Zandra fra Tønder-sagen kritiserer minister: Hjælpen er mangelfuld

Zandra Berthelsen vil mødes med socialminister Karen Ellemann (V). Hun mener nemlig, at ministeren tager fejl i forhold til hendes behandlingstilbud.

- Jeg synes ikke, at Karen Ellemann har forstået noget som helst, siger Zandra Berthelsen - også kendt som pigen fra Tønder-sagen - til TV 2.

Det sker efter et interview i TV 2-programmet "Lippert - Et walk and talkshow", hvor socialminister Karen Ellemanns (V) i aftes kommenterede på systemets behandling af Zandra Berthelsen, efter hun i alderen fra 2-11 år blev misbrugt af først sin far og senere også af en række andre mænd.

Socialministeren mener ikke, at der har været nævneværdige fejl i Zandra Berthelsens behandlingsforløb. 

- I hendes tilfælde er det virkelig en professionel behandling. Både i behandlingspsykiatrien, men så sandelig også, hvad det kommunale setup angår, siger Karen Ellemann. 

Zandra Berthelsen er langt fra enig. 

- Hun (Karen Ellemann, red.) sidder og taler om, at der er behandlingsmuligheder for nogle som mig. Det passer simpelthen ikke, siger hun.

- Det gjorde mig simpelthen så vred, da jeg så hende sidde og sige i 'Lippert – Et walk and talkshow', at hun har stor medfølelse med mig, og at der bliver taget hånd om mine problemer. For sådan er virkeligheden altså ikke.

Karen Ellemann afviser nævneværdige fejl i Zandra Berthelsens behandlingsforløb.

Hjælpen er mangelfuld

Zandra Berthelsen har været kendt som pigen fra Tønder-sagen, siden hun som 11-årig blev hovedperson i Danmarks mest omtalte sag om seksuelt misbrug af børn.

Siden har hun flere gange forsøgt at tage sit eget liv. Det er sket, når tilværelsen virkede uoverskuelig, og meningen med livet fortonede sig i det fjerne. Nogle gange var det et råb om hjælp – andre gange en protest mod det behandlersystem, som aldrig rigtig kunne løse hendes problemer.

Derfor er det også et bevidst valg for den nu 22-årige Zandra Berthelsen at stå offentligt frem for første gang med navn og ansigt. Hun vil blandt andet sætte fokus på bedre behandlingsmuligheder for personer, der, ligesom hende selv, lider under senfølger fra seksuelt misbrug i barndommen.

Hjælpen er mangelfuld til dem, der har været igennem overgreb og incest

Zandra Berthelsen

- Så jeg vil rigtig gerne mødes med ministeren og fortælle hende, hvordan virkeligheden er for sådan nogle som mig, der er blevet seksuelt misbrugt som barn, siger hun og tilføjer:

- Hjælpen er mangelfuld til dem, der har været igennem overgreb og incest. Jeg synes virkelig, det er vigtigt at lave en bedre hjælp.

Social- og indenrigsministeren vil ikke kommentere på Zandra Berthelsens konkrete og ulykkelige sag, men hun vil gerne mødes med hende og høre hendes vigtige erfaringer. Det oplyser hendes presserådgiver til TV 2.

Zandra Berthelsens liv efter Tønder-sagen
2005
4. august
Anonymt tip bringer politiet på sporet af sagen
Politiet i Sønderborg modtager et anonymt tip om, at der foregår misbrug af en lille pige i landsbyen Solderup, og politiet indleder en undersøgelse.
 
24. august
Tøndersagen afsløres
Om aftenen omringer politiet huset i Tønder. Forældrene anholdes, og pigerne tvangsfjernes og kommer i familiepleje.
2005
Flytter på opholdssted med søster
Zandra og hendes søster bor på et socialpædagogisk opholdssted i Haderslev Kommune.

Personalet skriver i papirerne, at pigerne er glade, og at de får stort udbytte af den terapeutiske behandling, men sandheden er, at Zandra er meget utilfreds og utryg med stedet, som efterfølgende får kritik i medierne og sættes under skærpet tilsyn.

11 gange bliver Zandra videoafhørt af politiet, og det giver hende flash backs, hvor hun genoplever det seksuelle misbrug. Zandra viser herefter tegn på selvskadende adfærd.
2006
Moren dømmes
11. december 2006 får moren en tidsubestemt behandlingsdom på et psykiatrisk hospital, da hun blandt andet lider af skizofreni.
2007
Sidste dom falder i Tøndersagen
Tønderfaren idømmes den 20. februar 2007 10 års fængsel for fuldbyrdet samleje og anden kønslig omgang med Zandra Berthelsen og anden kønslig omgang med hendes lillesøster.

14 mænd bliver dømt til fængsel mellem et og tre år. En enkelt får seks år. Flere af de dømte er udlændinge, og flere af dem udvises som en del af deres dom.
2008
Zandra flytter ind hos plejefamilie
Zandra flytter som 14-årig ind hos en plejefamilie, hvor hun bliver i fire år. Hun beskriver perioden som de bedste år i hendes liv, fordi hun for første gang oplever omsorg og tryghed.
2009
Begynder at udvise selvskadende adfærd
Som 15-årig beskrives Zandra som velbegavet, tænksom og en fagligt dygtig pige.

Men hun er også sårbar og begynder at udvise selvskadende adfærd, depression, angst og ensomhed i forhold til andre unge.
2010
Zandra begynder i gymnasiet
Zandra er inde i en positiv udvikling, hvor angstanfald og selvskade næsten ikke ses mere. Hun begynder i gymnasiet.
2012
Zandra dropper ud
Som 18-årig forlader Zandra plejefamilien, dropper ud af 2.g og flytter til en lejlighed i en anden by. Langt fra Tønder.
2013
Selvmordstanker og cutting
Zandra får stadig større psykiske problemer. Hun skærer i sig selv, lider af angst, depression og flash backs fra barndommen, og derfor flytter hun ind på et opholdssted.

Her forsøger Zandra flere gange at begå selvmord, og hun bliver flere gange indlagt på psykiatrisk hospital.

Zandra vurderes at lide af kraftig PTSD på grund af traumer i barndommen.
2014
Overvåges døgnet rundt
Zandra bor i perioder hjemme i sin egen lejlighed og bliver overvåget døgnet rundt.

Efter et selvmordsforsøg bliver hun indlagt i seks måneder på psykiatrisk hospital.

Herefter begynder Zandra på HF og gennemfører første år af uddannelsen.
2015
Zandra udvikler et stofmisbrug
Zandra er plaget af angst, selvmordsforsøg og flash back-anfald.

Hun bor nu alene, men får massiv støtte fra kommunen med flere kontaktpersoner, der i perioder holder opsyn med hende døgnet rundt.

Zandra udvikler et stofmisbrug og tager flere gange en overdosis piller.
November
Indlægges på lukket afdeling
Zandra indlægges med svære psykoser på lukket afdeling på et psykiatrisk hospital.
2016
Zandra bliver diagnosticeret skizofren
Zandra får diagnosen skizofreni, og efter fire måneders medicinsk behandling på det psykiatriske hospital bliver hun udskrevet og flytter til et midlertidigt opholdssted for psykisk sårbare.
August
Zandra begynder på andet år på HF
November
Zandra vil klare sig selv
Zandra bryder kontakten til det psykiatriske system og flytter hjem til sin et-værelses lejlighed.