Her rydder politiet endnu en romalejr i København: Frygter svenske tilstande

Politiet har denne sommer fået dobbelt så mange anmeldelser om romalejre i hovedstadsområdet som sidste år. TV 2 var med, da flere lejre blev ryddet.

 - Vi mangler papirer. Vi har ingen papirer på os!

Ordene kommer fra et rumænsk par, der har slået lejr langt inde i et krat i Ørstedparken i det centrale København.

De er netop blevet vækket af politikommissær Kjeld Farcinsen og hans team af civile betjente fra Udlændingekontrolsektionen. De er på aktion i den tidlige morgenstund for at rydde nogle af de mange romalejre, som borgere i og omkring København har anmeldt.

- Det er en del af den tryghedsskabende indsats i København, og vi ved jo, at hvis vi ikke gør det her, så vokser lejrene i omfang inden for kort tid. Det er jo for, at vi ikke ser lignende lejre som sidste år i Malmø, fortæller Kjeld Farcinsen.

Op mod 160 romaer boede gennem halvandet år på en industrigrund i Malmø, frem til den blev ryddet i november sidste år. For at undgå lignende scenarier herhjemme rykker holdet ud på ugentlig basis. Det er nemlig en overtrædelse af ordensbekendtgørelsen at overnatte i parker og grønne områder. Hvis man vil campere, skal det foregå på en campingplads.

- I takt med at vi kører de her indsatser, så forsøger de også at gemme lejrene. Det er dog lidt unormalt, at de har deres eget telt med, normalt plejer det at være papkasser og alt muligt andet, som de bruger – det som vi andre ville kalde affald, siger Kjeld Farcinsen.

Denne sommer har politiet modtaget 243 anmeldelser om romalejre fra borgere i hovedstadsområdet. Det er en fordobling i forhold til sidste år.

Bøde på 750 kroner

Det rumænske par i Ørstedparken pakker telt og tæpper sammen i IKEA-poser og følger fodslæbende med betjentene.

Gennem politiets tolk påpeger de, at det ville være godt, hvis politiet kunne sende dem gratis hjem til Rumænien.

Helt så nemt går det dog ikke. Parret kropsvisiteres, inden de bliver bedt om at hoppe om bag i politiets blå transportvogn.  De bliver kørt ud på politistationen på Amager, hvor der bliver taget foto og fingeraftryk.

Her bliver de sigtet og afhørt og præsenteret for en bøde på minimum 750 kroner.

Larmer og sviner

Holdet fra Udlændingekontrolsektionen rykker videre til Østre Anlæg ved Statens Museum for Kunst. De har fået anmeldelser om cirka 10 udenlandske hjemløse, der bor i det grønne område.

- Det er rent faktisk en borger, der retter henvendelse, hvor hun selv forsøger at snakke med dem, og så bliver hun truet både verbalt og fysisk. Borgeren har desuden set dem smadre en bænk og bruge den som brænde, fortæller Kjeld Farcinsen.

Han går rundt i den store park og kigger efter affald, telte eller lignende, der kunne tyde på at nogen har taget ophold.

Ifølge ham lægger de udenlandske hjemløse sig ofte i større grupper, de kan virke forstyrrende, larmende, og så sviner de. Det er derfor borgere ringer til politiet og beder dem gøre noget.

Når politiet har været forbi en lejr og rydde den for beboere, så er det kommunens opgave at rengøre områderne.

Drømmen om Danmark

Kjeld Farcinsens kolleger har fundet fire udenlandske hjemløse, der har slået telte op i parken. De tre af dem er backpackere fra Ungarn, USA og Østrig. De bliver anholdt, sigtet og taget med på stationen.

I et telt lidt for sig selv ligger Vasili Afrazinei fra Rumænien.

- Jeg er her for at finde et job. Desværre er alting meget dyrt her, så derfor bor jeg i telt, forklarer han på engelsk.

Hvordan overlever du, hvis du ikke har noget job?

- Så samler jeg flasker og min kone arbejder stadig, så hun sender mig penge.

Rumæneren er kok og har også været i England for at finde arbejde - uden held. Nu håber han, at det lykkes i Danmark, da lønnen er noget bedre her. 

Politiet har allerede ryddet mellem 30 og 40 lejre i år, og som oftest er det folk fra Rumænien, de møder.

Overblik: Her har der været romalejre i år

- Det er ualmindeligt lukrativt for specielt rumænere at komme til København. Vores pantsystem gør jo at man kan tjene mellem 750-1000 kroner om dagen på en god dag, fortæller Kjeld Farcinsen.

Vasili Afrazinei fastholder, at han ikke vidste, at det var ulovligt at overnatte i parken. Det må man nemlig gerne i Rumænien. Han må pakke telt, sovepose og tøj sammen og følge med i patruljevognen.

I alt blev ni personer anholdt på dagens aktion.