Thorning vil have svinekød i børnehaverne

16x9

Statsministeren går nu ind i den såkaldte "frikadellekrig"

Statsminister Helle Thorning-Schmidt går nu ind i den såkaldte "frikadellekrig", som Ekstra Bladet har døbt debatten om adskillige danske daginstitutioners beslutning om at droppe svinekød på spisekortet.

Det sker i flere af mandagens aviser.

I Politiken mandag advarer statsministeren mod, at "man på grund af nogle særhensyn skal give køb på noget af det, vi opfatter som helt almindeligt i Danmark".

Danske traditioner
Helle Thorning-Schmidt understreger, at mens man selvfølgelig skal tage hensyn, skal de offentlige institutioner også være i deres gode ret til at varetage danske traditioner.

- Det skal ikke være sådan i Danmark, at man langsomt sniger danske traditioner ud af vores offentlige institutioner. Altså, om man har juletræ, eller man spiser flæskesteg eller spiser almindelige frikadeller, siger hun til Politiken og fortsætter:

- Det skal man ikke langsomt snige ud af vores offentlige institutioner, fordi man skal tilpasse sig en anden kultur. Det er jeg ganske enkelt imod. Og på de enkelte institutioner skal man være meget varsom med, hvordan man håndterer det.

Debatten har også handlet om, hvorvidt producenterne ved mærkning skal oplyse, om kødet i køledisken er halalslagtet eller ej.

Mærkning af halal-kød?
Statsministeren ønsker ikke direkte at lovgive om mærkning af halalslagtet kød. Men over for Jyllands-Posten pointerer hun, at det langtfra er uvæsentligt for forbrugerne at vide besked om slagtemetoden.

- Jeg kan da godt forstå, at danskerne gerne vil vide, om der er bedt en bøn for dyret, inden det blev slagtet.

- Jeg synes, at producenterne skal overveje, om de ikke vil mærke det, siger Helle Thorning-Schmidt til Jyllands-Posten mandag.

Er du enig med statsministeren? Bland dig i debatten herunder