Klage-ekspert: Julegave-køb på nettet kan medføre stor ekstra-regning

16x9
En af de 450 hjemmesider, der er ejet af personer som angiveligt bor i Kina er siden Gucciudsalg.dk Foto: Screendump

Som TV 2 søndag kunne fortælle, forsøger i hvert fald 450 danske hjemmesider i øjeblikket at fuppe danskerne til at købe billige kopi-varer på nettet.

Hjemmesiderne er ejet af en snæver kreds af personer, der angiver at bo i Kina. Adresserne, de har oplyst over for de danske domæne-register, DK-Hostmaster, findes dog ikke umiddelbart på et landkort, og deres telefonnumre virker ikke.

Ifølge E-mærket, der har gennemgået en del af hjemmesiderne, tyder alt på, at hjemmesiderne er svindel og bedrag, og at hvis der i det hele taget kommer en vare, så er den falsk.

Et af de steder, hvor danskerne klager deres nød, når uheldet er ude, er Forbruger Europa, der hjælper forbrugere, som er kommet i klemme ved handel på tværs af grænserne i EU.

Leder Lars Arent fortæller, at de jævnligt får klager fra danskere, der er faldet for de falske hjemmesider – og at flere faktisk havner i gevaldige problemer.

Køber man uforvarende en julegave i Kina – eller andre lande, der ligger uden for EU - kommer der nemlig altid en ekstraregning oveni den billige handel i form af moms, told og et importgebyr til fragtfirmaet.

-Vi hører ofte fra forbrugere, der er blevet overrasket over, at varer dukker op fra et land uden for EU. Det betyder, at hvor de har troet, at alt var inklusiv, så lige pludselig bliver de mødt med et krav om told, moms og skat, siger Lars Arent.

Ingen af de 450 kinesiske hjemmesider, som TV 2 har gennemgået oplyser noget sted, at varen kommer fra et andet land end Danmark, og der dermed vil blive lagt told, moms og importgebyr på varen.

Og dermed bryder hjemmesiderne lov om forbrugeraftaler på indtil flere områder.

Se et udpluk af de mange fup-sider her

Skat har lavet en beregner, der kan vise, hvor meget man som forbruger skal forvente, at varen kommer til at koste – hvis den altså dukker op.

Køber man f.eks. en vare, der koster 1500 kr., løber der 255 kr. på i told og dertil 439 kr. i moms – eller samlet set 2.194 kr.

Dertil kommer et importgebyr til transportøren, f.eks. Post Danmark, der ifølge Skat typisk ligger på et sted mellem 160 og 250 kr.

Samlet set kan prisen altså nemt bliver 1000 kr. dyrere, end der står på hjemmesiden.

Ender man i den situation lyder rådet fra Lars Arent fra Forbruger Europa, at man skal afvise forsendelsen.

- Når du ikke klar over, at der bliver sendt noget hjem til dig fra et land uden for EU, så skal du ikke betale. Du kan afvise pakken, og det er helt berettiget. Vi har i en række tilfælde måttet hjælpe forbrugeren ud af den slags krav, siger Lars Arent.

Risikerer sagsanlæg for kopi-varer
Men told, moms og importgebyr er ikke det eneste problem, forbrugerne kan få, hvis de falder for en af de mange falske hjemmesider.

Hvis Skat åbner julegaven, og den viser sig at være en kopi, er der desuden ifølge Lars Arent fra Forbruger Europa en risiko for et sagsanlæg fra selskabet, der producerer den kopierede mærkevare – og at Skat destruerer julegaven.

I flere tilfælde er danske forbrugere således blevet præsenteret for betydelige regninger fra advokater, der repræsenterer selskaber som f.eks. Gucci, efter at de på danske hjemmesider havde købt en tasker eller jakker, der viste sig at være falsk og komme fra Kina.

Samlet set ventes danskerne ifølge Dansk Erhverv at bruge 1,3 mia. kr. på nettet op til jul, hvilket er en stigning på godt 8 pct. i forhold til i fjor.

Både Foreningen for Dansk Internethandel , FDIH, og E-mærket opfordrer forbrugerne til altid at bruge et kreditkort, når de handler på nettet. På den måde er man sikret, at banken erstatter tabet, hvis varen udebliver.

Og har man i god tro købt en vare, der viser sig at være en kopi, har man ligeledes krav på at få pengene igen, lyder det.

Du kan ved hjælp af et enkelt eller to klik med musen hurtig afsløre, om en hjemmeside er fup –  det kan du læse mere om herunder, hvor TV 2 samlet en række gode råd til at undgå at blive snydt.

Sådan afslører du en fupside

Danske kontaktoplysninger

En god hovedregel er, at en troværdig webshop ikke har noget at skjule, og derfor også har synlige – og troværdige – kontaktoplysninger. Det modsatte er tilfældet for fup-webshops, som ofte har en skrabet kontaktformular uden yderligere information om virksomheden eller dens kundeservice. Derfor: Kig efter et dansk telefonnummer, en dansk kontaktside og en dansk email-adresse.   

