16-årig pige tiltales for planer om terror mod to skoler

Pigen har ifølge anklageskriftet forsøgt at fremstille det hjemmelavede sprængstof TATP ved hjælp af bombemanualer.

Anklagemyndigheden har i dag rejst tiltale i Kundby-sagen mod en 16-årig pige for forsøg på terrorisme mod to skoler. Det var Carolineskolen i København og Sydskolen i Fårevejle, der var målet for den 16-årige terrortiltalte.

Den 16-årige pige nægter sig skyldig.

En 25-årig mand bliver løsladt i samme sag, efter at anklagemyndigheden opgiver at rejse tiltale mod ham for medvirken.

Kundby-sagen kort

13. jan: Politiet finder bombemanualer og kemikalier til fremstilling af sprængstoffer på pigens bopæl. Hun anholdes.

14. jan: Pigen fremstilles i grundlovsforhør og varetægtsfængsels i isolation. Samtidig anholdes en 24-årig mand.

15. jan: Den 24-årige fremstilles i grundlovsforhør og varetægtsfængsles i isolation.

26. jan: Isolationsfængslingen forlænges for begge.

4. feb: Pigen kommer ud af isolation, men er fortsat fængslet.

8. mar: Den 24-årige kommer ud af isolation, men er fortsat fængslet. Sigtelserne kommer frem; pigen er sigtet for planlægning af terror og den 24-årige for medvirken.

- Den 16-årige har ifølge anklageskriftet været langt fremme med at forberede bombeanslag mod to skoler. Hun er tiltalt for at have gjort forberedelser til bombefremstilling og for at have planlagt prøvesprængning. Anklagemyndigheden rejser derfor en straffesag mod hende efter straffelovens bestemmelser om terror, siger statsadvokat Lise-Lotte Nilas i en pressemeddelelse fra Anklagemyndigheden.

Forsøgte at fremstille hjemmelavede bomber

Ifølge anklageskriftet har den 16-årige hjemme hos sig selv forsøgt at fremstille det hjemmelavede sprængstof TATP ved hjælp af bombemanualer og indkøbte kemikalier. 

Tiltalt for terrorisme

Den 16-årige er tiltalt for forsøg på terrorisme efter straffelovens paragraf 114, idet hendes forehavender mislykkedes.

Hun blev ifølge anklageskriftet stoppet i forberedelserne til terror, da hun blev anholdt af politiet den 13. januar 2016. Hun har siden været i varetægt i en lukket institution for unge. Domstolene har løbende godkendt den fortsatte varetægt.

Anklagemyndigheden løslader samtidig i dag en 25-årig mand i samme sag. Han har siden januar 2016 været varetægtsfængslet, mens politiet har efterforsket en alvorlig mistanke om, at han skulle have ydet opbakning til pigens mislykkede bombeanslag. Ud fra en samlet vurdering er der ifølge statsadvokat Lise-Lotte Nilas imidlertid ikke grundlag for at rejse en straffesag mod ham.

TIDSLINJE: Terrorsagen fra Kundby
13. januar 2016
15-årig pige anholdes
Midt- og Vestsjællands Politi finder under en større politiaktion sprængstoffer på en adresse på Trønningevej i Kundby tæt ved Holbæk. Bomberyddere arbejder det meste af dagen på adressen.
 
Politiet afviser at kommentere sagen, men en 15-årig pige, der er konverteret til islam, bliver anholdt klokken 12.22.
14. januar 2016
24-årig mand anholdes i Østjylland
Dagen efter bliver pigen fremstillet i et grundlovsforhør. Det sker for dobbeltlukkede døre, så offentligheden får ikke at vide, hvad pigen er sigtet for.
 
Ifølge Ritzaus oplysninger er pigen sigtet for besiddelse af sprængstoffer. TV2 erfarer, at hun også er sigtet for billigelse af terror.
 
Pigen bliver isolationsfængslet til 26. januar og varetægtsfængslet til 9. februar.
 
Samme dag anholdes en 24-årig mand i Østjylland, da han melder sig selv til politiet, og ifølge DR's oplysninger er der tale om en dansk mand, der har været i Syrien for at lære at håndtere våben.
 
På de sociale medier har den 15-årige pige tidligere kaldt manden "sin bedste ven".
 
15. januar 2016
Forsvarer kærer isolationskendelsen
Pigens nye forsvarer, advokat Nima Nabipour, kærer isolationskendelsen til landsretten. Han mener, at det er uhensigtsmæssigt, at hans unge klient sidder isolationsfængslet.
 
Den 24-årige mand fremstilles i grundlovshør, der, ligesom pigens, foregår for dobbeltlukkede døre. Han isolationsfængsles til 26. januar og varetægtsfængsles til 9. februar.
 
