Politibetjent død efter skud i hovedet

En 43-årig politibetjent, som tirsdag blev skudt på klos hold ved politigården i Albertslund, er nu afgået ved døden.

Den 43-årige betjent, som tirsdag blev ramt af skud i hovedet, er afgået ved døden. Det oplyser Københavns Vestegns Politi i en pressemeddelelse

- Det er med den største sorg at jeg må meddele dette. Mine tanker går til de pårørende og politimandens mange kollegaer, som det sidste døgn har udvist stor professionalisme i denne svære og mørke stund. Ære være vores kollegas minde, siger politidirektør Kim Christiansen fra Københavns Vestegns Politi i pressemeddelelsen.

Tirsdag formiddag var vurderingen, at han var udenfor livsfare, men i løbet af eftermiddagen tilstødte der komplikationer.

Det gjorde, at Københavns Vestegns Politi tirsdag aften, efter aftale med de pårørende, meldte ud, at politimandens tilstand var forværret. Politimanden afgik ved døden onsdag kl. 14:18 på Rigshospitalet, med sine pårørende omkring sig.

Betjenten arbejdede som hundefører ved politigården i Albertslund, hvor han tirsdag morgen blev ramt af skud på klos hold.

Formodet gerningsmand anholdt

Den formodede gerningsmand er en 26-årig psykisk ustabil mand fra Glostrup. Hundeføreren var ved at sætte sin hund ind i bilen foran politgården, da han blev ramt på klos hold. Herefter stak gerningsmanden af. 

- Alt tyder på, at gerningsmanden handlede alene, og at der er tale om en gal mands værk, oplyste Mogens Lauridsen, ledende politiinspektør i Københavns Politi, på et pressemøde tirsdag. 

En halv time efter drabet blev den 26-årige anholdt fire kilometer fra politigården, da politiet meget hurtigt havde en mistanke om, at han stod bag skyderiet.

Onsdag morgen blev han fremstillet i grundlovsforhør i Retten i Glostrup sigtet for drabsforsøg, og her blev han varetægtsfængslet i fire uger. Med dødsfaldet er den sigtelse nu ændret til manddrab.

Politiet vidste han havde stjålet pistol

Den formodede gerningsmand havde allerede mandag stjålet den pistol, han brugte til drabet. Pistolen blev stjålet fra Rødovre Skytteforening. Da skytteforeningen ved lukketid optalte våbnene, manglede der et, og mistanken faldt hurtigt på den 26-årige. 

Den 26-årige har tidligere foretaget et lignende angreb - dog med en softgun. I november 2012 stormede han ind på politigården i Albertslund og skød mod en betjent. I den forbindelse fik han en foretaget en mentalundersøgelse, der viste, at han led af en "personlighedsforstyrrelse af paranoid type". 

Mandag opsøgte skytteforeningen selv den 26-åriges bopæl i Glostrup, men han var ikke hjemme. Foreningen kontaktede herefter politiet, men her var vurderingen, at det kunne vente til tirsdag morgen.

Det var vagtchefen, der mandag aften besluttede at vente med at prøve at finde manden, og tIrsdag morgen slog han til og skød den nu afdøde kollega.

Tirsdag aften kommenterede politiinspektør Svend Foldager det forløb:

- Jeg vil jo mene, at den beslutning han (vagtchefen, red.) lavede, ligner rigtig mange andre beslutninger, som politiet træffer konstant og hele tiden.

Direkte adspurgt, om det var en forkert beslutning, afviste Svend Foldager at svare. Han sagde dog:

- Når man kigger på det nu, med de oplysninger vi ligger inde med, så ville alle ønske, at der var sket noget andet.

Politiet gennemførte tirsdag eftermiddag en ransagning af den 26-åriges bopæl , hvor de blandt andet var på jagt efter gerningsvåbnet. Dette er endnu ikke fundet. På adressen bor den 26-årige sammen med sin mor og 22-årige lillebror. 

Første politidrab i over 20 år

Det er første gang i over 20 år, at en politibetjent mister livet efter at være blevet skudt i tjeneste.

I 1995 blev politibetjent Morten Mortensen skudt og dræbt i Aarhus. Han blev tilkaldt til et bankrøveri i Jyske Bank på Oddervej i Aarhus. På vejen stod røverne klar og med få skud - det ene i Morten Mortensens hjerte - døde han på stedet. 

