Pas på i julehandlen: Hundredvis af netbutikker er fup og svindel

16x9
gucciudsalg.dk er en ni hjemmesider med kinesiske ejere, der faldbyder tasker til spo-pris Foto: Screendump

Tilhører du den halvdel af danskerne, der i år vil lægge julegaver under træet, som er købt på en netbutik?

Ja, så har du grund til at se dig ualmindeligt godt om, før du vælger, hvilken hjemmeside du taster dine kreditkortoplysninger ind på.

Flere end 450 danske hjemmesider, der alle er registreret af en mindre personkreds i Kina, faldbyder nemlig i øjeblikket dyre mærkevarer ofte til langt under halv pris.

Her kan man købe kendte mærker som Canada Goose, Nike, Moncler, Ray-Ban, Burberry, Marc Jacobs, North Face og Ralph Lauren til langt under den pris, de sælges til i de danske butikker.

Påstår hjemmesiderne.

Men hjemmesiderne er falske fra en kant af. Det viser gennemgang og analyse af et omfattende datatræk, som TV 2 har lavet over alle danske hjemmesider.

Hovedparten af de godt 450 hjemmesider ejes af bare 15 personer, der er registreret på adresser i Kina.

Flere af personerne har samme navn som kinesiske popstjerner og en milliardær.

Personerne har oplyst at bo på adresser, der ikke umiddelbart kan findes på landkortet, og de telefonnumre, som TV 2 har forsøgt at kontakte ejerne på, eksisterer ikke.

Hjemmesiderne indeholder generelt heller ikke noget dansk cvr-nummer, en fysisk adresse eller e-mærket, hvilket normalt ellers er forbrugernes garanti for en sikker handel.

E-mærket: Siderne er svindel
Hos E-mærket, der arbejder for sikker nethandel, har konstitueret direktør Jesper Arp-Hansen gennemgået en del af TV 2’s materiale, som han betegner som ”en deprimerende lang liste”.

Alle de hjemmesider, han har set nærmere på, er utvivlsomt svindel.

- Det svarer meget godt til den triste virkelighed, vi ser. Der er tale om en meget kedelig tendens. Vi kan se, at hvor det tidligere stort set udelukkende blev svindlet fra .com-sider, så er det i dag rigtig meget .dk i stedet, siger Jesper Arp-Hansen.

Hjemmesidernes opbygning – og det faktum, at ejerne bor i Kina – tyder ifølge Jesper Arp-Hansen på, at hvis der i det hele taget bliver leveret en vare, når danskerne indtaster kreditkortoplysninger på siderne, så kommer den i hvert fald ikke fra Danmark, men formentlig Kina.

Det fortæller hjemmesiderne dog generelt intet om.

Et køb, som TV 2 har foretaget på en af siderne, endte med at blive 120 kr. dyrere, end hjemmesiden havde oplyst. Varen er efter fire måneder fortsat ikke dukket op.

Hos Foreningen for Dansk Internethandel, FDIH, mener kommunikationschef Henrik Theil, at det, der foregår på de mange hundrede falske sider, repræsenterer en slags ”det vilde vesten”.

- Det er på hjemmesiderne fra Kina, at vi hører om de største problemer og om de mest besynderlige tiltag. Hvis man handler på dem, løber man en høj risiko. Vi ved, at mange af de sider, der kommer derfra, er falske. Ud over at man risikerer, at varen enten ikke dukker op eller er falsk, så er der også en risiko for, at ens kreditkort-oplysninger bliver misbrugt. Det er et marked, som ikke er underlagt de reguleringer og love, der findes ved e-handel inden for EU, advarer kommunikationschef Henrik Theil fra FDIH.

Se et udpluk af de mange fup-sider her

Ifølge Dansk Erhverv regner halvdelen af danskerne med at lægge julegaver under træet, der er købt i en net-butik.

