Sigtelse: 16-årig pige ville terror-bombe to skoler

En 16-årig pige og en 24-årig mand planlagde ifølge politiet bombeangreb mod den jødiske Carolineskolen i København og Sydskolen i Fårevejle.

En 16-årig pige fra landsbyen Kundby på Nordvestsjælland er sigtet for at planlægge to terrorangreb mod danske skoler.

Det fremgår af sigtelsen mod pigen, som tirsdag formiddag blev læst op af anklager Kristian Kirk i Retten i Holbæk.

Her sad den spinkle pige med kraftig makeup og iført hættetrøje lidt betuttet og kiggede sig omkring, mens den fremmødte presse og familie fik læst sigtelsen op.

Den 16-årige pige sigtes for op til den 12. januar i år at have skaffet kemikalier til forsøg på fremstilling af sprængstoffet TATP og planlagt prøvesprængning med henblik på at forberede en eller flere bomber til brug for et terrorangreb mod den jødiske skole Carolineskolen i København.

Hun sigtes desuden for op til den 8. januar at have forsøgt at fremstille en gødningsbombe til brug for et terrorangreb mod Sydskolen i Fårevejle. Den 16-årige har selv tidligere oplyst, at hun har gået på Sydskolen.

Efter oplæsningen af sigtelserne blev dørene lukket for pressen.

24-årig sigtet for medvirken

Ved tirsdagens retsmøde kom det også frem, at en 24-årig mand, der også er anholdt i sagen, er sigtet for at have medvirket til planlæggelsen af de to angreb og anskaffelse af materialerne til bombefremstillingen.

Han sad ligeledes iklædt hættetrøje under sit retsmøde, mens han skiftevis lænede sig frem og tilbage i stolen.

Både den 16-årige og den 24-årige er dermed sigtet for forsøg på terrorisme ved overtrædelse af straffelovens §114, stk. 1, nr. 1 og 7, jf. § 21 og tildels § 23, oplyser politiet. De nægter sig begge skyldige. 

Den 16-årige pige blev efter retsmødet varetægtsfængslet i surrogat frem til den 30. marts. Den 24-årige fik ligeledes forlænget sin varetægtsfængsling til den 30. marts, men udbad sig betænkningstid om, hvorvidt han ville kærre afgørelsen.

16x9
Politi og bombehunde foran Retten i Holbæk. Foto: Anders Lomholt / TV 2

Offentliggør sigtelse af hensyn til efterforskning

Den dengang 15-årige blev anholdt den 13. januar i år og har siden da siddet varetægtsfængslet, heraf de første tre uger i isolation, hvilket har vakt stor opmærksomhed på grund af pigens unge alder. 

Under hele forløbet har sagen været fuldstændig mørklagt fra myndighedernes side, og det er første gang, at politiet nu offentliggør, hvad pigen er sigtet for.

Anklager Kristian Kirk forklarede, at politiet hidtil har bedt om dobbeltlukkede døre ved retsmøderne af hensyn til efterforskningen, men at det samtidig har besværliggjort afhøring af vidner, da politiet ikke kunne fortælle, hvad sagen handler om. Det er derfor årsagen til, at sigtelserne nu bliver offentliggjort.

Som TV 2 tidligere har kunnet fortælle, er pigen konverteret til islam, og hun har hyldet jihad på nettet. Af pigens Facebook-profil fremgår det også, at hun blandt andet er medlem af en gruppe for danske medlemmer af den islamiske organisation Hizb ut-Tahrir. 

Anholdt har været i Syrien

Den 24-årige blev anholdt dagen efter pigen, den 14. januar, i Østjylland, og det har tidligere været fremme, at manden flere gange har været i Syrien, ifølge ham selv for at lære at betjene våben og kæmpe.

16x9
Billede af den 24-årige syrienskriger, der er anholdt i Kundby-sagen. Foto: Facebook / Facebook

Ifølge TV 2s oplysninger er det ikke første gang, at den 24-årige er i kontakt med politiet. Som tidligere fortalt, afsonede han som teenager således en dom på to år for røveri og vold.

Ifølge TV 2s retsreporter, Janni Pedersen, har han selv tidligere beskrevet, hvordan han under sin afsoning mødte muslimske medfangere og derefter ønskede at konvertere til islam. Kilder fra det islamiske miljø i Aarhus beskriver dog ikke manden om en hardcore-islamist, men snarere en forvirret ung mand.

TIDSLINJE: Terrorsagen fra Kundby
13. januar 2016
15-årig pige anholdes
Midt- og Vestsjællands Politi finder under en større politiaktion sprængstoffer på en adresse på Trønningevej i Kundby tæt ved Holbæk. Bomberyddere arbejder det meste af dagen på adressen.
 
