E-mærket om skov af kinesiske fup-sider: Det er for nemt at svindle

16x9
En Foto: Screendump

Som TV 2 søndag kan fortælle, forsøger i hvert fald 450 danske hjemmesider i øjeblikket at fuppe danskerne til at købe billige kopi-varer på nettet.

Hos E-mærket, der arbejder for sikker nethandel, har konstitueret direktør Jesper Arp-Hansen gennemgået en del af listen, som han betegner som ”deprimerende lang.”

Han mener, at de mange falske hjemmesider udgør et samfundsmæssigt problem, vi bliver nødt til at tage mere alvorligt, end vi gør i dag.

- Jeg ærgrer mig over, at det er så let for en mand, der sidder i Kina, at købe en stor stak danske domæner og svindle fra dem.  Det er underligt, at det er så let at svindle med det. Det burde det ikke være, siger Jesper Arp-Hansen.

Han mener, at svindlerne har for let spil på danske hjemmesider, og at de mange hundrede fup-hjemmesider både skader de mange reelle web-butikker og koster samfundet dyrt.

- Det her er et samfundsmæssigt problem, som vi ikke tager alvorligt nok. De her hjemmesider skader alle de mange reelle net-butikker, og det koster samfundet mange penge, siger Jesper Arp-Hansen.

Se et udpluk af de mange fup-sider her

De danske hjemmesider – altså hjemmesider, der ender på .dk – administreres af selskabet DK-Hostmaster. Selskabet har ikke ønsket at udlevere oplysninger om alle de danske sider, der ejes af kinesere, men TV 2 har fået lov til at slå samtlige 1,3 mio. hjemmesider op i DK-Hostmasters database en ad gangen.

I sommer var der omkring 660 aktive hjemmesider, der var ejet af en mindre kreds af kinesere, og som efter alt at dømme forsøgte at snyde penge ud af danskerne ved at faldbyde mærkevarer som Canada Goose, Ray-Ban, Burberry og Nike-sko.

Af de 660 sider er godt 450 fortsat i brug her et halvt år senere. I mellemtiden er et større antal nye lignende hjemmesider kommet til med andre ejere.

Kun få af de mange hundrede hjemmesider er blevet lukket af Statsadvokaten for Særlig International og Økonomisk Kriminalitet – i daglig tale kaldet Bagmandspolitiet.

Hos E-mærket kalder Jesper Arp-Hansen indsatsen for ”symptombehandling”. Han opfordrer politikere og DK-Hostmaster til at undersøge, om der ikke bør strammes op.

- Det er fint, at Bagmandspolitiet lukker nogle sider, men det er symptombehandling – og en meget ressourcekrævende en af slagsen. For den slags skal gennem retsvæsenet og er ikke bare sådan lige. Vi skulle gerne komme derhen, hvor det ikke er nødvendigt at lukke siderne, fordi svindlerne slet og ret ikke bare kan købe og bruge dem, som de flere hundrede eksempler viser. Det ville være langt bedre, hvis vi forsøgte at undgå, at problemerne opstår i det omfang, de gør, siger Jesper Arp-Hansen.

Ejere af fup-hjemmesider deler navn med skuespillere og milliardær
TV 2 har forsøgt at finde den snævre kreds af kinesere, der har registreret de mange hundrede hjemmesider. Flere har samme navne som kinesiske skuespiller og en kinesisk milliardær. De telefonnumre og adresser, TV 2 har forsøgt, eksisterer tilsyneladende ikke.

DK-Hostmaster validerer man i øjeblikket kinesernes hjemmesider ved at sende et brev. Bestyrelsesformand Henrik Udsen medgiver, at området er en udfordring, og derfor holder DK-Hostmaster i foråret også en høring på området.

- Vi har fået mange breve tilbage, hvor der har været angivet falsk adresse, men vi kan jo også se, at det her problem er stigende, og vi har flere piratsider – også under .dk – og derfor vurderer vi også lige nu, om vi skal gøre noget på en anden måde, siger Henrik Udsen.

Men det er jo popstjerner der dukker op, når man søger på nogle af de her siders registranter. Kunne I ikke selv gå ind og søge på det her og gøre noget ved det?

- Nu er det ikke dem alle sammen, der angiver popstjernenavne. De fleste angiver almindelige navne, så jeg tror ikke, det er løsningen, men vi kigger på nogle andre metoder, som blandt andet indebærer, at der er lidt mere manuelle processer i registreringen. Problemet med det er, at det omvendt indebærer, at der er lidt mindre brugervenlighed i vores system, og det er den balance, vi hele tiden skal kigge på. Sikkerhed over for brugervenlighed.

Du kan se mere om historien i Nyhederne kl. 19 i aften på TV 2.

Du kan ved hjælp af et enkelt eller to klik med musen hurtig afsløre, om en hjemmeside er fup –  det kan du læse mere om herunder, hvor TV 2 samlet en række gode råd til at undgå at blive snydt.

Sådan afslører du en fupside

Danske kontaktoplysninger

En god hovedregel er, at en troværdig webshop ikke har noget at skjule, og derfor også har synlige – og troværdige – kontaktoplysninger. Det modsatte er tilfældet for fup-webshops, som ofte har en skrabet kontaktformular uden yderligere information om virksomheden eller dens kundeservice. Derfor: Kig efter et dansk telefonnummer, en dansk kontaktside og en dansk email-adresse.   

