Må blive i Danmark: Gimi Levakovic slipper for udvisning

Østre Landsret idømmer Gimi Levakovic et år og seks måneders fængsel, men han slipper for udvisning og får lov at blive i Danmark.

Østre Landsret idømmer Gimi Levakovic et år og seks måneders fængsel, men han slipper for udvisning og får lov at blive i Danmark. Det fortæller TV 2's Astrid Søndberg, der er til stede i Østre Landsret i København, hvor den oprindelig dom på fængsel og 12 års udvisning fra Retten i Næstved blev omstødt.

Gimi Levakovic har to mindreårige børn, som han alene har forældremyndigheden over, og derfor lagde retten vægt på, at det ville være i strid med Den Europæiske Menneskerettighedskonvention at skille børnene fra deres far. Det var hensynet til Artikel 8: Ret til respekt for privatliv og familieliv, der reddede ham. 

- Han har været her i så mange år. Han har to mindreårige børn, der er danske statsborgere, som går i skole. Hvis han udvises til Kroatien, hvor de ikke kan tale sproget, vil de højst sandsynligt komme i en skole for mentalt handicappede, sagde forsvarer Bjørn Elmquist. 

Gimi Levakovic brød ud i gråd, da han fik at vide, at han ikke alligevel skulle forlade landet. 

- Han har hele dagen lyttet meget opmærksomt og koncentreret, og da han fik lov at blive, hulkede han højlydt og gemte sit ansigt i et hvidt tørklæde, siger Astrid Søndberg. 

I byretten blev han i august kendt skyldig i besiddelse af en halvautomatisk Walther P38-pistol med 16 patroner samt for trusler mod en anden roma-famillie, som han lejede et værelse hos - pistolen var pakket ind i børnetøj, der var holdt sammen med hårelastikker.

Gimi Levakovic har gennem hele sagen nægtet ethvert kendskab til pistolen, og det samme gjorde hans 14-årige datter, da hun frivilligt afgav sin forklaring i retten.

Den 46-årige kroatiske statsborger, der for alvor blev kendt efter TV 2-dokumentaren ’Sigøjnerbossen – og hans berygtede familie’, har boet i Danmark siden han var to år gammel – men han har aldrig haft et arbejde.

Se TV 2-dokumentaren ’Sigøjnerbossen - og hans berygtede familie’ om Levakovic-familien på TV 2 PLAY her.

BREAKING NEWS

Posted by TV 2 NYHEDERNE on Tuesday, October 6, 2015

Hvem er Levakovic?

  • Familien Levakovic kom til Danmark i begyndelsen af 1972.
  • Familien består i dag af omkring 50 personer, der bor i København og omegn.
  • Alle voksne i familien - på nær én - har én eller flere domme på straffeattesten.
  • Fem mænd fra familien Levakovic har i dag fået en udvisningsdom - alle afsoner stadig i danske fængsler.

Den Europæiske Menneskerettighedskonvention Artikel 8

Ret til respekt for privatliv og familieliv

Stk. 1. Enhver har ret til respekt for sit privatliv og familieliv, sit hjem og sin korrespondance.

Stk. 2. Ingen offentlig myndighed må gøre indgreb i udøvelsen af denne ret, medmindre det sker i overensstemmelse med loven og er nødvendigt i et demokratisk samfund af hensyn til den nationale sikkerhed, den offentlige tryghed eller landets økonomiske velfærd, for at forebygge uro eller forbrydelse, for at beskytte sundheden eller sædeligheden eller for at beskytte andres rettigheder og friheder.