Det var fire franskmænd, der stod bag drabet, men den 27-årige Eric Boucher, der affyrede skuddet. Han blev i 2000 dømt til 25 års fængsel for drabet. 

Tidslinje: Skyderier mod betjente i tjeneste hos det danske politi
2016
6. december 2016
Politibetjent dræbt af skud i Albertslund
En politibetjent blev skudt foran politigården i Albertslund den 6. december. Martin Sylvest / Scanpix Denmark
Om morgenen den 6. december blev en 43-årig politibetjent skudt i hovedet på klos hold foran politigården i Albertslund. Han døde dagen efter på Rigshospitalet.
Det var formentlig en 26-årig psykisk syg mand, der affyrede skudet. Manden er varetægtsfængslet sigtet for manddrab. 
Gerningsvåbnet var formentlig en pistiol, som den 26-årige mand stjal fra Rødovre Skytteforening den 5. december. Skytteforeningen forsøgte forgæves at få fat på manden og anmeldte tyveriet til politiet. Her var vurderingen dog, at det kunne vente til tirsdag morgen med at finde ham. 
Inden han blev fundet, nåede han dog at affyre det dræbende skud tirsdag morgen.
Manden er tidligere kendte af politiet. I 2012 truede han en betjent med et hardball-gevær foran politigården i Albertslund. 
31. august 2016
Betjent dødeligt såret på Christiania
En natlig rutineaktion på Christiania endte med, at en betjent blev kritisk såret af skud i hovedet. Mathias Øgendahl / TV 2
Under en aktion på Christiania om aftenen den 31. august 2016, blev to betjente skudt af den 25-årige Mesa Hodzic, da de forsøgte at anholde ham for hashhandel. En civil og den ene betjent blev begge ramt i benet af skud og blev få dage efter udskrevet fra hospitalet, mens den anden blev alvorligt kvæstet af skud i hovedet.  
Betjenten, som ventede et barn med sin kone, blev først en måned senere, den 3. oktober, meldt udenfor livsfare og kunne påbegynde genoptræning.  
Politiet ramte senere Mesa Hodzic efter en flere timer lang menneskejagt den 1. september på en adresse i Kastrup. Han blev samme dag fremstillet i grundlovsforhør in absentia sigtet for flere forsøg på manddrab og for ulovlig våbenbesiddelse, besiddelse af et skarpladt våben og besiddelse af euforiserende stoffer. Den 2. september omkom han af sine kvæstelser. 
2015
14. og 15. februar 2015
Angrebet på Krudttønden og Synagogen i Krystalgade
Krudttønden efter skyderiet 14. februar 2015. Omar El-Husseins mål var ifølge politiet den svenske Muhammed-tegner Lars Vilks. Scanpix / Scanpix
Sikkerhedsvagten Dan Uzan og filminstruktøren Finn Nørgaard blev dræbt og seks betjente sårede, da 22-årige Omar El-Hussein den 14. februar 2015 angreb først Kulturhuset Krudttønden og den 15. februar den jødiske synagoge i Krystalgade i indre København. 
Omar El-Hussein brugte et stjålet automatvåben ved Krudttønden og en pistol ved synagogen. Han blev skudt og dræbt under en skudveksling med politiet, da han flygtede fra gerningsstedet.   
2013
6. januar 2013
PET-betjent skudt i narkodrama
Politiet satte efter gerningsmændene i speedbåd, og det har her skudvekslingen foregik. Henning Bagger / Scanpix Denmark
En betjent fra Aktionsstyrken, som hører under PET, blev hårdt såret under en aktion i Ålbæk i Nordjylland den 6. januar 2013.
Betjentene ventede på tre formodede narkosmuglere, der kom i en båd fra Norge. Da smuglerne forsøgte at flygte, sejlede politiet efter, hvilket resultede i en skudveksling, hvor betjenten fik et skud gennem lysken.
Betjentene skød igen og dræbte den ene mistænkte og sårede en anden. 
 
