Universiteterne uddanner til arbejdsløshed

16x9

Filosofistuderende og kunsthistorikere ender som arbejdsløse, mens de studerende, der satser på erhvervsøkonomi eller samfundsfag, har gode jobmuligheder.

Sådan har fremtidsudsigterne længe set ud for de studerende på landets universiteter. Men nu kan de 'sikre' fag ikke længere føle sig sikre på jobmarkedet, for ledigheden blandt nyuddannede stiger og stiger.

Akademikerne, en paraplyorganisation for 23 faglige organisationer, der organiserer akademisk uddannede i Danmark, har netop offentliggjort nye ledighedstal, der viser, at gennemsnitlig hver femte, der fik sit eksamensbevis sidste sommer er ledige et år efter.

Op til 80 procents ledighed
På listen over ledige universitetsuddannede, er det landsskabsarkitekterne, der er hårdest ramt. Her er ledighedsprocenten på hele 80 procent pr. juni 2013.

På andenpladsen ligger bachelorer i samfundsfag. En samfundsvidenskabelig uddannelse. Her er næsten halvdelen af de nyuddannede ledige efter endt uddannelse.

De nyuddannede bachelorer i samfundsfag er skarpt forfulgt af nyuddannede teologer og arkitekter, hvor ledighedsprocenten ligger på omkring 45 procent.

Modsat er der stort set ingen arbejdsløse blandt dem, der blev færdiguddannede som mejeriingeniører eller dem, der har en kandidatgrad i skovbrug.

Universiteterne skal tage ansvar
Tallene bekymrer sekretariatschef i Akademikerne, Jens Mølbach. Han mener, at universiteterne skal blive bedre til at vejlede de nyuddannede i at gå ud og skabe jobs.

- Der er ikke færdige, ledige stillinger til de 13.000 nyuddannede, der er færdige hvert år. Der skal skabes cirka 9.000 nye jobs hvert år. Universiteterne kunne godt blive bedre til at lære deres studerende at skabe deres egne jobs, siger Jens Mølbach.

Hos Akademikerne prøver de at få overbevist små og mellemstore virksomheder om, at de skal ansætte flere akademikere for at få flere af de nyuddannede i arbejde.

Studerende strømmer til karrierevejledning
De fleste af landets universiteter har forskellige former for karrierevejledning til deres studerende, for at ruste dem til konkurrencen på arbejdsmarkedet.

På Syddansk universitet mener de, at de har stor fokus på at give deres studerende de rigtige kompetencer til at gå ud og finde arbejde. Blandt andet ved at være i løbende kontakt med virksomhederne i området.

På den måde håber de på at kunne skabe flere praktikpladser og studierelevante jobs. Det fortæller Jacob Krummes, der er afdelingsleder hos SDU Erhverv.

- Vi vejleder de studerende, så de finder ud af, hvilke områder, de helt konkret vil arbejde med, når de er færdige. Og så råder vi dem til at finde et relevant studiejob, hvor de kan få praktisk erfaring indenfor de arbejdsområder, siger han.

Og tilbuddet om Karrierevejledning bliver mere og mere populært blandt de studerende på Syddansk Universitet. I 2012 havde afdelingen 1026 vejledninger. I år har tallet allerede ramt 840 vejledninger i første halve år.

Antallet af nye studerende på landets universiteter er steget igen i år. Lidt over 60.500 personer fik tilbudt plads på en uddannelse i 2012. I år er tallet steget til omkring 63.500 studiepladser.