1800 hackerangreb på danske netbanker sidste år: Truslen er bekymrende høj

16x9

I 2016 stjal it-kriminelle 570 millioner kroner fra Bangladesh' centralbank. Lignende angreb kan ramme danske banker.

Truslen fra de aktive it-kriminelle skal i stigende grad tages alvorligt, lyder et samlet budskab fra nordiske banker. Det skriver Finans.

Bankerne har fået øjnene op for, at cyberkriminalitet er en af de hurtigst voksende former for kriminalitet, og nu sætter de ind for at bekæmpe det.

Det er de tre nordiske storbanker Danske Bank, Nordea og Den Norske Bank (DNB), som har taget initiativet til samarbejdet, der blev lanceret i midten af april.

1800 angrebsforsøg 

Efter det lykkedes en gruppe it-kriminelle at stjæle 570 mio. kr. fra Bangladesh' centralbank i februar 2016, har it-sikkerhedsfirmaet Kaspersky Lab vurderet, at et lignende angreb med stor sandsynlighed kan finde sted mod danske banker. Den seriøse trussel fra de it-kriminelle, gør også at bankernes interesseorganisation Finans Danmark er positivt stemt overfor samarbejdet, skriver Finans.

- Det er vigtigt, at vi styrker vores modstandsdygtighed og videndeling på det her område. Bankerne i Danmark har lave tabstal og er generelt gode til at beskytte sig mod cyberkriminalitet, men vi skal været ét - og gerne flere - skridt foran de kriminelle og ikke hvile på laurbærrene, siger Michael Busk-Jepsen, digitaliseringsdirektør i Finans Danmark.

Tal fra Finans Danmark viser, at der i fjor var mere end 1.800 angrebsforsøg mod danske netbanker. Selvom det lykkedes bankerne at forhindre tab tre af fire gange, er truslen stadig bekymrende høj, mener Michael Busk-Jepsen.

- Vi har nogle, der jævnligt banker på døren

Truslen og angrebene fra de it-kriminelle vokser, fordi de fortsat bliver dygtigere, fortæller Leif Jensen, nordisk direktør i sikkerhedsfirmaet Kaspersky. Han påpeger, at den store forskel mellem almindelige bankrøvere og it-kriminelle er, at landegrænser ikke længere er en hindring for et million-kup, som Bangladesh Centralbank var udsat for i fjor.

Det er samme problemstilling, de oplever ude i bankerne, bekræfter Poul Otto Schousboe, it-sikkerhedschef i Danske Bank.

Truslen banker ofte på ude hos bankerne, og derfor er det vigtigt at have paraderne oppe, og være hurtig på tasterne for at gardere sig mod et nyt angreb.

- Man kan tænke på det sådan, at de it-kriminelle banker på døren og prøver at se, om den er åben. Og vi har da nogle, der banker på døren jævnligt. Her er det vigtigt, at vi tør dele viden mellem bankerne, så vi kan agere hurtigt, siger Poul Otto Schousboe, it-sikkerhedschef i Danske Bank, til Finans.