 
2009
10. marts 2009
Angreb politi med sabel og pistol
Hele episoden skete på Bodega Hjorten på Kronborggade. Teitur Jonasson / Scanpix
En psykisk syg mand satte sig i modværge på Kronborggade på Nørrebro den 10. marts 2009, da han skulle tvangsindlægges.
Manden, som var krigsveteran, angreb to betjente med en sabel og fik fat i den ene betjents tjenestepistol, før den anden betjent skød tre skud som dræbte manden.
Gerningsmanden nåede at ramme betjentene flere steder på deres ansigter og hoved med sablen, men begge betjente var i en stabil tilstand, da de kom til hospitalet.     
20. august 2009
Skuddrama på Nørrebro
Politet mistænkte to unge mænd, som vidner havde set forsvinde i en bil i høj fart fra den nærliggende Kronborggade. Martin Sylvest Andersen / Scanpix
En betjent i civilbeklædning fik et skud gennem armen, da to gerningsmænd åbnede ild i en gyde på Jægersborggade på Nørrebro. 
De to mænd brugte automatvåben og skød mere end 20 skud som udover betjenten ramte tre civile, som alle kom sig efterfølgende. De to gerningsmænd nåede at flygte på cykler.
1995
16. juni 1995
Kriminel gruppe i blodigt bankrøveri
De fire kriminelle franskmænd Eric Boucher, Pierre Bouffard, José Pericon, og Claude Boni, der begik bankrøveriet. NF / Scanpix Danmark
Betjenten Morten Mortensen fra Aarhus blev tilkaldt i forbindelse med et bankrøveri i Jyske Bank på Oddervej i Aarhus. På vejen stod røverne klar og med få skud - det ene i Morten Mortensens hjerte - døde han på stedet. 
Det var fire franskmænd, der stod bag drabet, men den 27-årige Eric Boucher, der affyrede skuddet. Han blev i 2000 dømt til 25 års fængsel for drabet. 
1988
3. november 1988
Blekingegade-banden fik et liv på samvittigheden
Folk samledes for at sørge over betjenten Jesper Egtved Hansen efter han blev skudt af et medlem af Blekingegade-banden i 1988. Keld Navntoft / Scanpix Denmark
Den 3. november 1988 røvede fire medlemmer af Blekingegadebanden Postkontoret på Købmagergade. Under flugten skød og dræbte en af bandemedlemmerne den 22-årige betjent Jesper Egtved Hansen. Han blev ramt i øjet af et skud fra et oversavet jagtgevær.
Et år efter fandt politiet frem til deres tilholdssted og en lang række ulovlige våben og de blev dømt for de mange røverier, de havde begået i løbet af 1980'erne. Det var dog ikke muligt at dømme dem for mordet, da det var uklart, hvem der affyrede det dræbende skud. 
1985
31. august 1985
Skudt af bådtyv på Grønland
Drabet skete i den grønslandske by Paamiut - eller på dansk Frederikshåb - som ligger i det sydvestlige Grønland. DALUX Kort
Betjenten Ulrik Kristoffersen skal anholde en bådtyv i Frederikshåb på Grønland, da han bliver skudt af gerningsmanden.
Ulrik Kristoffersens kollega måtte også undvige flere skud, men fik selv såret, overmandet og anholdt drabsmandet.
1971
6. juli 1971
To politifolk skudt af 21-årig
Drabet skete i den lille by på Djursland, Rostved. DALUX Kort
Den 36-årige kriminalbetjent Arne Petersen blev dræbt og hans kollega såret, da han sammen med en kollega blev kørt ud til en efterforskning på Djursland den 6. juli 1971. Her ventede den unge KaJ Adam Lauersen som skød begge betjente med et jagtgevær. Efter skuddene skød han sig selv. 
1965
18. september 1965
Fire betjente dræbt af seriekriminel
Politibillede af Palle Sørensen. Scanpix Danmark
Palle Sørensen kørte den 18. september 1965 med sin makker Norman Lee Bune gennem Amager, hvor de havde røvet flere københavnske adresser.    
Da en patruljevogn stoppede dem lidt før klokken fire, skød Palle Sørensen begge betjente på klods hold og fortsætte flugten med tyvekosterne.
Da bilen kort efter blev stoppet af en anden patruljevogn, skød han ligeledes mod betjentene gennem bilruderne.
Alle fire betjente døde af deres kvæstelser.  
De fire drab har efterfølgende fået indflydelse på politiets fremtoning, da uniformeret politi nu som udgangspunkt skal bære våben.