Politiet afviser at kommentere sagen, men en 15-årig pige, der er konverteret til islam, bliver anholdt klokken 12.22.
14. januar 2016
24-årig mand anholdes i Østjylland
Dagen efter bliver pigen fremstillet i et grundlovsforhør. Det sker for dobbeltlukkede døre, så offentligheden får ikke at vide, hvad pigen er sigtet for.
 
Ifølge Ritzaus oplysninger er pigen sigtet for besiddelse af sprængstoffer. TV2 erfarer, at hun også er sigtet for billigelse af terror.
 
Pigen bliver isolationsfængslet til 26. januar og varetægtsfængslet til 9. februar.
 
Samme dag anholdes en 24-årig mand i Østjylland, da han melder sig selv til politiet, og ifølge DR's oplysninger er der tale om en dansk mand, der har været i Syrien for at lære at håndtere våben.
 
På de sociale medier har den 15-årige pige tidligere kaldt manden "sin bedste ven".
 
15. januar 2016
Forsvarer kærer isolationskendelsen
Pigens nye forsvarer, advokat Nima Nabipour, kærer isolationskendelsen til landsretten. Han mener, at det er uhensigtsmæssigt, at hans unge klient sidder isolationsfængslet.
 
Den 24-årige mand fremstilles i grundlovshør, der, ligesom pigens, foregår for dobbeltlukkede døre. Han isolationsfængsles til 26. januar og varetægtsfængsles til 9. februar.
 
16. januar 2016
24-årigs forsvarer kærer fængsling
Den 24-åriges forsvarer, Michael Alstrup Kristensen, oplyser til Ritzau, at man kærer kendelserne om varetægtsfængsling og isolation til Østre Landsret.
18. januar 2016
Landsret stadfæster kendelser
Manden får ikke held med at kære kendelserne til landsretten. Østre Landsret stadfæster kendelserne fra grundlovsforhøret.
21. januar 2016
Landsret: Pige skal blive i isolation
Heller ikke pigen får noget ud af at kære til landsretten, der vælger at stadfæste kendelsen fra grundlovsforhøret om, at pigen skal sidde i isolation.
26. januar 2016
Isolationsfængslinger forlænges
Ved et retsmøde i Retten i Holbæk forlænges isolationsfængslingen for begge frem til 9. februar. Det er samme dato, hvor deres varetægtsfængsling udløber.
4. februar 2016
Isolation af pigen ophæves
Anklagemyndigheden har besluttet at ophæve isolationen af pigen, selv om fristen først udløber 9. februar. Hun sidder dog stadig varetægtsfængslet.
9. februar 2016
24-årigs fængsling forlænges
Dommer Anette Codam beslutter ved et retsmøde, at den 24-årige skal forblive varetægtsfængslet i fire uger frem til 8. marts. De to af ugerne skal tilbringes i isolation.
 
Hans nye forsvarer, Henrik Garlik, vælger at få prøvet afgørelsen ved landsretten. Også anklager Peter Ahleson kærer afgørelsen, da han vil have den 24-årige isoleret i alle fire uger.
 
Den 15-årige pige besluttede samme dag frivilligt at få sin varetægtsfængsling forlænget i fire uger.
8. marts 2016
De to sigtes for planer om skoleangreb
Både den 16-årige og den 24-årige bliver i Retten i Holbæk sigtet for at planlægge angreb mod Sydskolen i Fårevejle og Carolineskolen i København. Begge er varetægtsfængslet frem til 30. marts.
 
Ifølge anklageren har pigen anskaffet kemikalier og forsøgt at fremstille sprængstoffet TATP. Den 24-årige tidligere syrienkriger skal blandt andet have hjulpet hende med at skaffe bombemanualer.
Sommeren 2016
Den 16-årige stikker en medarbejder ned under fængslingen
Den 16-årige pige overfalder under sin varetægtsfængsling på en lukket institution en medarbejder og stikker ham flere gange med et glasskår fra et knust spejl.
Episoden finder sted i sommeren 2016, da pigen har en form for opgør med en mandlig ansat på institutionen. Hun er blevet sur på ham efter en diskussion om opfattelse af religion. 
Pigen er derfor - foruden terrortiltalen - også tiltalt efter straffelovens paragraf 245, der omhandler kvalificeret vold med våben.
10. februar 2017
Den 16-årige pige tiltales
Politiet vælger at frafalde sigtelsen mod den nu 25-årige mand, der løslades. Samtidig bliver der rejst tiltale mod pigen, der fortsat sidder varetægtsfængslet.
Hun er tiltalt for at have gjort forberedelser til bombefremstilling og for at have planlagt prøvesprængning. 
7. april 2017
Straffesagen mod den 16-årige pige begynder
Statsadvokat Lise-Lotte Nilas oplyser, at straffesagen mod den tiltalte 16-årige pige er berammet til at begynde ved Retten i Holbæk den 7. april 2017.
Anklagemyndigheden ønsker straffesagen behandlet under medvirken af nævninge, idet den 16-årige dermed vil kunne få en straf på mere end fire års fængsel, hvis hun bliver kendt skyldig