Dansker benådet af kongen efter seks års fængsel i Cambodja

16x9
Dansker benådet efter seks års fængsel i Cambodia. Foto: Poul Kjar / Scanpix

Svend Erick Jonasson afsonede en straf på otte års fængsel i Cambodja. Men nu har kongen benådet ham.

Ifølge mediet Cambodia Daily News, der citerer oplysninger fra Action Pour L'enfants (APLE), en NGO der beskytter børn og bekæmper pædofili, er en dansker, der afsonede en dom på otte års fængsel for at stå bag børneprostitution, blevet benådet af kongen i Camodia og løsladt fra fængslet i byen Siem Reap, hvor han havde afsonet knap seks år af straffen.

Selv har danskeren, Svend Erick Jonasson, 70, inden han blev dømt i juni 2011, sagt, at han var offer for en sammensværgelse, og sagen trak dengang overskrifter i de danske medier. 

- Der er tale om et "setup", hvor mine ansatte med hjælp fra en politimand har opfundet beskyldningerne, så de kan få tilkendt en erstatning på 30.000 kroner, sagde Svend Erick Jonasson dengang ifølge Ritzaus Bureau.

Han blev dømt for at lade turister have sex med sine unge mandlige ansatte, der var i alderen 15 til 19 år, på et hotel han drev i Siem Reap City.

Ifølge Cambodia Daily News fremgår det ikke af selve benådningen fra kongehuset i Cambodja, hvorfor danskeren er blevet benådet. Cambodja er et konstutionelt monarki, og kong Norodom Sihamoni har været konge i landet siden 2004.

Ifølge Samieng Selia, præsident for APLE, havde myndighederne i Cambodja tidligere to gange nedsat Svend Erick Jonassons straf, inden han blev benådet, og det blev også besluttet, at danskeren kunne få lov at blive i Cambodja, når han havde afsonet straffen.

- Vi er skuffede over reduktionen af straffen og over rettens beslutning om ikke at deportere ham, når han har afsonet straffen, skriver Samleng Seila i en e-mail til Cambodia Daily News.

Selv sagde danskeren, inden han blev dømt i 2011, at han ikke ville kunne klare en længere fængselsstraf i Cambodja.

- Hvis jeg skal sidde 15 år i fængslet, så kommer jeg ikke levende ud, sagde han.

Hos APLE er man bekymret over løsladelsen af danskeren.

- Det bekymrer os, at vi ikke ved, hvor han befinder sig, og om der er taget forholdsregler for at forhindre, at han begår ny kriminalitet, siger Samleng Seila.

Inden Svend Erik Jonasson i 2010 blev anholdt i Cambodja, blev en anden dansk statsborger arresteret for at have haft sex med mindreårige piger på et hotel i byen Poipet på grænsen til Thailand.

Men trods politiets bevismateriale blev sagen afvist af domstolen, og ifølge lokal presse var der mistanke om, at danskeren havde betalt sig fri.

Danmark har støttet reformer af retssystemet i Cambodja med et beløb på otte millioner kroner om året, og i 2010 forsikrede Tom Barthel Hansen, leder af den danske repræsentation i Pnom Penh i Cambodja, at der var sket forbedringer i systemet.

- Vi har set en stigning i antallet af sager om seksuel udnyttelse af børn i Cambodja. Men regeringen forsøger virkelig at slå ned på bordelvirksomhed og karaokebarer, hvor udnyttelsen finder sted, sagde Tom Barthel Hansen i 2010.

Ligesom i Danmark er den seksuelle lavalder i Camodja 15 år, men desuden kan prostitution, der involverer personer under 18 år, straffes.