Engelske ord og stavefejl

Fordi fupsiderne ofte er lavet i en fart, indeholder de mange stavefejl. Samtidig er flere af siderne oversat via tjenester som Google Translate. Det betyder, at sætningerne er mærkeligt formuleret, indeholder engelske udtryk og i nogle tilfælde er det rene volapyk. Her bør du især holde øje med kontaktsiden, beskrivelsen af betingelser og ’om os’-siden.

E-mærket

E-mærket er normalt en garanti for sikker e-handel, men ligesom Trustpilot, er e-mærkets logo på en webside heller ikke nogen garanti i sig selv for, at siden er troværdig. Svindlerne kan nemt finde et logo og kopiere det ind på deres websider. Gå derfor ind på e-maerket.dk, og slå siden op i databasen, hvor alle der reelt har et e-mærke er registreret.
Du kan også trykke på e-mærket på hjemmesiden - hvis du derefter bliver linket videre til en unik certifikathjemmeside, er hjemmesiden god nok, ligesom det er tilfældet med f.eks. tryg.dk her.

Pas på kendte logoer

Ganske som Trustpilot og e-mærke-logoer nemt kan forfalskes, kan kreditkortlogoer, sikkerhedssystemlogoer og andre troværdighedsskabende logoer det også. Det benytter fup-websiderne sig af i stor stil. Et logo er aldrig nogen garanti i sig selv – heller ikke selvom websiden ser professionel ud. Så vær kritisk.

Hold øje med domænenavnet

Ofte benytter svindlerne sig af domænenavne, som indeholder et specifikt produkt, produktserie eller et velkendt brand – som eksempelvis canadagoosesverige.dk. Det gør svindlerne for at snyde Google til at tro, at websiden er relevant, når brugere søger på ’Canadian Goose’, så de på den måde kan få en højere Google-placering.
Derudover: Hold øje med om domænenavnet skifter, når du trykker enter i browseren - hvis den gør, er du på vej ind på en fup-hjemmeside.

Slå hjemmesiden op

Ofte kan man slå ejeren af en webside op via en whois-søgning (hvem er) for på den måde se, hvem der står bag siden.
Du kan lave en Whois-søgning på DK Hostmasters webside eller meget nemt lige her på who.is. Hjemmesiden fortæller dig, hvem der ejer hjemmesiden og IP-lokalitet. I tilfældet med www.canadagoosesverige.dk er siden ejet af kineseren Li Bing og IP-lokaliteten er i Holland. Med andre ord: Køb ikke fra denne hjemmeside.
Et andet tip er hjemmesiden www.scamadviser.com, der fortæller dig, hvor hjemmesiden er registreret, ligesom den vurderer for dig, hvor sikker hjemmesiden er.

CVR-nummeret

Alle de virksomheder, som ønsker at sælge noget i Danmark, skal være CVR-registreret. Desuden skal CVR-nummeret være synligt i netbutikken. Langt de fleste fup-webshops har ikke et CVR-nummer, og du kan desuden hurtigt tjekke om det nummer, der eventuelt er oplyst på websiden, findes på cvr.dk.

Brug Trustpilot

Slå webshoppen op på Truspilot på nettet eller mobilen. Er folk tidligere blevet snydt, fremgår det normalt her. Det er dog vigtigt at bide mærke i, at Truspilot ikke fanger alle fupsider, fordi der hele tiden kommer nye til. Det er således ikke sikkert, at brugerne har nået at anmelde siden endnu. Det er samtidig vigtigt at huske, at et Trustpilot-logo på websiden ikke i sig selv er en garanti. Undersøg det selv i stedet for.
Du skal samtidig være opmærksom på, at mange fuphjemmesider har overtaget allerede eksisterende hjemmesider som det f.eks. er tilfældet med f.eks. www.leneespersen.dk. Hjemmesiden kan have fået en god anmeldelse på Trustpilot, inden den blev overtaget af fup-hjemmesiden.

Brug din sunde fornuft

Hvis det virker for godt til at være sandt, så er det ofte også tilfældet. Det bedste sikkerhedstip er derfor at bruge sin egen sunde fornuft. Fupsiderne har typisk populære mærkevarer til usandsynligt lave priser, og det bør få dine alarmklokker til at ringe med det samme.

 

Sådan gjorde vi

Alle ca. 1,3 mio. hjemmesider, der slutter på .dk, administreres af selskabet DK-Hostmaster.

DK-Hostmaster har ikke ønsket at udlevere data til TV 2, men har givet tilladelse til, at TV 2 selv har trukket data ud fra deres database én hjemmeside ad gangen.

TV 2 fjernede derpå alle hjemmesider, der ikke var registreret fra Kina, og satte i juli 2015 en web-robot til at besøge alle de kinesisk ejede hjemmesider én ad gangen og hente den tekst, der lå på siden, samt gemme en kopi.

Det førte til i hvert fald 660 danske hjemmesider, der alle faldbød kendte mærkevarer som Canada Goose, Nike. Ray-Ban og Gucci.

TV 2 har fulgt siderne siden sommeren, og 450 af dem er stadig aktive og ifølge E-mærket ikke reelle, men fup. Kun ganske få af siderne er lukket af de danske myndigheder.