Tre skyldige i overfald med kæde - en går fri

16x9
Nanna Skovmand, som hun så ud juledag - og Københavns Byret, hvor der netop er afsagt dom. Foto: Privatfoto / TV 2

Det sidste punktum i sagen mod en flok unge mænd, der julenat overfaldt 23-årige Nanna Skovmand og hendes kæreste, Mads Schøllhammer, foran deres opga

Det sidste punktum i sagen mod en flok unge mænd, der julenat overfaldt 23-årige Nanna Skovmand og hendes kæreste, Mads Schøllhammer, foran deres opgang på Vesterbro i København, er endnu ikke sat.

Men fredag har tre enige dommere i Københavns Byret kendt tre mænd skyldige i 'grov vold i forening' mod kæresteparret, der blev angrebet med cykelkæder, slag, spark og en knust flaske.

En fjerde mand, der også var tiltalt i sagen, går fri - men den 18-årige mand var også tiltalt for at have deltaget i et indbrud i en cafe på Vesterbro - hvilket han er fundet skyldig i.

Hvor lang tid, de tre teenagere på 16, 17 og 19 år skal i fængsel, er endnu ikke bestemt - den endelige dom vil blive udmålt 22. juli.

'I løbet af retssagen har de to voldsofre gjort rede for, at overfaldet var ganske umotiveret - mens alle de fire tiltalte har hævdet, at de var uskyldige.

En af de unge mænd, der nu er kendt skyldig, har i retten erkendt, at han var til stede - men at han forsøgte at stoppe de egentlige gerningsmænd. At han løb fra stedet uden at deltage i overfaldet, da han ikke kunne bremse volden.

- Jeg løb, og jeg kunne høre, at hun skreg bag ved mig, sagde den unge mand i retten.

Udpeget af offer
Retten lagde dog vægt på Nanna Skovmands forklaring om, at vel forsøgte han at stoppe volden - men derefter selv deltog.

- Min klient erklærer sig fortsat uskyldig. Uanset hvad straffen bliver, om den så bliver betinget, så anker vi den. Min klient er stålsat i forhold til, at han ikke har noget med det her at gøre, siger den unge mands forsvarer, Erbil Kaya, til TV 2.

Sagen har været under stor mediebevågenhed, da Nanna Skovmand i dagene efter overfaldet lagde billeder af sit forslåede ansigt på Facebook.

Billedet og den tilhørende tekst blev delt flittigt på sociale medier, hvor debatten rasede om grov og umotiveret vold.

Frygtede for kærestens liv
Under retssagen forklarede Nanna Skovmand og kæresten Mads Schøllhammer, at de var på vej hjem fra en julemiddag med familien, da de blev overfaldet nær deres hjem på Vesterbro.

Først blev Mads Schøllhammer slået med en flaske i hovedet og overdænget med spark og slag med en tyk kædelås, hvorefter gerningsmændene gik løs på Nanna Skovmand, da hun forsøgte at få dem væk fra kæresten.

- De er ved at slå ham ihjel. Jeg tænker, at jeg må gribe ind. Jeg tænker, at det vil få en konsekvens, jeg ved ikke hvilken. Jeg vil have fat i Mads, i hans jakke og trække ham ud, men så er der en, der får fat i min krave og smider mig ned på jorden. Så mærker jeg det første slag med kæden, forklarede Nanna Skovmand, da hun i løbet af retssagen fortalte om overfaldet.