Anklage: Kundby-pigen afventede ordrer udefra - ville bombe skole på festdag

Anklageskriftet i Kundby-sagen afslører nye oplysninger.

Den 16-årige pige fra Kundby, der har siddet varetægtsfængslet i 13 måneder, gjorde forberedelser til fremstilling af en eller flere bomber til brug ved terrorhandlinger henholdsvis den 8. januar 2016 og den 8. februar 2016.

Det fremgår af anklageskriftet fra sagen, som TV 2 har fået aktindsigt i.

Af anklageskriftet fremgår det ligeledes, at pigen afventede ordrer udefra om at igangsætte handlingen, men at hun aldrig fik disse ordrer.

Det var planen, at angrebene skulle udføres på henholdsvis Sydskolen i Fårevejle og den jødiske skole Carolineskolen på Østerbro i København.

Ifølge Sydskolens leder Dorthe Baun, var der gallafest på skolen den 8. januar. Den dag, hvor den 16-årige pige, der var tidligere elev på skolen, ifølge anklageskriftet havde planlagt et angreb. 

Pigen havde ifølge anklageskriftet forsøgt at fremstille sprængstoffet TATP. Hun havde hertil anskaffet sig acetone, citronsyre og brintoverilte.

Frygter at pigen ville genoptage planlægningen

Det er blandt andet risikoen for, at hun på fri fod vil genoptage planlægningen af terrorhandlinger, der i mere end 13 måneder har holdt den 16-årig pige fra Kundby ved Holbæk bag tremmer.

Samtidig frygter politiet, at pigen vil kunne påvirke sagen, hvis hun bliver løsladt. Det skriver dagbladet Nordvestnyt fredag på baggrund af en aktindsigt i grundlaget for varetægtsfængslingen af pigen.

Den 16-årige er tiltalt for forsøg på terrorisme efter straffelovens paragraf 114.

Hun blev ifølge anklageskriftet stoppet i forberedelserne til terror, da hun blev anholdt af politiet den 13. januar 2016. Hun har siden været i varetægt i en lukket institution for unge. Domstolene har løbende godkendt den fortsatte varetægt.

Pigen nægter sig skyldig i terroranklagerne. Sagen kommer for retten den 7 april. .

TIDSLINJE: Terrorsagen fra Kundby
13. januar 2016
15-årig pige anholdes
Midt- og Vestsjællands Politi finder under en større politiaktion sprængstoffer på en adresse på Trønningevej i Kundby tæt ved Holbæk. Bomberyddere arbejder det meste af dagen på adressen.
 
Politiet afviser at kommentere sagen, men en 15-årig pige, der er konverteret til islam, bliver anholdt klokken 12.22.
14. januar 2016
24-årig mand anholdes i Østjylland
Dagen efter bliver pigen fremstillet i et grundlovsforhør. Det sker for dobbeltlukkede døre, så offentligheden får ikke at vide, hvad pigen er sigtet for.
 
Ifølge Ritzaus oplysninger er pigen sigtet for besiddelse af sprængstoffer. TV2 erfarer, at hun også er sigtet for billigelse af terror.
 
Pigen bliver isolationsfængslet til 26. januar og varetægtsfængslet til 9. februar.
 
Samme dag anholdes en 24-årig mand i Østjylland, da han melder sig selv til politiet, og ifølge DR's oplysninger er der tale om en dansk mand, der har været i Syrien for at lære at håndtere våben.
 
På de sociale medier har den 15-årige pige tidligere kaldt manden "sin bedste ven".
 
15. januar 2016
Forsvarer kærer isolationskendelsen
Pigens nye forsvarer, advokat Nima Nabipour, kærer isolationskendelsen til landsretten. Han mener, at det er uhensigtsmæssigt, at hans unge klient sidder isolationsfængslet.
 
Den 24-årige mand fremstilles i grundlovshør, der, ligesom pigens, foregår for dobbeltlukkede døre. Han isolationsfængsles til 26. januar og varetægtsfængsles til 9. februar.
 
16. januar 2016
24-årigs forsvarer kærer fængsling
Den 24-åriges forsvarer, Michael Alstrup Kristensen, oplyser til Ritzau, at man kærer kendelserne om varetægtsfængsling og isolation til Østre Landsret.
18. januar 2016
Landsret stadfæster kendelser
Manden får ikke held med at kære kendelserne til landsretten. Østre Landsret stadfæster kendelserne fra grundlovsforhøret.
21. januar 2016
Landsret: Pige skal blive i isolation
Heller ikke pigen får noget ud af at kære til landsretten, der vælger at stadfæste kendelsen fra grundlovsforhøret om, at pigen skal sidde i isolation.
26. januar 2016
Isolationsfængslinger forlænges
Ved et retsmøde i Retten i Holbæk forlænges isolationsfængslingen for begge frem til 9. februar. Det er samme dato, hvor deres varetægtsfængsling udløber.
4. februar 2016
Isolation af pigen ophæves
Anklagemyndigheden har besluttet at ophæve isolationen af pigen, selv om fristen først udløber 9. februar. Hun sidder dog stadig varetægtsfængslet.
9. februar 2016
24-årigs fængsling forlænges
Dommer Anette Codam beslutter ved et retsmøde, at den 24-årige skal forblive varetægtsfængslet i fire uger frem til 8. marts. De to af ugerne skal tilbringes i isolation.
 
Hans nye forsvarer, Henrik Garlik, vælger at få prøvet afgørelsen ved landsretten. Også anklager Peter Ahleson kærer afgørelsen, da han vil have den 24-årige isoleret i alle fire uger.
 
Den 15-årige pige besluttede samme dag frivilligt at få sin varetægtsfængsling forlænget i fire uger.
8. marts 2016
De to sigtes for planer om skoleangreb
Både den 16-årige og den 24-årige bliver i Retten i Holbæk sigtet for at planlægge angreb mod Sydskolen i Fårevejle og Carolineskolen i København. Begge er varetægtsfængslet frem til 30. marts.
 
Ifølge anklageren har pigen anskaffet kemikalier og forsøgt at fremstille sprængstoffet TATP. Den 24-årige tidligere syrienkriger skal blandt andet have hjulpet hende med at skaffe bombemanualer.
Sommeren 2016
Den 16-årige stikker en medarbejder ned under fængslingen
Den 16-årige pige overfalder under sin varetægtsfængsling på en lukket institution en medarbejder og stikker ham flere gange med et glasskår fra et knust spejl.
Episoden finder sted i sommeren 2016, da pigen har en form for opgør med en mandlig ansat på institutionen. Hun er blevet sur på ham efter en diskussion om opfattelse af religion. 
Pigen er derfor - foruden terrortiltalen - også tiltalt efter straffelovens paragraf 245, der omhandler kvalificeret vold med våben.
10. februar 2017
Den 16-årige pige tiltales
Politiet vælger at frafalde sigtelsen mod den nu 25-årige mand, der løslades. Samtidig bliver der rejst tiltale mod pigen, der fortsat sidder varetægtsfængslet.
Hun er tiltalt for at have gjort forberedelser til bombefremstilling og for at have planlagt prøvesprængning. 
23. marts 2017
Anklager kræver forvaring
Anklagemyndigheden oplyser, at man vil kræve pigen idømt forvaring på ubestemt tid. Det sker efter anbefaling fra Retslægerådet.
19. april 2017
Straffesagen mod den 16-årige pige begynder
Retssagen mod den tiltalte nu 17-årige pige begynder ved Retten i Holbæk. Der forventes dom i sagen 8. eller 10. maj.