Flaskesamlere vidste ikke at skolegård var forbudt område

16x9
Byret skal afgøre, om politiet havde grund til at give bøder til hjemløse for at opholde sig ved skole. Foto: TV 2

To afrikanske flaskesamlere vidste tilsyneladende ikke, at de gjorde noget forkert, da de i august sidste år søgte ly i en københavnsk skolegård for e

To afrikanske flaskesamlere vidste tilsyneladende ikke, at de gjorde noget forkert, da de i august sidste år søgte ly i en københavnsk skolegård for et voldsomt regnvejr.

Derfor nægter de sig skyldige i anklagemyndighedens tiltale om, at de uberettiget skal have skaffet sig adgang til skolen og indrettet sig med sovepladser under et halvtag.

- Jeg så ingen skilte på muren om, at man ikke måtte være der. Jeg vidste godt, at det var en skole, men der var ingen børn, for det var weekend, siger en af de tiltalte mandag i Københavns Byret.

Ikke desto mindre troppede en gruppe betjente op i skolegården og præsenterede ni flaskesamlere for en sigtelse om ulovlig indtrængen. De blev taget med på stationen, hvor de blev frataget deres ting og spærret inde i en celle.

- De tog alle mine ting og låste mig inde. På et tidspunkt tog de mig ud og sagde, at de ville tage mine fingeraftryk og mit billede. Jeg var på politistationen i syv timer, før de gav mig mine ting og lod mig gå, siger den 33-årige mand. 

Manglede 750 kroner
Med sig havde han en kvittering for, at han havde betalt en bøde for overtrædelse af straffeloven, og i hans lommer manglede der 750 kroner, som politiet havde taget. En lignende oplevelse havde den anden tiltalte. 

Efterfølgende har Statsadvokaten i København vurderet, at mændene måske slet ikke forstod, at de med bøden havde erkendt sig skyldige - og at de dermed havde fraskrevet sig muligheden for at gå i retten. Derfor skal en dommer nu vurdere episoden.

Under mandagens retsmøde er det da også kommet frem, at politiet ikke havde særlig godt styr på procedurerne.

Ni flaskesamlere involveret
Således erkender en af betjentene, at han undlod at sikre sig, at flaskesamlerne havde forsæt til at begå den forbrydelse, som de var sigtet for, da han tog deres penge.

- Jeg spørger ikke ind til, om de havde viden om, at man ikke måtte gå derind. Det er jo normalt kendt i Danmark, at man ikke må gå ind på andres private område, siger politiassistenten.

Ud over betjentens indrømmelse er det i retten kommet frem, at der på dagen angiveligt slet ikke forelå en såkaldt påtalebegæring fra Københavns Kommune om, at man ikke ønskede flaskesamlerne på skolen.

I alt er ni flaskesamlere involveret i sagen, men det er kun de to, der mandag er mødt op i retten. Hvis de bliver frifundet, får det dog angiveligt også betydning for de resterende.

Sagen ventes afgjort 1. oktober.