrkiet har anmodet om at få manden udleveret til retsforfølgelse.

Det skriver Vejle Amts Folkeblad.

De tyrkiske myndigheder mistænker manden for at have medvirket til et terrorangreb mod en natklub i den europæiske del af den tyrkiske storby Istanbul.

Angrebet skete 1. januar i år, og 39 personer blev dræbt. Terrororganisationen Islamisk Stat tog efterfølgende skylden for angrebet.

En meget speciel sag uden en egentlig sigtelse

Da det var de tyrkiske myndigheder, der havde anmodet om at få manden anholdt, blev der ikke fremsat en egentlig sigtelse fra anklagerens side.

I stedet bestod grundlovsforhøret ifølge anklager Dorthe Møller-Andersen mere af et resume af de tyrkiske myndigheders anklager.

- Det er en meget speciel sag, da der ikke er en egentlig sigtelse ved grundlovsforhøret.

- I stedet skal dommeren vurdere, om der er belæg for at varetægtsfængsle manden, mens den tyrkiske anmodning bliver behandlet, sagde Dorthe Møller-Andersen til Vejle Amts Folkeblad, mens dommeren vurderede, hvad udfaldet af grundlovsforhøret skulle være.

Det endte med, at dommeren imødekom anklagerens ønske om fire ugers varetægtsfængsling. En kendelse, som den 42-årige mands forsvarer kærede til landsretten med det samme.

Hvornår den tyrkiske anmodning om udlevering bliver behandlet vides endnu ikke. Ligesom det heller ikke ligger fast endnu, hvornår landsretten skal tage stilling til forsvarerens kæren af kendelsen.