16. januar 2016
24-årigs forsvarer kærer fængsling
Den 24-åriges forsvarer, Michael Alstrup Kristensen, oplyser til Ritzau, at man kærer kendelserne om varetægtsfængsling og isolation til Østre Landsret.
18. januar 2016
Landsret stadfæster kendelser
Manden får ikke held med at kære kendelserne til landsretten. Østre Landsret stadfæster kendelserne fra grundlovsforhøret.
21. januar 2016
Landsret: Pige skal blive i isolation
Heller ikke pigen får noget ud af at kære til landsretten, der vælger at stadfæste kendelsen fra grundlovsforhøret om, at pigen skal sidde i isolation.
26. januar 2016
Isolationsfængslinger forlænges
Ved et retsmøde i Retten i Holbæk forlænges isolationsfængslingen for begge frem til 9. februar. Det er samme dato, hvor deres varetægtsfængsling udløber.
4. februar 2016
Isolation af pigen ophæves
Anklagemyndigheden har besluttet at ophæve isolationen af pigen, selv om fristen først udløber 9. februar. Hun sidder dog stadig varetægtsfængslet.
9. februar 2016
24-årigs fængsling forlænges
Dommer Anette Codam beslutter ved et retsmøde, at den 24-årige skal forblive varetægtsfængslet i fire uger frem til 8. marts. De to af ugerne skal tilbringes i isolation.
 
Hans nye forsvarer, Henrik Garlik, vælger at få prøvet afgørelsen ved landsretten. Også anklager Peter Ahleson kærer afgørelsen, da han vil have den 24-årige isoleret i alle fire uger.
 
Den 15-årige pige besluttede samme dag frivilligt at få sin varetægtsfængsling forlænget i fire uger.
8. marts 2016
De to sigtes for planer om skoleangreb
Både den 16-årige og den 24-årige bliver i Retten i Holbæk sigtet for at planlægge angreb mod Sydskolen i Fårevejle og Carolineskolen i København. Begge er varetægtsfængslet frem til 30. marts.
 
Ifølge anklageren har pigen anskaffet kemikalier og forsøgt at fremstille sprængstoffet TATP. Den 24-årige tidligere syrienkriger skal blandt andet have hjulpet hende med at skaffe bombemanualer.
Sommeren 2016
Den 16-årige stikker en medarbejder ned under fængslingen
Den 16-årige pige overfalder under sin varetægtsfængsling på en lukket institution en medarbejder og stikker ham flere gange med et glasskår fra et knust spejl.
Episoden finder sted i sommeren 2016, da pigen har en form for opgør med en mandlig ansat på institutionen. Hun er blevet sur på ham efter en diskussion om opfattelse af religion. 
Pigen er derfor - foruden terrortiltalen - også tiltalt efter straffelovens paragraf 245, der omhandler kvalificeret vold med våben.
10. februar 2017
Den 16-årige pige tiltales
Politiet vælger at frafalde sigtelsen mod den nu 25-årige mand, der løslades. Samtidig bliver der rejst tiltale mod pigen, der fortsat sidder varetægtsfængslet.
Hun er tiltalt for at have gjort forberedelser til bombefremstilling og for at have planlagt prøvesprængning. 
23. marts 2017
Anklager kræver forvaring
Anklagemyndigheden oplyser, at man vil kræve pigen idømt forvaring på ubestemt tid. Det sker efter anbefaling fra Retslægerådet.
19. april 2017
Straffesagen mod den 16-årige pige begynder
Retssagen mod den tiltalte nu 17-årige pige begynder ved Retten i Holbæk. Der forventes dom i sagen 8. eller 10. maj.

- Efterforskningen mod den 25-årige mand har været meget omfattende, og blandt andet har politiet indhentet elektroniske oplysninger fra udlandet for at få afsøgt alle hjørner af den meget alvorlige mistanke mod ham. Det er derfor først nu, at vi har fået et samlet billede af hans rolle, og den rolle giver ikke grundlag for, at vi tiltaler ham. Derfor er han i dag blevet løsladt og alle sigtelser mod ham bliver ophævet, siger statsadvokat Lise-Lotte Nilas.

Lettet 25-årig mand

Den 25-åriges forsvarsadvokat, Michael Juul Eriksen, forklarer, at han klient er meget lettet og nu står til en erstatning på omkring en million kroner.

- Min klient har siddet varetægtsfængslet i 13 måneder, hvor han har været sigtet for terror. Det vil efter de gældende takster give en erstatning på omkring en million kroner. Lige i terrorsager ganger man normaltaksten for erstatningen for frihedsberøvelse med tre, siger Michael Juul Eriksen. 

Statsadvokat Lise-Lotte Nilas oplyser, at straffesagen mod den tiltalte 16-årige pige er berammet til at begynde ved Retten i Holbæk den 7. april 2017. Anklagemyndigheden ønsker straffesagen behandlet under medvirken af nævninger, idet den 16-årige dermed vil kunne få en straf på mere end fire års fængsel, hvis hun bliver kendt skyldig.