Jesper Arp-Hansen råder danskerne til at se sig godt for, for en del af de mange fup-sider er imponerende godt lavet – og fordi de ender på .dk, har de også automatisk større troværdighed hos forbrugerne, mener han.

- Svindlerne er blevet klogere og snedigere, og den kraftige vækst på .dk-området er ikke et tilfælde. Den er et udtryk for, at man forsøger at skabe nærhed og udnytte det faktum, at du som forbruger hellere vil handle med den håndværker, der er din nabo, end ham, som bor 100 kilometer væk, siger Jesper Arp-Hansen.

Brancheorganisation: Siderne er ikke længere amatør-agtige
Henrik Theil er enig i, at de kinesiske net-svindlere er blevet dygtigere til at snyde og bedrage.

- De er godt nok blevet skarpe, og der er flere, der bliver fuppet på det. Der er ingen tvivl om, at der er blevet længere imellem de der Google Translate-sider – der mest af alt er egnet til et godt grin. Nu ser vi, at de direkte tager en hel kopi af en dansk hjemmeside og bruger den, og der er også situationer, hvor det ser ud til, der er brugt én, der kan dansk til at kontrollere sproget. I sådan nogle situationer kan det være svært selv for rutinerede personer at gennemskue, at det er fusk, siger Henrik Theil.

Det er ikke første gang, at det kommer frem, at et stort antal danske hjemmesider med kinesere som ejere forsøgte at svindle de danske forbrugere.

For et år siden fortalte DR, at Lene Espersens tidligere hjemmeside var overtaget af kinesiske svindlere, som solgte Ray-Ban solbriller til spot-pris.

Siden kører fortsat – i dag påstår den bare at sælge tøj fra Abercrombie & Fitch.

Ejeren af hjemmesiden har ifølge TV 2’s datasæt 30 lignende hjemmesider herunder med slagtilbud på bl.a. Ecco-sko, Moncler-jakker og Ralph Lauren-poloer.

Du kan ved hjælp af et enkelt eller to klik med musen hurtig afsløre, om en hjemmeside er fup –  det kan du læse mere om herunder, hvor TV 2 har samlet en række gode råd til at undgå at blive snydt.

Sådan afslører du en fupside

Danske kontaktoplysninger

En god hovedregel er, at en troværdig webshop ikke har noget at skjule, og derfor også har synlige – og troværdige – kontaktoplysninger. Det modsatte er tilfældet for fup-webshops, som ofte har en skrabet kontaktformular uden yderligere information om virksomheden eller dens kundeservice. Derfor: Kig efter et dansk telefonnummer, en dansk kontaktside og en dansk email-adresse.   

Engelske ord og stavefejl

Fordi fupsiderne ofte er lavet i en fart, indeholder de mange stavefejl. Samtidig er flere af siderne oversat via tjenester som Google Translate. Det betyder, at sætningerne er mærkeligt formuleret, indeholder engelske udtryk og i nogle tilfælde er det rene volapyk. Her bør du især holde øje med kontaktsiden, beskrivelsen af betingelser og ’om os’-siden.

E-mærket

E-mærket er normalt en garanti for sikker e-handel, men ligesom Trustpilot, er e-mærkets logo på en webside heller ikke nogen garanti i sig selv for, at siden er troværdig. Svindlerne kan nemt finde et logo og kopiere det ind på deres websider. Gå derfor ind på e-maerket.dk, og slå siden op i databasen, hvor alle der reelt har et e-mærke er registreret.
Du kan også trykke på e-mærket på hjemmesiden - hvis du derefter bliver linket videre til en unik certifikathjemmeside, er hjemmesiden god nok, ligesom det er tilfældet med f.eks. tryg.dk her.

Pas på kendte logoer

Ganske som Trustpilot og e-mærke-logoer nemt kan forfalskes, kan kreditkortlogoer, sikkerhedssystemlogoer og andre troværdighedsskabende logoer det også. Det benytter fup-websiderne sig af i stor stil. Et logo er aldrig nogen garanti i sig selv – heller ikke selvom websiden ser professionel ud. Så vær kritisk.

