Imam tiltalt for at kalde jøder for børn af aber og svin

16x9
Arkivbillede. Imam tiltalt for racistiske udtalelser. Foto: Claus Fisker / Scanpix

En imam er tiltalt for racistiske udtalelser mod jøder. Strafferammen er bøde eller fængsel indtil to år.

"Børn af aber og svin".

Sådan omtalte imamen Mohammed al-Khaled Samha jøder under en tale i en moské i Odense i 2014. Talen er senere blevet publiceret på internettet. 

Det er ifølge Fyns Politi disse udtalelser, der har fået anklagemyndigheden ved Fyns Politi til at rejse en tiltale mod Mohammed al-Khaled Samha for at udtale sig racistisk om jøder. Det skriver Fyns Politi i en pressemeddelelse

Udover at kalde jøder for "børn af aber og svin" fortalte Mohammed al-Khaled Samha, at han heller ikke mente, at palæstinensere bør dele deres land med jøder.

- Hvordan kan vi og alle andre muslimer med tro i hjertet acceptere en opdeling af Palæstina mellem palæstinensere og en bande af jøder, afkom fra aber og grise, sagde imamen i sin prædiken ifølge en oversættelse fra en israelsk organisation.

Årsagen til, at anklagemyndigheden først to år senere rejser tiltale i sagen, er ifølge anklager Maria Fanø-Frederløkke, at sagen også har været vurderet af Rigsadvokaten, som er den højeste anklagemyndighed i landet. 

- Det skulle den, fordi racismeparagraffen er inde at gøre noget alvorligt, som ellers ville være omfattet af ytringsfriheden. Derfor er det et særligt område, som vi selvfølgelig har meget fokus på at gøre ekstra ordentligt, lyder det ifølge Ritzau.

Op mod to års fængsel

Ifølge straffeloven er det strafbart offentligt eller med forsæt til udbredelse at fremsætte udtalelser, ved hvilken en gruppe af personer trues, forhånes eller nedværdiges på grund af sin race, hudfarve, nationale eller etniske oprindelse, tro eller seksuelle orientering.

Fyns Politi gør samtidig opmærksom på, at der ikke tale om den sag, hvor Anklagemyndigheden har standset efterforskningen mod en imam for socialt bedrageri efter TV2-programmet "Moskeerne bag sløret".

Mohammed al-Khaled Samha tiltales efter den såkaldte racismeparagraf i straffeloven. Strafferammen er bøde eller fængsel indtil 2 år.

Sagen er allerede blevet sendt til Retten i Odense, hvor den vil blive behandlet 20. december i år.