Snydt af kinesisk hjemmeside: - Jeg blev så sur og skuffet

Til at starte med var 34-årige Darine Ayad glad, da hun fandt en Michael Kors-taske til en femtedel af prisen på nettet.

- Jeg tænkte bare: 'Yes'. Det var lige noget for mig, for jeg ville så gerne have – ligesom de fleste kvinder - sådan en dyr mærkevaretaske, fortæller Darine Ayad.

Da tasken allerede gik i stykker, et par dage efter hun havde fået den, blev hun mistænksom. Darine Ayad gik ned til en forhandler, der fortalte hende, at den var falsk.

- Jeg blev så sur. Jeg blev virkelig så skuffet indeni. Hvordan kan det være, at der er nogle folk, der kan finde på at snyde folk på den der måde? Jeg havde bare lyst til selv at tage af sted til Kina og konfrontere dem med det. For jeg følte mig virkelig snydt og blev virkelig ked af det, siger Darine Ayad.

Hun købte tasken på en af de mange hjemmesider, som forsøger at få danskere til at købe billige mærkevarer, som så viser sig at vare kopi-produkter fra Kina, når de dukker op i pakkeposten. TV 2 har fundet godt 450 af den slags hjemmesider alene registreret i Danmark..

Se et udpluk af de mange fup-sider her

Mistænksom
Siderne er lavet ,så de forestiller ægte webbutikker og det var derfor, at Darine Ayad faldt i fælden:

- Jeg er så godtroende. Jeg fik ind på hjemmesiden og tænkte, at  det så så fint ud.

I dag spørger hun en veninde til råds, når hun handler på nettet, og tasken er på vej videre til nogen, der måske sætter mere pris på den.

- Jeg plejer at sende mig og min søns gamle tøj til genbrug. Nu kan de også få denne her, så kan de få glæde af den.

TV 2 giver dig her et række gode råd til at undgå at blive snydt på nettet.

Sådan afslører du en fupside

Danske kontaktoplysninger

En god hovedregel er, at en troværdig webshop ikke har noget at skjule, og derfor også har synlige – og troværdige – kontaktoplysninger. Det modsatte er tilfældet for fup-webshops, som ofte har en skrabet kontaktformular uden yderligere information om virksomheden eller dens kundeservice. Derfor: Kig efter et dansk telefonnummer, en dansk kontaktside og en dansk email-adresse.   

Engelske ord og stavefejl

Fordi fupsiderne ofte er lavet i en fart, indeholder de mange stavefejl. Samtidig er flere af siderne oversat via tjenester som Google Translate. Det betyder, at sætningerne er mærkeligt formuleret, indeholder engelske udtryk og i nogle tilfælde er det rene volapyk. Her bør du især holde øje med kontaktsiden, beskrivelsen af betingelser og ’om os’-siden.

E-mærket

E-mærket er normalt en garanti for sikker e-handel, men ligesom Trustpilot, er e-mærkets logo på en webside heller ikke nogen garanti i sig selv for, at siden er troværdig. Svindlerne kan nemt finde et logo og kopiere det ind på deres websider. Gå derfor ind på e-maerket.dk, og slå siden op i databasen, hvor alle der reelt har et e-mærke er registreret.
Du kan også trykke på e-mærket på hjemmesiden - hvis du derefter bliver linket videre til en unik certifikathjemmeside, er hjemmesiden god nok, ligesom det er tilfældet med f.eks. tryg.dk her.

Pas på kendte logoer

Ganske som Trustpilot og e-mærke-logoer nemt kan forfalskes, kan kreditkortlogoer, sikkerhedssystemlogoer og andre troværdighedsskabende logoer det også. Det benytter fup-websiderne sig af i stor stil. Et logo er aldrig nogen garanti i sig selv – heller ikke selvom websiden ser professionel ud. Så vær kritisk.

Hold øje med domænenavnet

Ofte benytter svindlerne sig af domænenavne, som indeholder et specifikt produkt, produktserie eller et velkendt brand – som eksempelvis canadagoosesverige.dk. Det gør svindlerne for at snyde Google til at tro, at websiden er relevant, når brugere søger på ’Canadian Goose’, så de på den måde kan få en højere Google-placering.
Derudover: Hold øje med om domænenavnet skifter, når du trykker enter i browseren - hvis den gør, er du på vej ind på en fup-hjemmeside.

Slå hjemmesiden op

Ofte kan man slå ejeren af en webside op via en whois-søgning (hvem er) for på den måde se, hvem der står bag siden.
Du kan lave en Whois-søgning på DK Hostmasters webside eller meget nemt lige her på who.is. Hjemmesiden fortæller dig, hvem der ejer hjemmesiden og IP-lokalitet. I tilfældet med www.canadagoosesverige.dk er siden ejet af kineseren Li Bing og IP-lokaliteten er i Holland. Med andre ord: Køb ikke fra denne hjemmeside.
Et andet tip er hjemmesiden www.scamadviser.com, der fortæller dig, hvor hjemmesiden er registreret, ligesom den vurderer for dig, hvor sikker hjemmesiden er.

CVR-nummeret

Alle de virksomheder, som ønsker at sælge noget i Danmark, skal være CVR-registreret. Desuden skal CVR-nummeret være synligt i netbutikken. Langt de fleste fup-webshops har ikke et CVR-nummer, og du kan desuden hurtigt tjekke om det nummer, der eventuelt er oplyst på websiden, findes på cvr.dk.

Brug Trustpilot

Slå webshoppen op på Truspilot på nettet eller mobilen. Er folk tidligere blevet snydt, fremgår det normalt her. Det er dog vigtigt at bide mærke i, at Truspilot ikke fanger alle fupsider, fordi der hele tiden kommer nye til. Det er således ikke sikkert, at brugerne har nået at anmelde siden endnu. Det er samtidig vigtigt at huske, at et Trustpilot-logo på websiden ikke i sig selv er en garanti. Undersøg det selv i stedet for.
Du skal samtidig være opmærksom på, at mange fuphjemmesider har overtaget allerede eksisterende hjemmesider som det f.eks. er tilfældet med f.eks. www.leneespersen.dk. Hjemmesiden kan have fået en god anmeldelse på Trustpilot, inden den blev overtaget af fup-hjemmesiden.

Brug din sunde fornuft

Hvis det virker for godt til at være sandt, så er det ofte også tilfældet. Det bedste sikkerhedstip er derfor at bruge sin egen sunde fornuft. Fupsiderne har typisk populære mærkevarer til usandsynligt lave priser, og det bør få dine alarmklokker til at ringe med det samme.

 

Sådan gjorde vi

Alle ca. 1,3 mio. hjemmesider, der slutter på .dk, administreres af selskabet DK-Hostmaster.

DK-Hostmaster har ikke ønsket at udlevere data til TV 2, men har givet tilladelse til, at TV 2 selv har trukket data ud fra deres database én hjemmeside ad gangen.

TV 2 fjernede derpå alle hjemmesider, der ikke var registreret fra Kina, og satte i juli 2015 en web-robot til at besøge alle de kinesisk ejede hjemmesider én ad gangen og hente den tekst, der lå på siden, samt gemme en kopi.

Det førte til i hvert fald 660 danske hjemmesider, der alle faldbød kendte mærkevarer som Canada Goose, Nike. Ray-Ban og Gucci.

TV 2 har fulgt siderne siden sommeren, og 450 af dem er stadig aktive og ifølge E-mærket ikke reelle, men fup. Kun ganske få af siderne er lukket af de danske myndigheder.