Hold øje med domænenavnet

Ofte benytter svindlerne sig af domænenavne, som indeholder et specifikt produkt, produktserie eller et velkendt brand – som eksempelvis canadagoosesverige.dk. Det gør svindlerne for at snyde Google til at tro, at websiden er relevant, når brugere søger på ’Canadian Goose’, så de på den måde kan få en højere Google-placering.
Derudover: Hold øje med om domænenavnet skifter, når du trykker enter i browseren - hvis den gør, er du på vej ind på en fup-hjemmeside.

Slå hjemmesiden op

Ofte kan man slå ejeren af en webside op via en whois-søgning (hvem er) for på den måde se, hvem der står bag siden.
Du kan lave en Whois-søgning på DK Hostmasters webside eller meget nemt lige her på who.is. Hjemmesiden fortæller dig, hvem der ejer hjemmesiden og IP-lokalitet. I tilfældet med www.canadagoosesverige.dk er siden ejet af kineseren Li Bing og IP-lokaliteten er i Holland. Med andre ord: Køb ikke fra denne hjemmeside.
Et andet tip er hjemmesiden www.scamadviser.com, der fortæller dig, hvor hjemmesiden er registreret, ligesom den vurderer for dig, hvor sikker hjemmesiden er.

CVR-nummeret

Alle de virksomheder, som ønsker at sælge noget i Danmark, skal være CVR-registreret. Desuden skal CVR-nummeret være synligt i netbutikken. Langt de fleste fup-webshops har ikke et CVR-nummer, og du kan desuden hurtigt tjekke om det nummer, der eventuelt er oplyst på websiden, findes på cvr.dk.

Brug Trustpilot

Slå webshoppen op på Truspilot på nettet eller mobilen. Er folk tidligere blevet snydt, fremgår det normalt her. Det er dog vigtigt at bide mærke i, at Truspilot ikke fanger alle fupsider, fordi der hele tiden kommer nye til. Det er således ikke sikkert, at brugerne har nået at anmelde siden endnu. Det er samtidig vigtigt at huske, at et Trustpilot-logo på websiden ikke i sig selv er en garanti. Undersøg det selv i stedet for.
Du skal samtidig være opmærksom på, at mange fuphjemmesider har overtaget allerede eksisterende hjemmesider som det f.eks. er tilfældet med f.eks. www.leneespersen.dk. Hjemmesiden kan have fået en god anmeldelse på Trustpilot, inden den blev overtaget af fup-hjemmesiden.

Brug din sunde fornuft

Hvis det virker for godt til at være sandt, så er det ofte også tilfældet. Det bedste sikkerhedstip er derfor at bruge sin egen sunde fornuft. Fupsiderne har typisk populære mærkevarer til usandsynligt lave priser, og det bør få dine alarmklokker til at ringe med det samme.

 

Sådan gjorde vi

Alle ca. 1,3 mio. hjemmesider, der slutter på .dk, administreres af selskabet DK-Hostmaster.

DK-Hostmaster har ikke ønsket at udlevere data til TV 2, men har givet tilladelse til, at TV 2 selv har trukket data ud fra deres database én hjemmeside ad gangen.

TV 2 fjernede derpå alle hjemmesider, der ikke var registreret fra Kina, og satte i juli 2015 en web-robot til at besøge alle de kinesisk ejede hjemmesider én ad gangen og hente den tekst, der lå på siden, samt gemme en kopi.

Det førte til i hvert fald 660 danske hjemmesider, der alle faldbød kendte mærkevarer som Canada Goose, Nike. Ray-Ban og Gucci.

TV 2 har fulgt siderne siden sommeren, og 450 af dem er stadig aktive og ifølge E-mærket ikke reelle, men fup. Kun ganske få af siderne er lukket af de danske myndigheder.