Engelske ord og stavefejl

Fordi fupsiderne ofte er lavet i en fart, indeholder de mange stavefejl. Samtidig er flere af siderne oversat via tjenester som Google Translate. Det betyder, at sætningerne er mærkeligt formuleret, indeholder engelske udtryk og i nogle tilfælde er det rene volapyk. Her bør du især holde øje med kontaktsiden, beskrivelsen af betingelser og ’om os’-siden.

E-mærket

E-mærket er normalt en garanti for sikker e-handel, men ligesom Trustpilot, er e-mærkets logo på en webside heller ikke nogen garanti i sig selv for, at siden er troværdig. Svindlerne kan nemt finde et logo og kopiere det ind på deres websider. Gå derfor ind på e-maerket.dk, og slå siden op i databasen, hvor alle der reelt har et e-mærke er registreret.
Du kan også trykke på e-mærket på hjemmesiden - hvis du derefter bliver linket videre til en unik certifikathjemmeside, er hjemmesiden god nok, ligesom det er tilfældet med f.eks. tryg.dk her.

Pas på kendte logoer

Ganske som Trustpilot og e-mærke-logoer nemt kan forfalskes, kan kreditkortlogoer, sikkerhedssystemlogoer og andre troværdighedsskabende logoer det også. Det benytter fup-websiderne sig af i stor stil. Et logo er aldrig nogen garanti i sig selv – heller ikke selvom websiden ser professionel ud. Så vær kritisk.

Hold øje med domænenavnet

Ofte benytter svindlerne sig af domænenavne, som indeholder et specifikt produkt, produktserie eller et velkendt brand – som eksempelvis canadagoosesverige.dk. Det gør svindlerne for at snyde Google til at tro, at websiden er relevant, når brugere søger på ’Canadian Goose’, så de på den måde kan få en højere Google-placering.
Derudover: Hold øje med om domænenavnet skifter, når du trykker enter i browseren - hvis den gør, er du på vej ind på en fup-hjemmeside.

Slå hjemmesiden op

Ofte kan man slå ejeren af en webside op via en whois-søgning (hvem er) for på den måde se, hvem der står bag siden.
Du kan lave en Whois-søgning på DK Hostmasters webside eller meget nemt lige her på who.is. Hjemmesiden fortæller dig, hvem der ejer hjemmesiden og IP-lokalitet. I tilfældet med www.canadagoosesverige.dk er siden ejet af kineseren Li Bing og IP-lokaliteten er i Holland. Med andre ord: Køb ikke fra denne hjemmeside.
Et andet tip er hjemmesiden www.scamadviser.com, der fortæller dig, hvor hjemmesiden er registreret, ligesom den vurderer for dig, hvor sikker hjemmesiden er.

CVR-nummeret

Alle de virksomheder, som ønsker at sælge noget i Danmark, skal være CVR-registreret. Desuden skal CVR-nummeret være synligt i netbutikken. Langt de fleste fup-webshops har ikke et CVR-nummer, og du kan desuden hurtigt tjekke om det nummer, der eventuelt er oplyst på websiden, findes på cvr.dk.

Brug Trustpilot

Slå webshoppen op på Truspilot på nettet eller mobilen. Er folk tidligere blevet snydt, fremgår det normalt her. Det er dog vigtigt at bide mærke i, at Truspilot ikke fanger alle fupsider, fordi der hele tiden kommer nye til. Det er således ikke sikkert, at brugerne har nået at anmelde siden endnu. Det er samtidig vigtigt at huske, at et Trustpilot-logo på websiden ikke i sig selv er en garanti. Undersøg det selv i stedet for.
Du skal samtidig være opmærksom på, at mange fuphjemmesider har overtaget allerede eksisterende hjemmesider som det f.eks. er tilfældet med f.eks. www.leneespersen.dk. Hjemmesiden kan have fået en god anmeldelse på Trustpilot, inden den blev overtaget af fup-hjemmesiden.

Brug din sunde fornuft

Hvis det virker for godt til at være sandt, så er det ofte også tilfældet. Det bedste sikkerhedstip er derfor at bruge sin egen sunde fornuft. Fupsiderne har typisk populære mærkevarer til usandsynligt lave priser, og det bør få dine alarmklokker til at ringe med det samme.

 

Sådan gjorde vi

Alle ca. 1,3 mio. hjemmesider, der slutter på .dk, administreres af selskabet DK-Hostmaster.

DK-Hostmaster har ikke ønsket at udlevere data til TV 2, men har givet tilladelse til, at TV 2 selv har trukket data ud fra deres database én hjemmeside ad gangen.

TV 2 fjernede derpå alle hjemmesider, der ikke var registreret fra Kina, og satte i juli 2015 en web-robot til at besøge alle de kinesisk ejede hjemmesider én ad gangen og hente den tekst, der lå på siden, samt gemme en kopi.

Det førte til i hvert fald 660 danske hjemmesider, der alle faldbød kendte mærkevarer som Canada Goose, Nike. Ray-Ban og Gucci.

TV 2 har fulgt siderne siden sommeren, og 450 af dem er stadig aktive og ifølge E-mærket ikke reelle, men fup. Kun ganske få af siderne er lukket af de danske myndigheder.